A magyar külpolitika jelszavai – Napi Maxima

2017. szeptember 04. 09:37

Ott van a harmadik, egyedül helyes út, a belsőleg egyensúlyozott, de radikális reformpolitikát folytató, demokratikus, független, szabad Magyarország lehetősége.

2017. szeptember 04. 09:37
Bibó István

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 

„S csak ezzel egyidejűleg lehetne azután teljes hitellel és teljes erővel leszögezni Magyarország külpolitikai elhelyezkedésének a végleges jelszavait kimondván, hogy: aki Magyarországból szovjet tagállamot akar csinálni, az hazaáruló, aki Magyarországon Habsburgot akar restaurálni, az is hazaáruló, aki pedig Magyarországot az elé a hamis alternatíva elé próbálja állítani, hogy csak e kettő között választhat, az kétszeresen hazaáruló, mert e kettő között ott van a harmadik, egyedül helyes út, a belsőleg egyensúlyozott, de radikális reformpolitikát folytató, demokratikus, független, szabad Magyarország lehetősége.”

Bibó István: A magyar demokrácia válsága. In: Bibó István művei III.

 

Bibó István (1911-1979) magyar jogtudós, politikus, egyetmi tanár, államminiszter és politikai fogoly. A 20. század talán legjelentősebb magyar politikai gondolkodója, a magyar harmadik út politikájának feltétlen híve. Fenti 1945-ben megjelent írásában kiegyensúlyozott magyar külpolitikát követelt, amely egy Magyarország által létrehozott – és nem Európa vagy a Szovjetunió által megalkotott – belső egyensúlyra épül.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fortin
2017. szeptember 04. 22:03
"Lehet, hogy érdekelte a filozófia, de el nem mélyült benne, ez érződik a szövegeiből, érvelési útjaiból." Ez tökéletes Lánczi-idézet. Mármint önmagára vonatkozóan. Az itt élvezettel idézett Bibó-tanulmánya a sarlatanság és műveletlenség iskolapédáűja. Fogalma nincs Hibbes félelem-elmélete és ferrero félelem-elmélete közti különbségről, nem is hallott Hajnal István történettudományi munkásságáról, félreérti Bibó állítólagos racionalitás-orientáltságát stb. s mindezt csak azért, hogy engedelmes skíberje legyen OV & Co bibótlanításának és háríthassa a Horthy-világ magyar jobboldaliságát leleplező ideológia-történeti megállapításokat.
navis praetoria
2017. szeptember 04. 19:49
Nagylelkűen elfogadom feltétel nélküli kapitulációdat.
Einar
2017. szeptember 04. 11:33
A 3. út. Ez az orbáni politika!
navis praetoria
2017. szeptember 04. 11:06
Bibó tragikusan out of time, out of place volt a 2. világháború predátor nagyhatalmak által kialakított "eredményei" korszakában. Stockholm szindrómája volt, patológikus önfeladás, önostorozás, jellemezte. Kultusza zsákutcás, torzult, mint ahogy pl. Rajké is. Lánczi elemzése egészében véve rendben van. http://kommentar.info.hu/iras/2011_4/mar_csak_egy_ertelmisegi_mitosz_menthet_meg_bennunket_
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!