Régmúlt szilveszterek és újévi történetek a budai Várból

2021. január 01. 09:42

A budai Várra lövöldöző, megtévedt vadkacsavadászok, szilveszter estére „bájos babákat” apróhirdetésben kereső urak és a jeges úton elcsúszó miniszterelnök. Régmúlt szilveszterek és újévi történetek a budai Várban és Pesten! Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

2021. január 01. 09:42
null
Sal Endre
Sal Endre

A szilveszteri mulatságra készülve, 1869 utolsó napján az okozott riadalmat a Budavári Palotában, hogy egy nő beszökött és a gyermekeit szólongatta a palota folyosóin járva. Mikor rákérdeztek, hogy mi járatban van, azt mondta, a gyermekei itt vannak a várban, de már mint angyalok. Mint kiderült, egy pesti vendéglős idegileg elfáradt neje volt az asszony, akit aztán a Rókus-kórházba kísértek.

Három évvel később, 1872 szilveszterén is megzavarták az ünnepségre készülőket a várban. Történt ugyanis, hogy három csónakos vadkacsavadász egészen a budai Vár aljáig hajózott a Dunán, addig követték a vadkacsákat. A madarak aztán pont a várnál emelkedtek a magasba, a meggondolatlan vadászok pedig lövöldözni kezdtek. Az egyik golyó egy ablakot is kitört, de nagyobb baj szerencsére nem történt. A férfiakat végül a kapitányságra vitték.

A Dísz tér 1893 körül. Fotó: Fortepan/Klösz György felvétele

1873-ban Ferenc József osztrák császár és magyar király Budán töltötte a szilvesztert, s az évtizedeken átívelő szokás szerint a királynak és családjának szóló személyes jókívánságokat szilveszter napján, este nyolc és tíz óra között fogadták a palotában és általában a főudvarmester látta vendégül a látogatókat. Némi érdekesség: a hivatalos kimutatások szerint ebben az esztendőben 220 lakóház volt a várban. A statisztikák azt is kimutatták, 146-an haltak meg az év során és 80 gyermek született.

Öt évvel később, 1878-ban is a Budavári Palotában szilveszterezett a királyi család, ám Mária Valéria főhercegnőt Gödöllőn hagyták, mert

Az 1900-es szilveszter egy szomorú eseményt is hozott. Özvegy Ulrich Györgyné, acsai fűszerkereskedő a beteg lányát látogatta meg az év utolsó napján a várban. Mikor távozott a házból, azt mondta a lányának komoly arccal: „Azt hiszem ma voltam utoljára Budapesten, érzem már, nemsokára apád után megyek a sírba.” A 60 éves asszony néhány perccel később a Dísz téren rosszul lett és már nem tudták megmenteni az életét.

1904-ben az új esztendő egyik első híre volt a Budavári Palotából, hogy Mrász Károly főkertész, aki 43 évet töltött az udvar szolgálatában, úgy döntött, hogy visszavonul. Páratlan szépségű kerteket gondozott a várban, nem véletlen, hogy búcsúzóul megkapta a Ferenc József-rendet.

A szilveszter persze mindig is a mulatozásról szólt. Sokan kerestek maguknak partnert az év végi összejövetelekre az újságok apróhirdetéseiben. Íme egy a Pesti Hírlapból, 1908-ból: „Bájos babák! Két fiatal ügyvéd a szilveszteri estét kellemesen szeretné összekötni az új esztendővel. Bájos médikék, akik szeretnek mulatni és nem ijednek meg az újévi ajándékoktól, írjanak.” A szilveszteri mulatozások után is hemzsegtek a hirdetések között a partner után sóhajtozó irományok. Egy ilyen felhívás 1912-ből: „Steinhardtban,

Vagy itt egy másik szerelmes apróhirdetés ebből az évből: „Király kávéházban szilveszterkor a mellettem ülő, piros grenadin blúzos hölgyet, (két nővér) kiknek asztalát másodízben elfoglaltuk, kérem, Ernő jeligére közölje, ismertség hol és mikor lehetséges.”

Szilveszteri pillanatkép 1933-ból. Fotó: Fortepan/Lovas Rita

1914-ben egy balesetet is hozott az új esztendő a budai Várban. Wekerle Sándor - aki ezt megelőzően és később is volt miniszterelnök - József királyi főherceggel találkozott az év első napján. Meg is érkezett Wekerle kocsija a József főhercegi palota elé, ám mikor kiszállt belőle, megcsúszott és nagyot esett. A nagy fájdalmai láttán mindenki azt gondolta, hogy a politikus a lábát törte, ám végül kiderült, súlyos ficam lett a baleset vége.

1914-ben a világháború miatt sokaknak volt szomorú a szilveszterük, a mai Lengyelország területén található Przemysl-ben is sok magyar katona harcolt és védte az erődítményt. A lapok az új év első napjaiban hozták le Seide Rezső vezérőrnagy kintről küldött levelét, amelyben többek között ezt írta: „Ma szilveszter napja van. Szomorú esténk lesz távol szeretteinktől és a hazánktól. Derék honvédeink minden ezredének kijutott a maga része a dicsőségből, mert egymás után remek szuronyrohamaikkal verték ki az ellenséget a várból.”

S végül, ami ma már elképzelhetetlen: 1918 szilveszter éjszakáján azért szóltak a főkapitányságnak, mert sokan úgy hallották, Budán lövöldöznek. Mint kiderült, nem bűnügyről volt szó, hanem több italozó társaság jókedvében revolverekkel és puskákkal lőtt a levegőbe, miután éjfélt ütött az óra. A fegyvereket szépen sorban begyűjtötték az önfeledten mulatozóktól…

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. január 02. 05:56
Ez a legmeghatóbb cikk a témában (ajánlom elolvasásra, nagyon érdekes): "Az amerikai siralomházba küldött magyar, aki húsz évével fizetett egyetlen kuncogásért Janecskó Kata Imádkozó Andyként vonult be az amerikai igazságszolgáltatás történelmébe, azon belül is a legcsúnyább melléfogások fejezetébe Andrew Toth, azaz a magyar Tóth András, akit előbb halálra, aztán életfogytiglanra ítéltek egy olyan gyilkosságért, amit nem ő követett el. Az áldozat egy ír munkavezető volt, aki akkor szerzett halálos sérüléseket, amikor 1891. első napján elszabadultak az agyonhajszolt magyar emigráns munkások indulatai a pennsylvaniai Braddock acélgyárában. A valódi tettes, Steve Toth lelkiismerete majd' húsz év után, a halálos ágyán támadt fel. Andrew ezután végre szabadulhatott, visszahajózott az óhazába, szép kort ért meg. Története nagy lökést adott az ártatlanul bebörtönzöttek kártérítéséért harcoló mozgalomnak." https://telex.hu/eszkombajn/2021/01/01/az-amerikai-siralomhazba-kuldott-magyar-aki-husz-evevel-fizetett-egyetlen-kuncogasert
annamanna
2021. január 02. 00:22
Ez a cikk jóval informatívabb és jobban is tetszett a témában: Párkereső rituálék, válságvirsli és tüntető mámor - így köszöntötte az újévet Magyarország 100-150 éve https://qubit.hu/2021/01/01/parkereso-ritualek-valsagvirsli-es-tunteto-mamor-igy-koszontotte-az-ujevet-magyarorszag-100-150-eve
Pneumaticus
2021. január 01. 18:43
Milyen keresztény generációk csináltak "világháborúkat, holokausztot, gulágot"? Ki volt a történelem tanárod? Nulla ismerettel miért szólsz hozzá? Vagy akkor fejtsd ki rendesen, érvelj mellette.
Akitlosz
2021. január 01. 17:33
"S végül, ami ma már elképzelhetetlen: 1918 szilveszter éjszakáján azért szóltak a főkapitányságnak, mert sokan úgy hallották, Budán lövöldöznek." Szegényes a szerző fantáziája. Simán elképzelhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!