Duetteznek az ökörszemek

2011. november 04. 13:11

Az ecuadori bambuszerdőkben honos énekesmadár, a laposfarkú ökörszem hímje és nősténye képes minden részletében kidolgozott duetteket énekelni - állapították meg kutatók.

2011. november 04. 13:11

Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy az egyes madarak énekrészei kódolva vannak az agyukban, és ha a pár egyik tagja rázendít, a másik folytatja a saját passzusaival. Eric Fortune, az amerikai Johns Hopkins Egyetem biológusa és kollégái azonban felfedezték, hogy mindkét fél agyában kódolva van az egész dal, nem csak saját részeik - írja a Science magazin.

Fortune csapata több mint 1000 ökörszemdalt vett fel és elemzett, ezek közt voltak antifónák, valamint hímek és tojók szólói is. A hímek éneke változatosabb volt, de a duettek folyamán több hibát is elkövettek. Kimaradásuk esetén a tojó folytatta az éneket, majd a hím újra becsatlakozott. Fortune szerint a tojók így tesztelik a hímeket. Három párat be is fogtak, és altatásban vizsgálták agyukat, miközben lejátszották nekik saját és partnerük énekét, valamint duettjüket. Az agy idegsejtjei a saját és a partner énekére is reagáltak, a legerősebb reakciót azonban a duett váltotta ki. A két madár tehát tudja, mit hoz létre együtt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!