Két maszk jobb, mint egy maszk: viselje duplán!

2021. február 10. 20:24

Két maszk viselése hatékonyabb a Covid-19 ellen a CDC tanulmánya szerint.

2021. február 10. 20:24
null

Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassítására, mint egy maszk hordása – mutatták ki az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szakemberei. A központ szerdán tette közzé annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.    

A kutatók kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük.

Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.    

„Ha mind a kilélegző, mind a belélegző fejen két-két maszk volt, az a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg” – mondta John Brooks, a CDC illetékese.    

„Az első kihívás az, hogy a lehető legtöbb embert vegyük rá a maszkviselésre. És a maszkot viselőket segítsük abban, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzék” – tette hozzá.    

A kutatásnak vannak hiányosságai: a kutatók csak egyfajta sebészi maszkot és egyféle textil maszkot használtak, és így nem tudni, hogy ugyanezen eredményt kapnák-e más termékekre.    

„A kísérlet azonban megmutatta, hogy a maszk viselése hatékony, és akkor a leghatékonyabb, ha jól fedi az arcot és helyesen viselik azt” – hangsúlyozta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.    

Ha helyesen viselik, a sebészi maszk fölött hordott textil maszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést,

ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetben – mutattak rá a szakemberek.

(MTI)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2021. február 11. 10:08
A négy maszk meg jobb a két maszknál,az én kutatásaim alapján.
scion
2021. február 11. 09:20
a legjobb ha megdöglesz, azzal nem fertőzöl meg másokat.
viewty
2021. február 11. 06:33
Ha 1 maszkot mindenki hordana normálisan, akkor fel se merülne, hogy kettő kell... Hogy istentelenül bamba a társadalom elég komoly része, fényesen látszik abból is, hogy egy nyomorult maszkot nem tudnak előírásnak megfelelően felvenni, pedig azér' nem rakétatudomány, no...
Krupp Skya
2021. február 11. 05:50
Körmös Bauer: Egy köröm letépésnél, csak két köröm letépése a jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!