Megváltozik a budapesti sebészeti ügyelet rendszere

2016. január 23. 02:43

Rémhírek keltek lábra az utóbbi napokban arról, hogy áprilistól egyszerűen megszűnik a sebészeti ügyelet Budapesten. Változás valóban lesz, de ez nem jelent megszűnést, ám az eddigi rendszer teljesen átalakul.

2016. január 23. 02:43

A budapesti akut sebészeti ellátás kibővül, megerősödik és betegközpontúvá válik április 1-jétől – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója pénteken az MTI-vel arra a sajtóinformációra reagálva, amely szerint áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer. 

 
Németh László ismertette: az eddigi gyakorlattal ellentétben minden kórház sebészeti osztálya 24 órás ügyeletet tart majd, és folyamatosan ellátja az akut és krónikus betegeket a hozzá tartozó területről. Ez áprilistól ugyanúgy történik majd a fővárosban, mint a Budapesten kívüli kórházak esetében – tette hozzá. 
   
A Népszabadság pénteki számában azt írta, hogy áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer, a műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden fővárosi kórháznak meg kell operálnia bármikor a nap folyamán. A változásról az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket. A lap birtokába került levél szerint a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti. A jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerinti illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. Akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, azokat abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lettek.
   
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója péntek reggel erre reagálva az MTI-vel azt közölte: áprilistól átalakul, megerősödik az akut sebészeti ellátás Budapesten. 
   
Az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer az érintett kórházi vezetőkkel hónapokkal ezelőtt, előre egyeztetve április 1-jétől úgy alakul át, hogy a betegek Budapesten nem csak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást" – írta. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg-ellátás változatlan rendben működik tovább – áll a közleményben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!