Osztrák alkancellár: Magyarország menekültügyi reakciója rávilágított a problémára

2015. szeptember 18. 20:32

Bár túlzott volt, Magyarország menekültügyi reakciója rávilágított a problémára – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, aki szerint az államok és a polgárok egyes jogai nincsenek többé tiszteletben tartva. Az osztrák alkancellár szerint Orbán Viktor egyes kijelentése problémás.

2015. szeptember 18. 20:32

Magyarországnak a menekültügyben tanúsított magatartása vészreakció volt, ugyan túlzottnak tekinthető, de rávilágított a problémára – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár a Salzburger Nachrichten című újság szombati számában megjelenő interjújában, amelyet az osztrák lap internetes kiadása már pénteken közölte.

A szociáldemokratákkal közösen kormányzó konzervatív néppárti politikus utalt arra, hogy a szociáldemokrata Werner Faymann kancellár a napokban a Der Spiegelnek nyilatkozva élesen bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ezzel kapcsolatban az alkancellár arra emlékeztetett, hogy Ausztria és Magyarország viszonya mindig jó volt, és nem kellene, hogy egy ilyen nyilatkozat veszélyeztesse a jó kapcsolatokat. Mitterlehner ugyanakkor „problémásnak” nevezte Orbán Viktor néhány megfogalmazását. Az alkancellár úgy vélte, Európának nagyjából három-négy hete van, hogy közös menekültstratégiát alkosson, hiszen fogytán az emberek türelme.

A képeket látva az az ember benyomása, hogy néhány üldözött család mellett vannak olyanok is, akik számára kaland, hogy Európa fele vegyék az irányt – mondta az alkancellár, és hozzátette: ezt számos itteni lakos fenyegetésnek érzi. 

Az alkancellár úgy látja, hogy Európa még akkor sem ért a kérdés végére, ha a menekültproblémát sikerült szolidáris és rendezett módon megoldania. Szerinte a legfontosabb az unió külső határainak megvédése. Ha Európa nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye, akkor az államoknak maguknak kell cselekedniük, mint azt Magyarország tette – jelentette ki az osztrák politikus.

A politikus az interjújában arról is beszélt, hogy a menekültválság egy olyan új kihívás, aminek a dimenzióját a politika korábban nem ismerte, vagy nem akarta ismerni. Korábban volt egyfajta menekültmozgalom, aminek kezelése nem jelentett gondot Ausztriának, mert annál már tapasztaltabb. Most azonban más államok polgárai által egy békés inváziót él meg a társadalom, amiben ezek a rendezetlenül, strukturálatlanul érkező tömegek jelentős nyomást helyeznek Európára úgy, hogy közben az állam nincs többé tisztelve. A politikus szerint az állam határőrizettel kapcsolatos kötelezettségei nincsenek többé tiszteletben tartva, valamint a polgárok a saját országukról szóló önrendelkezési jogai sem. Az alkancellár szerint azok a menekültügyi elvek, amelyek jelenleg vannak, mint a Dublini-rendszer hasztalanok, hiszen azok nem tömegekre, hanem csak egyéni menekültekre lettek kialakítva. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2015. szeptember 19. 14:32
"A politikus az interjújában arról is beszélt, hogy a menekültválság egy olyan új kihívás, aminek a dimenzióját a politika korábban nem ismerte, vagy nem akarta ismerni." Az EU illetékes elvtársai ugyanolyan bambák és elővigyázatlanul viselkednek ezzel az alattomos támadással szemben , mint azok a trójaiak, aki örvendezve bevontatták a görögök "ajándékát" a falovat a városfalakon belülre. A görög vezetők mostanában rettentően gyűlölik Európát és különösen Németországot, hogy nem engedik el Görögország minden adósságát. Bosszúvágytól fűtve kitalálták, hogy destabilizálni fogják Európát és különösen Németországot azzal, hogy minden migránst (naponta sok-sok ezret) befogadnak. Csak az nem jön be hozzájuk aki nem akar. Nem teljesítik azonban a schengeni szerződésből rájuk háruló kötelezettségeiket, hanem buszokra, vonatokra ültetik a migránsokat. Tovább passzolják őket és Macedónia határára szállítva. Macedónia tovább passzolja őket Szerbiába és így tovább. Mikor lesz ennek vége, ha ennyire bambák az EU illetékese és a végtelenségig eltűrik, hogy a vörös Ciprasz és társai packázzanak velük?
kuwiq
2015. szeptember 19. 08:29
Mire megvakarjátok a seggeteket, megint jön 120000 ezekből, idióták. Nem a magyar reakció hozott benneteket zavarba, hanem hogy blokolni kellett a közúti meg vasúti forgalmat Ausztriában ezek miatt. És közben lassan összeomlik a gazdaság, mert az áruk, termékek sehova sem érkeznek meg időben! Előbb a fuvarozók, aztán a biztosítóik, aztán a beszállítók, aztán a gyártók meg a kereskedők szívják meg, a szervizek alkatrész nélkül maradnak stb. Floodolva van a rendszer, ezek meg világos üzenetek helyett szarakodnak.
józan paraszti ész
2015. szeptember 19. 00:24
Most megnyerte Orbán ezt a meccset (is), csak az a baj, hogy nem hirdetik ki az eredményt.
Brigadéros
2015. szeptember 18. 22:06
"Az alkancellár úgy vélte, Európának nagyjából három-négy hete van, hogy közös menekültstratégiát alkosson, hiszen fogytán az emberek türelme." Ez még mindig itt tart?! ...Hetek múlva koncepció, utána néhány hónap a cselekvési tervre, és pár év a végrehajtására...:( El kellene már zavarni ezeket a húgyagyú alkalmatlan politikusokat a halál f@szára!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!