Olaszország az ENSZ-től vár választ a nagykövet tragédiájára

2021. február 24. 21:28

Olaszország arra kérte az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki Luca Attanasio olasz nagykövet és testőre, Vittorio Iacovacci meggyilkolását a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte szerdán Luigi di Maio olasz külügyminiszter a parlamentben, ahol beszámolt az incidensről.

2021. február 24. 21:28
null

Di Maio elmondta, hogy Mario Draghi kormányfővel és az áldozatok hozzátartozóival együtt várt kedd este a repülőtéren arra, hogy hazaszállítsák a két férfi holttestét, amit szívszorítónak írt le. A tárcavezető szerint Attanasio és Iacovacci egy aljas rajtaütés áldozatai lettek.    

Mivel a támadást, amelyben a két férfi életét vesztette, a Világélelmezési Program (WFP) menetoszlopa ellen hajtották végre, az olasz kormány részletes jelentést kért a szervezettől a történtekről és a biztonsági intézkedésekről – közölte Di Maio. A külügyminiszter elmondta továbbá, hogy a római ügyészség vizsgálatot kezdett az üggyel kapcsolatban, s tájékoztatott arról is, hogy az olasz katonai rendőrség nyomozóit az incidens helyszínére küldték a történtek feltárására.    

Az említett rajtaütés a kelet-kongói Goma városánál történt hétfőn, a Virunga Nemzeti Park területén, a támadásban életét vesztette Mustapha Milambo, a WFP egyik sofőrje is. Félix Tshisekedi kongói elnök kedden nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett a támadásra adandó válaszról. Aristide Bulakali Mululunganya kongói belügyminiszter az ország keleti részén tevékenykedő, Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) nevű hutu milíciát gyanúsította a támadással. Az FDLR később közleményben tagadta, hogy köze volt a történtekhez. Az FDLR mindössze egyike az ország keleti régióiban aktív több mint száz fegyveres csoportosulásnak.

(MTI)

Fotó: Luca Attanasio, Facebook

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Edvind Johnsson3.0
2021. február 25. 00:02
Leginkább egy világóvszerezési programra lenne szükség.
zara
2021. február 24. 23:46
válasz : igen meghalt....ilyen az élet afrikában
civis72
2021. február 24. 22:25
minek ment oda ? K.G.
Kriszta67
2021. február 24. 22:02
Világélelmezési program Abba kéne már hagyni ezeknek a vad majmoknak a takarmányozását, gyógyszerezését, oltását. Jobb hely kenne a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!