„Veled kiteljesedve” – kezdődik a Házasság Hete

2017. február 09. 14:57

Vasárnap kezdődik a Házasság Hete, amely keretében országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára – ismertette Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Beszámolónk.

2017. február 09. 14:57
Admin

Ahogy azt már tegnap megírtuk, a Házasság Hete mozgalom tíz éve indult Magyarországon. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalomhoz az Egyesült Királyság, Csehország és Svájc után Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban.

Az idei országos rendezvénysorozat mottója „Veled kiteljesedve”, házaspár arca pedig Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika.

*

A sajtótájékoztatón Herjeczki Kornél kiemelte: az idei év központi programjaiban nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalabb generációra. Emellett idén először ingyenes online párkapcsolati tréninget is szerveznek, amelyre a rendezvény honlapján lehet majd jelentkezni. Elmondta, hogy a program igazi jelentősége a szemléletformálás. „Óriási dolog, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a házasság ma is korszerű, a jövőt megalapozó kapcsolati forma” - fogalmazott. 

Elmondta, hogy hazánk a lakosság arányához viszonyított programok számát és az eseménysorozatot övező médiafigyelmet tekintve azóta is az élvonalba tartozik, komoly nemzetközi elismerést vívva ki ezzel a résztvevő tagállamok szervezőinek körében. A kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli magyarlakta településeken is. A több millió lakost elérő egy évtizedes mozgalomnak a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében.
 
Kiemelte: 2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már 18,4 %-kal haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 %-kal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.
 
„Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz” – mondta a mozgalom országos koordinátora, rámutatva: a kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.
  
 
A szervezőbizottság ezért a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, a sikeres példák. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.
 
Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem docense az idei mottóválasztásra kitérve elmondta, hogy a házassági kapcsolatok erősségét az „együtt-növekedés” adja: amikor nem külön-külön, hanem egymás révén teljesednek ki a felek. Megemlített egy amerikai nagy mintán végzett kutatást, amely bebizonyította, hogy a sikeres házasság titka az, hogy döntően pozitívan gondolkodunk a házastársunkról és vannak közös céljaink. A kutatás szerint a boldog házasság életvédő faktor: 4 évvel tovább élnek a boldog házasok.
 
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke elmondta: nem véletlenül mondják azt, hogy házasságkötés, a házasság ugyanis elköteleződést jelent. Olyan, mint a „kötelékrepülés”, oda kell rá figyelni, vigyázni kell benne a másikra, mert ha nem, abból könnyen „zuhanás, tragédia lehet”. Kitért arra, hogy az elköteleződés szó manapság nem cseng jól, nem véletlen, hogy egyre később, egyre nehezebben szánják rá magukat a fiatalok. A fiatalok félnek az elköteleződéssel együtt járó kockázattól. De maga a szeretet is mindig kockázat, és e kockázat vállalása nélkül nincs élet és nincs jövő. A házasság egy „veszélyes üzem, amelynél időről időre szükség van karbantartásra is”, és ezt a karbantartást segítik a házasság hete programjai is – mondta. 
 
 
A Házasság Hete „arcai”, Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika elmondták, hogy bár megtisztelő volt számukra a felkérés, nagyon meglepte őket és kezdetben hezitáltak is rajta, mert nem érezték tökéletesnek, példaképszerűnek a házasságukat, viszont a szervezők meggyőzték őket arról, hogy a mozgalomnak nem is a tökéletes házasság bemutatása a célja, hanem az intézmény népszerűsítse a házasság mindennapi szépségei és nehézségei életszerű bemutatásával, a megfelelő párkapcsolati problémakezelés, a folyamatos egymásra figyelés fontosságának hangsúlyozásával. 
 
*
 
Ahogy azt már megemlítettük, a Házasság Hete központi programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 12-én a Debreceni Református Nagytemplomban, a hetet lezáró szentmisét pedig a budapesti belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban tartják. A központi programok sorában konferencián, beszélgető esten, filmvetítésen járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, közszereplők a házasság, a párkapcsolat témáját. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.
 
Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen, többek között Szegeden, Kaposváron, Pécsett, Nyíregyházán, Győrött, tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve www.facebook.com/hazassaghete oldalakon érhető el.
*
 
A házasság hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:
 
Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. február 14. 18:03
"Talán másként is működik, működhet egy házasság, mint ahogy a Blikk-Riposzt-Story magazin vonal bemutatja." Nyugodt lehetsz, hogy aki ezekből merít mintát, az egészen biztosan elveszett az állami házassági propaganda számára is. Csaxólok
Pinter68
2017. február 14. 18:01
Úristen! Ezek tényleg azt hiszik, az ilyenektől lesz népszerűbb a házasság? Ez olyan, mint amikor a pártvezetés a TV tornától várta, hogy többet sportoljon a magyar.
Pinter68
2017. február 14. 18:01
Ja-ja. Emlékszem, múltkor is ott találkoztunk.
Szúnyog
2017. február 14. 18:01
Neked elegendők a buzivonulások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!