Aki utálja a trollokat, lehet, hogy jó emberismerő?

2014. február 18. 12:40

Sokan állunk értetlenül az online oldalak kommentelői között feltűnő provokatív, gyakran agresszív hozzászólók tevékenysége előtt. Kanadai kutatók most ezeknek az internetes közösségekben trolloknak nevezett embereknek a személyiségét vizsgálták kérdőíves felmérés segítségével.

2014. február 18. 12:40

Ennek eredménye szerint ezek az emberek „narcisztikusak, pszichopaták és szadisták, és minél több időt tölt az adott személy a világhálón, annál súlyosabbak nála ezek a problémák.” -állapították meg a tudósok.

A kanadai Manitobai Egyetem kutatói Erin Buckels vezetésével úgy definiálták az internetes trollokat, mint olyan személyeket, akik provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáznak egy online közösséget bármilyen nyilvánvaló cél nélkül.

A vizsgálat alapján a leggyakoribb negatív személyiségjegy a szadisztikus magatartás. A szlengben csak trolloknak nevezett rendszeresen negatív felhangú hozzászólók azonosítása érdekében a kanadai kutatók egy egyszerű internetes tesztet dolgoztak ki. A résztvevők a személyiségükre és internetes kommentelési szokásaikra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki.

A kutatók szerint a trollok két általuk kidolgozott tesztben is a személyiség úgynevezett „sötét tetrádját” mutatták. A trollkodás összefüggést mutatott a szadizmussal, pszichopátiával, machiavellizmussal. Az összes személyiségjegy közül a szadizmus állt a legszorosabb összefüggésben a trollkodással, és ami a legfontosabb, ez az összefüggés a trollkodó magatartás sajátossága volt.

„Más internetes tevékenységek, például a chatelés és a vita élvezete azonban nem mutatott összefüggést a szadizmussal. Az internetes trollkodás tehát a hétköznapi szadizmus internetes megjelenési formája” – állítják a kutatók.

A webes felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók 5,6 százaléka élvezi a trollkodást. A kutatók szerint a trollok és a szadisták is szadisztikus örömet éreznek mások szenvedésétől. „A szadisták csak szórakozni akarnak és az internet lett a játszóterük.” – vélik a szakértők.

A kutatásról a medipress portál adott hírt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!