Összecsaptak a BLM és MAGA aktivisták a washingtoni tüntetés után

2020. november 15. 11:23

A Fehér Ház szóvivője szerint majd egymilliós, a fősodratú média jelentései szerint párezres tömeg gyűlt össze Washingtonban.

2020. november 15. 11:23
null

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház sajtótitkára a fősodratú média szerint erősen eltúlozta azon emberek számát, akik szombaton Washington DC-ben gyűltek össze, hogy tiltakozzanak Donald Trump elnök veresége és a megválasztott elnök Joe Biden ellen. 

„Több mint egymillió felvonuló @realDonaldTrump elnökért szállnak alá a mocsába támogatnio őt” - írta szombat reggel. 

 

 

Nem világos, hogy mi a pontos adat, de az olyan források, mint a The Washington Post és az USA Today valószínűbbnek tartja, hogy több ezer vagy tízezer ember jelent meg. Akárhogy is, a valódi szám valószínűleg kisebb, mint a demonstráció nevében foglalt egymillió. A demonstrálók viszhangozták Donald Trump állításait, miszerint Joe Biden megválasztott elnök győzelme törvénytelen. 

 

 

Trump személyesen is megjelent a szombati washingtoni tüntetéseken, elhaladt a tömeg melett és az ablakon át integetett a rajongóknak. A résztvevők többsége MAGA feliratú ruhát viselt, Trump kampányzászlóit lengették. A baloldali média megjegyezte, hogy a legtöbb résztvevő nem viselt maszkot. Egyes újságírók szerint a Proud Boys is jelen volt, melyet a Southern Poverty Law Center gyűlöletcsoportként tart nyilván, és melynek Donald Trump általi el nem ítélése az elnöli vita során is téma volt.

Néhány jelenlévő ugyanis a Proud Boys-ra jellemző inget viselt, amelyen a "Stand Back, Stand By" felirat volt olvasható, utalva Trump kijelentésére, amelyet a Bidendel folytatott első elnökvita során üzent nekik. Az összejövetelt „Million MAGA March” -nak hívták, de az esemény kibontakozásával párhuzamosan libeárlis kommentelők a #MillionMoronMarch, azaz a „millió degenerált menete” hashtag terjesztésével kezdtek tiltakozni, valamint palacsintákat posztoltak tömegesen a felvonulás hashtagjével. 

A résztvevők vasárnapra virradóan összecsaptak az ellentüntetőkkel, legalább 20 embert letartóztattak. A rendőrség közleménye szerint két rendőr megsebesült, és több fegyvert lefoglaltak. A tüntetők egyebek közt a „Még négy év!” jelszót skandálták, ezzel utalva arra, hogy Donald Trumpot tekintik a november 3-i elnökválasztás győztesének.

A felszólalók közt volt a törvényhozás alsóházába bekerült Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony is, aki arra buzdította az embereket, hogy vonuljanak a legfelsőbb bíróság elé. A tüntetők egy része később átvonult a Fehér Házhoz vezető egyik, a Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) mozgalomról elnevezett utcára, ahol összecsaptak a BLM itt gyülekező aktivistáival. Több más városból is tüntetésekről érkeztek hírek, a Michigan állambeli Lansingben a felszólalók kétségüket fejezték ki Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az államban elért választási győzelmével kapcsolatban. Tüntettek Arizonában is, ahol a hivatalos eredmények szerint Biden szintén megelőzte Trumpot.

Noha a The New York Times című amerikai napilap a washingtoni belbiztonsági minisztériumra (DHS) hivatkozva azt közölte, az idei volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, az eredményt többen vitatják. Szerdán Georgia államban hivatalosan is elrendelték a szavazatok kézzel történő teljes újraszámlálását, Trump jogászai pedig újabb perkeresetet nyújtottak be a michigani választási eredmények érvényesítésének felfüggesztése érdekében.

(Forrás: Twitter, BBC, Business Insider, MTI)

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2020. november 15. 21:17
Hát ez a mandi cikk nagyon p.c. sikerült. Arról egy szó sem esik, hogy Trump párti békés tüntetőket, hogyan vexáltak, ütött-vertek az új-kommunista brigádok. Sajnos új nap köszöntött USA-ra. Új-kommunista, anarchista brigádok terrorizálják az utcákon az amerikai polgárokat... Sok amerikai soha nem tudta volna elképzelni, hogy ilyen megtörténhet...
Gintonic68
2020. november 15. 20:53
Az Origon vannak videok a dühöngő BLM állatokról amint, békés polgárokat, gyerekes családokat, időseket őrjöngve zaklatnak!! Ez lesz ezután a megfélemlítés minden formája... :(
illibernyák
2020. november 15. 18:15
Kérdezzeték meg Philiphet. Ő azt mondaná látatlanban is, hogy 2 millió b meg. Fideszbirkák. Ti tényleg olyan szánalmasan ostobák vagytok, mint amilyennek kinézték. Hogy lehet beszopni azt a 1 milliós dumát. Ennyire nem hisztek a szemeteknek? Egy olyan embertől elfogadni ezt a kamu dumát aki 20 ezer (!!!!) hivatalba lépése óta 20 ezer HAZUGSÁGOT MONDOTT!!! Ezt már júliusban teljesitette a szociopata! https://www.theguardian.com/us-news/2020/jul/13/donald-trump-20000-false-or-misleading-claims
atila68
2020. november 15. 17:27
1917 reloaded
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!