Ki segít a helyesírás útvesztőjében?

2019. január 08. 19:05

Érdekes feliratú molinó tornáztatta a rekeszizmokat a minap: „SZRTÁJK” állt rajta, amit lelkes tüntetők fújtak fel. A banális hibán kevéssé érdemes csodálkozni, hiszen a nyomtatott és online médiumok is hemzsegnek a helyesírási, nyelvhelyességi hibáktól. Az igényes és helyes nyelvhasználat azonban nem annyira misztikum, és sokat segíthetnek a helyzeten helyesírás jedijei, a korrektorok.

2019. január 08. 19:05
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Hogy kik is ők, és miben is különböznek a köztudatban gyakran velük összemosott lektoroktól? A korrektor a kézirat és a nyomdai munkák (tördelés stb.) formai hibáinak javítását végzi (főleg nyelvhelyesség, helyesírás, tipográfia szempontjából), a lektor pedig a munka szakmai színvonalát biztosítja. A korrektor segít eligazodni a helyesírás labirintusában, ami az utóbbi évek szabályváltozásai miatt gyakran a médiamunkásoknak is gondot okoz, nemhogy a tüntetőknek.

Jó esetben tehát a korrektor varázsolja olvashatóvá, nyelvhelyessé a szöveget, ám sajnos kifejezetten hiányszakma az övék. Ezért is figyelemre méltó a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda felhívása, amelyben

az év korrektorát keresik.

E címet a Balázs Géza nyelvészprofesszor vezette neves szakmai zsűri előtt zajló, egy helyesírási tesztből és egy szövegjavítási feladatból álló verseny győztese használhatja majd.

Blankó Miklós, a szervező Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetője hozzátette: „Az első Kárpát-medencei korrektorverseny célja, hogy felhívjuk a figyelmet a korrektori szakma fontosságára. Szeretnénk, ha a magyar sajtó helyesírási színvonala is emelkedne: a szerkesztőket-főszerkesztőket szeretnénk motiválni abban, hogy olyan korrektorokat foglalkoztassanak, akikkel a lapjuk magas nyelvi színvonala garantált. Korrektorokat vagy erre a pályára készülőket várunk a versenyen, akik szívesen kapnának visszajelzést tudásukról.”

Aki kedvet érez, február 15-ig itt nevezhet. Ja, és a legjobbak wellnesshétvégét, e-bookot és laptopot is nyerhetnek.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2019. január 09. 09:09
Persze, balfaxok ez nem kérdéses, de nyílván kifelejtették az R betűt a szövegből, aztán rájöttek, de a 'T' meg az 'Á' közé már nem fért be.
Mich
2019. január 09. 01:26
Annyit tüntiztek és jártak az iskola mellé, hogy a helyesírás egészen lemaradt... Nem baj, a Soros-egyetemre így is felveszik őket...
krotak
2019. január 08. 21:45
A gonosz multi prominense fél órát beszélget egy jelentkezővel, ANGOL NYELVEN! Bocs, ez kimaradt.
Negue
2019. január 08. 21:18
Ne cikizzétek már szegényeket, hát végül is azt tudták, hogy a t betű mellett van az r , csak arra nem emlékeztek, hogy melyik oldalán! :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!