Tisztifőorvos: Csak az új, súlyos állapotban lévő betegeket szállítják a két fővárosi kórházba

2020. május 12. 12:37

Müller Cecília szerint a centralizáció növeli a gyógyítás hatékonyságát és védi az egészségügyi dolgozókat is.

2020. május 12. 12:37

„Stabilan tartjuk alacsonyan az új igazolt fertőzöttek számát” – közölte az Operatív Törzs (OT) tájékoztatóján Müller Cecília. Az elmúlt 24 órában 29 új esetet regisztráltak, így 3313 fertőzöttről tudunk összesen. Négyen haltak meg, így az elhunytak száma 425. 1007-en meggyógyultak, tehát az aktív fertőzöttek száma is csökkent, most 1881-en vannak. Kórházi ápolásra jelenleg 746-an szorulnak, 45-en vannak lélegeztetőgépen. Több mint 11 ezren vannak hatósági házi karanténban, és csaknem 115 ezer mintavétel történt.

Jól teljesített a hazai labor a nemzetközi vizsgán

A kedvező adatok miatt lehetett visszatérni ahhoz a beutalási rendszerhez, amely érvényben volt a járvány kitörésekor – fogalmazott az országos tisztifőorvos. Ez alapján mostantól ismét a Dél-pesti Centrumkórházba, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják az új, súlyos állapotban lévő embereket, így a többi kórházban – 35 ilyen van jelenleg – nem növekedik az ilyen ápoltak száma. Ennek köszönhetően ezek több energiát tudnak fordítani a többi betegre. Persze ez utóbbiakban is maradhatnak azok a koronavírusos betegek, akiknek már megkezdték a kezelését, de azt is kérhetik az intézmények, hogy vigyék át őket a két kijelölt kórházba, ha ez indokolt. Müller Cecília szerint ezzel hatékonyabbá válik a gyógyítás, ráadásul az egészségügyi személyzetet is védi ez a rendszer.

Arról az örömteli hírről is beszámolt a tisztifőorvos, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laboratóriuma részt vett egy nemzetközi jártassági vizsgálatban, aminek az volt a lényege, hogy ismeretlen minták alapján ki kellett mutatni a vírus jelenlétét, illetve a mennyiségét. A hazai labor gyakorlatilag 100 százalékos eredményt ért el, ami azt jelenti, hogy nagyon megbízható járványügyi biztonsági háttérrel rendelkezünk.

A bentlakásos szociális intézmények egyharmadát ellenőrizték

Müller Cecília arról is beszélt, hogy folyik a bentlakásos szociális intézmények célellenőrzése, amelynek keretében infekciókontrollt végeznek, illetve az egészségügyi ellátásokra koncentrálnak. Eddig az intézmények mintegy egyharmadát, 345 otthont vizsgáltak meg, ahol 21 ezer gondozott él. Csupán két helyen nem volt az orvosi ellátás biztosított, 193-ban külön szakorvos is segít a bent lakóknak. Hetvenkét esetben kellett intézkedni, azonnali intézkedés elrendelésére három esetben volt szükség.

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón külön köszöntötte az ápolókat, hiszen ma ünnepeljük őket, és megköszönte az áldozatos munkájukat.

Kiss Róbert az OT ügyeleti központjának a munkatársa arról tájékoztatott, hogy holnaptól csak elektronikusan lehet beadni méltányossági kérelmet a Magyarországra történő beutazásokhoz. Az okokat is pontosan felsorolja a jogszabály, ezek közé tartozik többek között a magyarországi hatósági eljáráson való részvétel, az üzleti vagy munkavégzési célú utazás, közeli hozzátartozó temetése, egészségügyi ellátás beutaló alapján, illetve a tanulmányi vizsga. 

Hatvanhat gyanúsítottat hallgattak ki

A rendőr alezredes azt is elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 40 esetben sértették meg a hatósági házi karantén szabályait, ugyanakkor 421-en vállalták az elektronikus ellenőrzést. A kijárási korlátozás szabályait 366-an szegték meg, vidéken pedig a távolságtartás, a maszkviselés, az időkorlát rendelkezéseinek megsértése miatt 84 esetben intézkedtek. 352 ügyben folyik büntetőeljárás, 86 rémhírterjesztés, 27 közveszéllyel fenyegetés, 111 csalás, 21 járványügyi szabályszegés miatt, eddig 66 gyanúsítottat hallgattak meg.

(Mandiner)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. május 12. 13:10
Központilag a Fővárosi Önkormányzat költségvetési támogatásából egy bizonyos keretösszeget el kellene különíteni, hogy az esetleges perekre a források rendelkezésre álljanak. A rendőrségi, ügyészségi vizsgálatok hol tartanak? Kiket hallgattak meg?
Berecskereki
2020. május 12. 12:59
Újabb döbbenetes történet a Pesti úti idősotthonból ,,Amikor kiderült, hogy rühes lett, majd elájultam! Naponta mentem kezelni a sebeket, pelenkáztam, etettem. Ha később tudtam menni, akkor se csinálta meg senki és nem is segítettek. Sokszor a saját vizeletében találtam rá! Orvossal nem tudtam beszélni. Nem árulták el, milyen gyógyszereket adnak neki, de amikor elkezdett zavartan viselkedni, állandóan aludt, kiderítettem: nyugtatózták úgy, hogy sosem volt pszichés problémája! Kértem, hogy azonnal hagyják abba, erre a pszichiáterre hivatkoztak, de addig cirkuszoltam, míg be nem fejezték a nyugtatózás,, - mondja az asszony. Ezért az ,,ellátásér,, havonta több mint 100 ezer forintot fizetett a család. https://ripost.hu/politik/insider/halalgyar-a-pesti-uton-en-apoltam-naponta-a-ferjemet-amig-beengedtek-utana-meghalt-2413502/ Az ápoltak és elhunytak hozzátartozóinak be kellene kártérítését perelni a fenntartót és visszakérni a befizetett díjakat.
llnnhegyi
2020. május 12. 12:56
Stabil az egészségügy,Fidesz Kdnp népszerűsége. 78. 54. A liberalbolsevista ellenzék csoda-orvosai most sem értik,hogy miért kell 2 kórházba vinni az új és régi súlyos betegeket ! Szerintük a szanaszét szórt lélegeztető gép centrumokban(,orvosi csapatokkal ellátott) kellene ápolni az egy- két beteget is. Mert pld. Karácsony Gergely kijelentette: "szakmai"véleménye ez ... nyihahahahehehuhuha...
Covy D.
2020. május 12. 12:50
Ezek szokás szerint megint össze-vissza beszélnek. Érthető a Kásler-Ceci főnövér kettős, nem valami éles kések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!