A „közvélemény zsarnoksága” ellen biztatnak az amerikai professzorok

2017. augusztus 30. 07:36

A Donald Trump megválasztása óta jellemzővé vált baloldali egyetemi agresszióval szemben a Yale, Harvard és a Princeton 15 egyetemi professzora körlevélben szólította fel a hallgatókat, hogy bátran lépjenek fel „a közvélemény zsarnoksága” ellen.

2017. augusztus 30. 07:36

Amerikai egyetemi tanárok „a közvélemény zsarnoksága” elleni fellépésre biztatják a diákokat nyílt levelükben, amelyet 15 egyetemi professzor írt alá – számolt be kedden a The Wall Street Journal. A professzorok, akik a tekintélyes Yale, Harvard és Princeton egyetemek oktatói, arra sürgetik az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek függetlenek, ne engedjenek „a konformizmus bűnének” és „gondolkodjanak önállóan”. 

A levélről hírt adó The Wall Street Journal szerint valószínűleg a professzorok közül néhányan maguk is meglepődtek, hogy egy egyetemen éppen erre kell biztatniuk a fiatalokat. De „az egyetemi kultúra ma olyan, hogy a diákoktól iszonyatos erőfeszítéseket, sőt, még egyfajta bátorságot is követel az önálló gondolkodás” – állapítja meg a konzervatív napilap. 

Levelükben a professzorok kifejtik: „sok főiskolán és egyetemen az, amit John Stuart Mill 'a közvélemény zsarnokságának' nevez, többet tesz, mint pusztán elbátortalanítja a diákokat attól, hogy az erkölcsi, politikai és más kérdésekben uralkodó álláspontoktól eltérő nézeteket hangoztassanak. Ez pedig arra a feltételezésre készteti őket, hogy az uralkodó álláspontok maguktól értetődően korrektek és csakis egy fanatikus vagy egy félbolond kérdőjelezi meg őket”. Az aláíró tanárok arra bíztatják a fiatalokat: ne higgyenek ennek, és merjenek önállóan gondolkodni.

Rövid levelükben a professzorok a „nyílt szellemiség, a kritikai gondolkodás és a vita” fontosságát hangsúlyozták. A levél az őszi egyetemi szemeszter megkezdése előtt, a Princeton Egyetem belső fórumán jelent meg kedden.

Az utóbbi hónapokban – különösen Donald Trump elnökké választása óta – az amerikai egyetemeken nem csupán viták, hanem tettlegességig fajuló összecsapások is előfordultak a véleménykülönbségek miatt. A jobboldali diákokat például Berkeleyben, a Kalifornia Egyetem kampuszán inzultálták, szintén Berkeley-ben a tavasszal Ann Coulter jobboldali kommentátornak le kellett mondania a programját a baloldali diákok tiltakozása miatt. A vermonti művészeti főiskolán Chares Murray libertárius politikatudóst kiabálással és fütyüléssel üldözték el a nézeteivel egyet nem értő hallgatók. 

A The Week című lap pedig május végén arról adott hírt: az egyetemisták vehemensen tiltakoztak az ellen, hogy az ő nézeteiktől eltérő véleményt képviselő Condoleezza Rice volt külügyminiszter, vagy Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója mondjon évzáró beszédet.

(MTI)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. augusztus 30. 14:55
"Yale, Harvard és Princeton " Frankfurti iskola - Előre Antifák, üssétek őket "Yale, Harvard és Princeton " Nem, "ne higgyenek ennek, és merjenek önállóan gondolkodni." ... mindig, így is, úgy is a bank nyer. Lásd: neokhonok - Sorosok 19, - egy híján 20
zolizolizoltan
2017. augusztus 30. 11:57
Törzsi háború folyik két tábor között, aminek semmi köze nincs a liberalizmushoz, csupán az egyik tábor kisajátította magának a liberális jelzőt, de nekik van a legkevesebb közük hozzá.
péterx
2017. augusztus 30. 11:42
Mióta világ a világ , a nonkonformizmus bátorságot igényelt . Manapság azonban nagyobb a / technikailag is előállítható / szervezettség , tehát még nagyobb kritikai érzékre és jó kiállásra van szükség . Megjegyzem , mindig védelmembe vettem az enyémtől eltérő kisebbségi véleményt hordozókat , mert saját magam szabadságát / is / ásnám alá , ha ezt nem tenném .
Rugo
2017. augusztus 30. 11:08
A liberalizmus elmebetegség - ezeket az amerikai professzorokat deportálni kellene, mert polgárháborúra buzdítanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!