Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Visszavonta Verespatak jelölését a világörökségi listára a román kormány

2018. június 08. 09:38

A román kormány visszavonta Verespatak jelölését az világörökségi listára. A szokatlan lépés indoklása az, hogy a jelölés kedvezőtlenül érintette Romániát a településsel kapcsolatos perben.

2018. június 08. 09:38

A Dăncilă-kormány visszavonta Verespatak felterjesztését az UNESCO világörökségi listájára – írja a Főtér a g4media.ro nyomán. A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján.

Az eljárás felfüggesztését a külügyi minisztérium és a román UNESCO-nagykövet közvetítésével a kulturális tárca kezdeményezte, azzal indokolva a lépést, hogy a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érintené Románia érdekeit a folyamatban lévő perben.

Mint ismeretes, a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A pályázat visszavonási kérelmét a kormány teljes titokban nyújtotta be kizárva annak a lehetőségét, hogy a közvita tárgyát képezze a döntés. Igaz, a Tudose-kormány idején már felmerült, hogy vissza kellene vonni a pályázatot. Azért vált most sürgőssé a helyzet tisztázása, mert az UNESCO világörökségi bizottsága legközelebb június 29 és július 2 között ül össze Manámaban, Bahrein fővárosában.

A román UNESCO-nagykövet tudomása szerint jelenleg Párizsban tartózkodik a kulturális minisztérium küldöttsége, hogy az UNESCO szakértőivel egyeztessen a pályázat visszavonásáról.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2018. június 08. 12:00
A románok rókafogta csuka helyzetben vannak a kanadai céggel (amelynek részben egy román tulajdonosa van, aki alapította!). Jellemzően, a kanadaiak nem a befektetésüket perlik (mert az lényegtelen összeg), hanem a valószinüsíthető veszteségüket! (Ez lenne a veszélye az ilyen nemzetközi egyezségeknek is!). A probléma kulcsa az EU kezében van (a ciános módszer betiltása), de valamiért nem akarja meglépni!
röviden
2018. június 08. 11:39
Szóval mégis kell az a kanadai biznisz. Románok.
abcdef
2018. június 08. 10:33
Az indoklás sok, sok, kemény kanadai dollár. Ráadásként a hülye Trüdó, ha Romániába látogat, bocskort fog húzni a kis buzi zoknijára.
m1kk0
2018. június 08. 10:32
Szerintem azért érvelnek így mert beszélni se tudnak. Régi román népszokás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!