Forgalomlassító megmozdulásokkal kérték Székelyföld autonómiáját

2013. december 23. 17:14

Nyolcvan székelyföldi fiatal tartott forgalomlassító megmozdulásokat hétfő délután a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán Székelyföld autonómiáját követelve.

2013. december 23. 17:14

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: az egyórás villámcsődület egy időben öt helyszínen zajlott. 

 
A székely zászlókkal és a Székelyföld autonómiáját hirdető román és magyar nyelvű feliratokkal felszerelkezett résztvevők három kézdivásárhelyi, egy szentivánlaborfalvi és egy uzoni gyalogátkelőn kezdtek sétálni, akadályozván a gépkocsik haladását az országúton.
 
Gazda Zoltán elmondta, hogy a megmozdulás első negyedórájában torlódások alakultak ki a tiltakozások környékén, ám valamennyi helyszínen megjelent a közlekedésrendészet, és irányítani kezdte a forgalmat. A rendőrök leállították a zebrán sétáló aktivistákat, ha az úton jármű közeledett, de ezen túlmenően nem avatkoztak be a tiltakozásba. Az aktivista szerint a megállásra késztetett autósok némelyike idegesen reagált, de olyan román sofőrök is akadtak, akik a rokonszenvük jeleit adták.
 
A megmozdulással elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy a kormány mindeddig válasz nélkül hagyta a márciusi és októberi beadványaikat. Gazda hozzátette, ha továbbra sem kezdődik meg a párbeszéd az autonómiáról, a mostaniaknál sokkal hatásosabb polgári engedetlenségi akciókkal próbálják felhívni a figyelmet a székelyföldi autonómiakövetelésre. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!