Az OTP megvenné a Tescót

2016. május 26. 11:11

A Figyelő információi szerint az OTP munkacsoportot hozott létre, hogy felvásárolja a Tesco közép-kelet európai érdekeltségeit. A visegrádi országokban működő Tesco hálózat nagyjából 1000 milliárd forintba kerülne a banknak és Csányi Sándornak. Információk szerint korábban Orbán Viktor is támogatta, hogy magyar kézbe kerüljön a kiskereskedelmi multi.

2016. május 26. 11:11

A Figyelő információi szerint az OTP és Csányi Sándor megvásárolná a Tesco közép-kelet európai érdekeltségeit. A Tesco Europa a visegrádi négyek területén működik, amitől a Tesco a nagy-britania és globális nehézségei miatt vélhetően megválna, ahogy tette azt dél-koreai érdekeltségeivel is. Csányinak a Tesco Europa megvásárlását egy ágazati tanácsadó javasolta.

A lap szerint a Tesco Europát Csányi mellett orosz és kínai befektetők vásárolnák még meg. Információik szerint az OTP külön munkacsoportot hozott létre arra, hogy kidolgozzák a Tesco Europa felvásárlási tervét. A banknak nagyjából 1000 milliárd forintot kellene fizetni a cseh, lengyel, magyar és szlovák Tesco hálózatért, azonban a britek egy gyors üzlet esetén akár olcsóbban is átengedhetik a csak Magyarországon több mint 200 üzlettel rendelkező hálózatot. Persze a becslések szerint nettó 3 milliárd eurós, nagyjából 1000 milliárd forintos vételár mellé a finanszírozás, és a működtetés tőkeigénye is legalább ekkora.

Jól jönne az OTP-nek és a Bonafarmnak is az üzlet

A banknak azért érné meg felvásárolni a Tesco hálózatát, mert az üzletekbe bankfiókot telepítve, illetve a különböző banki és a kereskedelmi szinergiákat kihasználva az OTP akár 8-10 millió új kártyatulajdonossal és lakossági ügyféllel gazdagodhatna. Az OTP-nek olyan versenyelőnyt és régiós terjeszkedési lehetőséget jelenthetne a Tescós felvásárlás, mint korábban a Postabanknak a postafiókokban kínált banki termékei. Emellett így az OTP-nek már érdemes lenne leánybankot alapítani Csehországban és Lengyelországban is.

A lap szerint Csányi régóta tervezte, hogy valamilyen formában beszáll a kiskereskedelmi szektorba. Az üzlet Csányinak sem jönne rosszul, hiszen az agrár- és élelmiszeripar érdekeltségekkel rendelkező Bonafarm-csoport is 50 milliárdos új piachoz jutna.

Orbánnak is tetszett a terv korábban

A Figyelő szerint egyébként Csányi már korábban is kacérkodott a Tesco Europa megvásárlásával. Ezt elmondta Orbán Viktornak is, aki kezdetben támogatta az ötletet, majd a lengyel választások közeledésével a miniszterelnök arra kérte az üzletembert, hogy álljon el az üzlettől. Erre azért volt szüksége Orbánnak, mert szövetségest keresett és szeretett volna újra olyan jóban lenni a Jaroslaw Kaczyński-féle lengyel Jog és Igazságosság párttal, amely meg is nyerte a választásokat.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. cáfolta a Figyelőnek az eladásról szóló híreket, ezért a lap hozzátette, hogy így a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező a cseh nagybefektető-politikus, Andrej Babiš tűnik a legesélyesebb vevőjelöltnek a Tesco Europára.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2016. május 26. 15:05
"..Kopogtat a csőd a TV2-nél Elképesztő adóssághegyet halmozott fel a TV2, ami azt jelenti, hogy Andy Vajnának, a tévécsatorna tulajdonosának már nem csak az állandó veszteség finanszírozásának módját kell kitalálnia, hanem valahogy törlesztenie kellene a cég tartozásait is..." Na alakul ez az adófizetők pénzéből... Ugye mocskos g.cik? http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kopogtat_a_csod_a_tv2-nel.615207.html
gudmen
2016. május 26. 14:40
Orbán nagyon fél, mondja a pszichológus - A rezsim bukása után kiderül, hogy Sancho Panza királyságában éltünk – Különböző közegekben és szereplőkkel ugyan, de könyveiben mindig a hatalommal és annak személyiségre gyakorolt hatásával foglalkozik. Milyenek a magyar hatalmasok? Mutatnak valamilyen közös országspecifikumot? – A hatalom személyiségtorzító hatása közismert. Romboló hatása annál súlyosabb, minél „egyszerűbb,” kevésbé differenciált személy kezébe kerül. Még a legkiválóbbak is csak korlátozott mértékben immunisak vele szemben. Ilyen személyiség a mai magyar vezető rétegben nem található. A miénkhez hasonló primitív, kulturálatlan otrombasággal, ilyen megrendítően alacsony intellektuális teljesítőképességgel nem találkozhatunk a civilizált világban. „Stílusról” szó nincs már jó ideje. Nem tudom elképzelni, hogy az angol királynő szotyolát köpködjön Ascotban, hogy bármelyik civilizált ország vezetője a parlamentben a neki feltett kérdésekre szinte soha nem válaszol, vagy hogy – nyilvános adatokkal bizonyíthatóan – rendszeresen valótlan dolgokat állít az ország nyilvánossága előtt. A hangütés, a szóhasználat is elképzelhetetlen a mégoly éles európai politikai vitákban, vagy hogy a kormányzó párt rangos képviselője egy televíziós interjúban a kockás alsógatyájával „érveljen”. Ez a tereken való részeg vitatkozás stílusa és nincs mögötte semmi szellem. – És miért lettek ilyenné a magyar vezetők? – A vezetőket a legfelsőbb vezető választja maga köré. Így nyilvánvaló, hogy a kialakuló stílus, magatartásmód egyik döntő meghatározója maga Orbán Viktor. Újra és újra halljuk – és nem akárkiktől – „rendkívüli politikai tehetségként” említeni. Ha a politika a közügyek racionális módon történő intézésének tudománya, akkor miniszterelnökünk nem tekinthető politikusnak. Politikusként semmi se sikerült neki. Miközben harsog felénk, hogy a reformok működnek, nem léteznek reformok, miközben valamiféle rendről beszélnek, a történelem során ritkán tapasztalható kétségbeejtő rendetlenség vesz körül bennünket. Szinte minden társadalmi réteggel összeütközött. A nemzetközi fórumokon végzetesen nevetségessé tette magát, lejáratta az országot. A történelmi lehetőséget, ami a hatalomra kerüléssel a kezébe került, láthatóan észre se vette. Már régóta nincs összefüggés a neki feltett kérdések és a válaszai között. Nyilvános beszédeinek színvonala aggasztóan leromlott. A március 15-én elmondott beszéd zagyvasága ijesztő. Közállapotainkra jellemző, hogy a sajtó a „gazdaállaton” és az „emberjogi falkákon” rágódik. Könnyen lehet, hogy Orbánnak fogalma sincs róla, hogy Hitler használta ezt a gazdaállat kifejezést. Sokszor derült már ki, hogy nem egy polihisztor." https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/sancho_panza_kiralysaga
gudmen
2016. május 26. 14:01
csak igy érintölegesen: "Össze vagyok zavarodva. Most "magyar reformok működnek" vagy "válságstáb"? "Válságstábot hivott össze Orbán a magyar gazdaság gyengélkedése miatt." https://www.facebook.com/vastagbor/photos/a.129450963790757.23294.129447163791137/1026527197416458/?type=3&theater
MZ/X
2016. május 26. 13:54
Az új név: TESCOTP Levédetem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!