Ehetünk böjtben aligátort és kígyókat is

2014. március 13. 13:18

Idén már ehetnek aligátort a böjti napokon az amerikai katolikusok, miután tavaly az amerikai püspöki kar a New Orleans-i érsek kérdésére leszögezte, hogy az aligátor hidegvérű hüllő, így nem számít húsnak, akárcsak a halak.

2014. március 13. 13:18

Egy amerikai katolikus hívő, Jim Piculas még 2010-ben írt levelet Gregory M. Aymond New Orleans-i érseknek, hogy aligátort lehet-e enni a nagyböjti péntekeken, amikor a katolikus tartózkodnak a hústól. Jim egy barátjával folytatott vitát szeretett volna lezárni.

Az érsek még tavaly válaszolt azzal, hogy Isten eme nagyszerű teremtménye a tenger gyümölcsének számít. Az amerikai püspöki konferencia pedig közleményében az érsek álláspontját támogatta: a böjt szempontjából az tilalmas hús, ami szárazföldi származású és melegvérű, de a madarak is tilalmasak. Azaz eszerint a teknős, a hüllők más fajai, a kígyók és gyíkok is fogyaszthatók, mivel hidegvérűek.

Az aligátor gyakran fogyasztott csemege Louisianában, még szendvicsbe is gyakran kerül a húsa. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. március 19. 14:11
A bogarak sem melegvérű állatok, tehát nyugodtan fogyaszthatóak böjti napokon. A kérdés csak annyi, hogy erről állást kell-e foglalni egy püspöki karnak...
kgyula
2014. március 19. 14:10
Miért? Ez sem komolytalanabb, mint hogy meghatározott ételektől meghatározott napokon való tartózkodásnak köze volna a lelkiséghez. Egyébként igazad van, én is azt mondom, ehhez amerikainak kell lenni, csak épp melioratív értelemben: ők végigviszik a dolgokat. Végtére is egy amerikai katolikusnak az aligátorral is lehet dolga. Kína majd akkor vetekedhet fejlettségben az USA-val, ha a kínai katolikus püspökök állást foglalnak a rovarok böjtben való ehetőségéről... :)
Csomorkany
2014. március 19. 14:10
Jajj. Ezzel komolyan a püspöki konferencia foglalkozott? Ehhez amerikainak kell lenni...
Csomorkany
2014. március 18. 11:51
Azért ne lihegd túl! Épeszű katolikusok nem szoktak rákérdezni az alligátorhúsra, mert tudják, hogy igazából a luxusról kell lemondaniuk, ill. különféle megközöttségeikkel kell Isten erejét kérve harcba szállniuk: édesség, cigi, kávé, alkohol, internet, stb. A hús jelkép. Ennek apropóján lehet az egész témát szóbahozni. Másrészt azért az is tény, hogy igenis, a húsételek ma is a drágább fogások közé tartoznak. Az is tény, hogy olyan figyelem szükséges e szabály megtartásához, ami Istent is az ember eszébe juttatja. Szóval én ki vagyok békülve azzal, hogy hétről-hétre ilyen módon eszembe juttatják a böjt témáját, és végiggondolhatom, hogy mi az, amiről nekem valójában le kell mondanom, továbbá eszembe jut az is, hogy kiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!