UNICEF: 152 millió gyereket dolgoztatnak világszerte

2018. július 02. 20:52

Közülük 73 millióan dolgoznak szélsőséges és veszélyes körülmények között.

2018. július 02. 20:52

Százötvenkétmillió gyereket dolgoztatnak a világon, közülük 73 millió dolgozik szélsőséges és veszélyes körülmények között – írta hétfőn közzétett jelentésében Gustavo Suárez Pertierra, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) spanyolországi bizottsági elnöke.

A rendkívül kiszolgáltatott gyerekeknek hosszú munkaidőt kell elviselniük egészségtelen környezetben, olyan munkahelyeken, mint a Kamerunban és a Közép-afrikai Köztársaságban található arany- és koltánbányák, a Kínában és Pakisztánban található gyapotföldek, a bangladesi és törökországi textilgyárak, a Brazíliában és Indiában található szeméttelepek és a Fülöp-szigetek vagy Togo azon háztartásaiban, ahol bejáróként dolgoztatják őket – írta Suárez Pertierra.

Ezek a gyerekek az erőszak számos formáját kénytelenek elviselni, teljesen védtelenül, cserébe a csekély fizetésért, amellyel kénytelenek hozzájárulni családjuk megélhetéséhez – mondta a spanyol UNICEF-bizottság elnöke. A dolgozó gyerek nem járhat iskolába, a vegyszerekkel való érintkezés, a higiénia hiánya, a nem megfelelő táplálkozás és a túlzott erőkifejtés miatt egészségi problémáknak van kitéve, védtelen az elszigetelődéssel, a visszaélésekkel, valamint a szóbeli, fizikai vagy szexuális erőszakkal szemben.

Minden ilyen esetben súlyosan megsértik az olyan jogokat, mint például az oktatáshoz, a játékhoz, az egészséghez, a védelemhez való jog: végső soron megfosztjuk ezeket a gyerekeket attól a jogtól, hogy gyerekek lehessenek – fogalmazott Suárez Pertierra.

Az UNICEF spanyol bizottságának elnöke azonban elismerte, hogy jelentős előrelépéseket is sikerült elérni 2000 óta, amikor még több mint kétszer annyi gyerek végzett veszélyes munkát, mint jelenleg. A haladás ugyanakkor „nagyon lassú, ha teljesíteni akarjuk a fenntartható fejlődési céloknak azt a pontját, amelynek értelmében 2025-ig felszámoljuk a gyerekmunkát" – mondta.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2018. július 03. 18:42
Kedves UNICEF szószóló! Az a több milliárd forint, amit összeherdáltok világszerte ezen gyermekek megsegítésére ( az adakozásban én is benne vagyok, de ezek után kizárólag csak magyar vonatkozású "valóban odaérő" célokat segítek) és valóban oda is érne, akkor ezek a gyermekek iskolába járnának, és minimális ellátást kaphatnának. Ugass a Soros NGO-nak, hogy a migráns-szervező milliárdokat fordítsák vissza a gyerekek ostoba szüleinek munkába állítására saját szülőhelyükön. Azok a volt gyarmattartó elit országok ott foglalkoztassák őket munkára fogva.
fogd a pénzt és kuss
2018. július 03. 11:21
a buziparádé fontosabb
annamanna
2018. július 03. 03:38
Ezen csak az segít, ha az iskolakötelezettséget kőkeményen bevasalja egy kormányzat az országban; bünteti a munkáltatót, aki gyereket foglalkoztat, és minden eszközzel eléri az iskolák építését, tanárok foglalkoztatását. A többit találják ki a munkáltatók és a polgárok, sztrájkoljanak vagy csináljanak, amit akarnak; de a gyerekeket csak a kormány mentheti meg ebből a rettenetes helyzetből, mert a szülőknek sajnos nem áll érdekében a gyerek megmentése. A szülők érdeke a gyerek dolgoztatása. Azért szülnek sokat a nők, mert minél előbb munkába állítják, akit lehet. Amíg a kecske őrzi a káposztát, addig meg is eszi. Csak olyan hatalom léphet közbe, aminek nem fűződik anyagi érdeke a gyerekmunkához; tehát ezt a munkáltatók sem fogják felszámolni. Csak egy nagyobb közösségi szervezet képes ebben lépni, és az mi más volna, mint a kormány. Ugyanezeket a lépéseket az európai országok is meglépték, van minta, amit lehet követni. A gyerekmunka nem olyan probléma, aminek a felszámolására ne volna történelmi példa. De van, csak le kell utánozni. Ha a kormányok ezzel nem törődnek, akkor a felelősség az egyházaké és civil szervezeteké, hogy addig verjék a vasat, amíg csak lehet, és ne hagyják abba a tiltakozást és a gyerekmunka tiltásának követelését, a közoktatás fejlesztésének követelését.
tom hagen
2018. július 02. 22:20
Az NGO-knak javaslom, hogy ezzel foglalkozzanak! A sok dollármilliárdosnak remek lehetőség valóban filantrópnak lenni! Undorító a sok gyarmatosító nemzet politikàja, viselkedèse.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!