Vasárnap egy órával előbbre kell állítani az órákat

2020. március 27. 17:47

Az óraállítás érinti néhány vonat és busz menetrendjét is.

2020. március 27. 17:47

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési járatok menetrendje.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik – tették hozzá. Az Európai Unió döntése értelmében 2020-tól kezdődően a tagállamok határozzák meg, hogy a téli és a nyári időszámítás egységes váltogatása helyett melyiket alkalmazzák véglegesen – olvasható a közleményben.

Az órák előreállítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. A jelenleg csak belföldön közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul a Keleti pályaudvarra. A Keleti pályaudvarról szombat 20.40-kor induló, München és Budapest között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonat körülbelül egy órával később érkezik meg Münchenbe. Az onnan Budapestre közlekedő vonat szintén körülbelül egy órával később érkezik meg vasárnap délelőtt – írták.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az óraátállítás egyes járatokat menetközben ér, így a 918-as, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 956-os, a 964-es, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-996A, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-egy indulás időpontja változik. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utazástervező várhatóan hajlani 2 és 4 óra között nem működik majd. A pontos menetrendi információk a www.bkk.hu/menetrendek oldalon érhetőek el.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurcsyg
2020. március 28. 12:22
Ebben is vissza a normalitáshoz, nem kell mindent megerőszakolni akarni.
Akitlosz
2020. március 28. 02:59
"A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. " Ez 40 évvel ezelőtt még okos ötlet lehetett. De manapság? Töredék annyi energiát fogyasztanak a fogyasztók miközben még azokat is a természetes fényhez lehet igazítani. Akkor célszerű felkapcsolni a villanyt, amikor már sötét van függetlenül attól, hogy éppen mennyit mutat az óra. Tehát ez az óraállítgatás már csupán a lakosság szívatása valós haszon nélkül. Már többet árt, mint amennyit használ. Az esti világosság pedig éppen olyan hasznos lenne télen is, mint nyáron, miközben teljesen feleslegesen világosodik júniusban már hajnali 3-kor. Meg nem magyarázzák, hogy a hajnali világosság ki van használva!
Marcellina
2020. március 27. 20:30
Hú de jó! Egy órával többet ülhetünk itthon. :)
Ide Buda
2020. március 27. 18:23
Állítólag már tavaly tavasszal sem kellett volna átállítani. Aztán az elmúlt ősszel sem kellett volna visszaállítani. Aztán most már megint mégis... Ennyit a közös EU-s döntésekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!