„Uborka lettem” – nem kér bocsánatot a muszlimoktól Schöpflin György

2016. augusztus 22. 15:09

A Magyar Liberális Párt szerint elfogadhatatlan Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselőjének Twitter-bejegyzése, amely szerint disznófejekkel lehetne leghatásosabban visszatartani a muszlim menekülteket, ezért hétfőn felszólították a politikust, hogy kérjen bocsánatot a magyarországi muszlim közösségtől. A Mandiner megkereste a képviselő professzort, aki érdeklődésünkre közölte: nem kér bocsánatot. Villáminterjúnk.

2016. augusztus 22. 15:09
Stumpf András

Kérjen bocsánatot a magyarországi muszlim közösségtől! - szólítják fel a Liberálisok.

A Twitter-bejegyzésem miatt?

Igen. Amelyben jelezte, hogy célravezetőbb lenne cukorrépa-babáknál disznófejeket rakni a magyar határra, azok jobban elriasztanák a migránsokat. Tehát: elnézést kér?

Nem látom szükségét. 

Nem is érti, min akadtak ki a liberálisok?

Van egy elméletem, de nem tudhatom. Erről nyilván őket kell megkérdezni.

Leírják. Szerintük ön a vallásuk miatt megalázta embertársait, ezért méltatlan az EP-képviselőségre.

Nem aláztam meg senkit. Szerintem az senkit nem aláz meg, ha azt mondom, hogy a disznófej haram. Azaz tiltott. Ez bizony ténymegállapítás. Lehet, hogy a liberális pártnak ez nem tetszik, de attól még így van, s ha valaki csak egy kicsit ismeri a muszlim vallást, akkor ezt pontosan tudja. Egyébként nagyon érdekes ez a kérdés antropológiailag. Hogy sok mindenki számára mennyire érzékeny dolog a sertés. Az európai fősodor normálisnak tartja, akár hívő keresztény, akár nem, máshol azonban ellenállást szül. Leszámítva Észak-Amerikát, de talán még ott is: nézzük csak meg az ottani szakácskönyveket! Amikor pedig egy felvetésre megjegyeztem, hogy a disznófejek valóban hatékonyabbak lennének a cukorrépából faragott maszkoknál, az apró gondolatkísérlet volt, nem több.

Vicc?

Ki tudja... Lehet, hogy Bakondi György azt mondja majd rá: micsoda kiváló ötlet! De ez már nem az én dolgom. 

Meglepte a fogadtatás?

Kicsit igen. Vagy százötven, kifejezetten rosszindulatú üzenetet kaptam rá Twitteren. A nyelvezetük kivétel nélkül szélsőséges volt. Szabályos Twitter-orkán kerekedett, a Beaufort-skála szerint úgy nyolcas, kilences erősségű.

Mondjuk ez a vihar azért biliben kerekedett, nem?

Abban. Igaz, az angol ebből a szempontból elegánsabb: teáscsészéről beszél. Én pedig inkább élek nagyapám, Schöpflin Aladár képével. Neki van egy könyve, a Vihar az akváriumban. Az talán találó is, elegáns is. Lényeg, hogy túl van ez feszítve. 

Miért lett most lett ön ilyen fontos?

Andrew Stroehlein kezdte, aki a Human Rights Watch-nál dolgozik - ő nagyon agresszívan reagált erre a kis megjegyzésre, s gondolom, sok követője van. Akik pedig rákaptak, a világ minden tájáról. 

A Liberálisok szerint a rasszista publicista, Bayer Zsolt kitüntetése után Schöpflin György megnyilvánulása is csak azt igazolja, hogy a Fidesz a társadalmi béke megteremtése helyett az indulatok felkorbácsolásában és a félelemkeltésben érdekelt. 

Uborka lettem. Annak van most szezonja. Bayer kitüntetését az én bejegyzésemhez kapcsolni meg végképp komikus.

Bayer Zsolt kitüntetéséhez egyébként mit szól?

Azt sem tudom, milyen kitüntetést kapott.

Lovagkeresztet.

Értem. Nos, jó tollú újságírónak tartom. Igaz, sok mindenben nem értek vele egyet. 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. augusztus 23. 17:27
Ez egy barom. Jah, hogy fideszes? Akkor nem csodalkozom..
BőröndÖdön
2016. augusztus 23. 08:32
A demencia alattomos kór...
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 23. 01:00
"1950-ben távozott családjával Nagy-Britanniába, iskoláit ott végezte." Egy újabb elszenvedője a nyugati életszínvonalnak... Elit egyetem, nyugati karrier, igyátok a szavait! Nem egy büdös proli, aki végigszopta a szocializmust! Egy igazi gentleman. Ez bizony tudja, hogy mit kell szenvedni gazdag angolként! Miközben ti itt henyéltetek havi 3 ezerből! Térdre, imához a szittya magyar előtt!!!
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 23. 00:44
Remek ötlet! Schöpflin feje egynek mindjárt jó is lenne. A pártjából meg összejönne az egész déli határ. Ami esetleg hiányozna, kipótolható az ellenzékből. Muszlimok nem jönnének, meg mi is megszabadulnánk a problémáink zömétől. Amúgy kissé áthallásos a marhaszar szövege. Ha mindenhova tesznek a magafajta disznók fejéből, mi lesz Deutsch elvtársával? Brüsszelben reked? Nem hallott Bayer kitüntetéséről... Egy kormánypárti képviselő.. Hol él ez a szarkupac? Biciklibelsőben? De az alkoholista, munkásőr, mocskos pofájú, kommunista Bayert jó tollú újságírónak tartja. Persze. Mi a fasznak tartana egy ugyanolyan retket, mint ő maga? De ha utálná, akkor is imádná, hisz a gazdája szereti. Ezeknek ez a lényeg. Amúgy valóban érdekes ennek a félig már megdöglött reteknek az okfejtése. Szakácskönyvvel magyarázza a politikát... A disznó marha jó téma. Egy kalap alatt lehet muszlimot és zsidót egyaránt gyalázni. Az egyik 10 egynéhány milliós háttérhatalom, a másik meg másfél milliárd terrorista. Persze képesek szövetkezni az elpusztításunkra, akkor is ha otthon egymást ölik. Érdekes, hogy bár imádom a sonkát, szalonnát, egyszerűen mesésnek tartom a házi disznóölésen a hagymás sült vért, rajongok a töpörtyűért, disznózsírért és ugye római katolikusnak kereszteltek, mert nem volt beleszólásom, de a disznó azért mégis tud belőlem is komoly undort kiváltani. Leginkább akkor, ha Brezsnyev szemöldökkel, fehér ingben szart okádik a száján. Úgy, hogy többek közt tőlem kapja a fizetését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!