„Nincs hatalmunk abban a magasságban”

2023. június 01. 00:00

Május 25-én a Csomolungmán eltűnt Suhajda Szilárd, az egyik legjobb magyar expedíciós hegymászó. Ki volt ő, hogyan jutott el idáig, és mi történhetett vele? Egy különleges expedíció szomorú története.

2023. június 01. 00:00
null
Pálfy Dániel Ábel, Csisztu Zsuzsa

A hegymászó március 23-án indult el Nepálba, hogy történelmet írjon, és első magyarként oxigénpalack, valamint magashegyi teherhordók, hegyi vezetők segítsége nélkül, egyedül érje el a Föld legmagasabb pontját. Suhajda Szilárd szerette volna teljesíteni az úgynevezett The Big Five kihívást, vagyis megmászni a világ öt legmagasabb hegyét, a Csomolungmát (8848 m), a K2-t (8611 m), a Kancsendzöngát (8586 m), a Lhocét (8511 m) és a Makalut (8463 m). Az előző években két 8000-es csúcsot teljesített oxigénpalack nélkül: 2019-ben a világ legnehezebben mászhatóként emlegetett hegyét, a K2-t, 2022-ben pedig a Csomolungma szomszédságában álló Lhocét.

Mindezek ismeretében a laikus szemlélő úgy vélhette, reális cél, hogy a Csomolungma csúcsát is eléri – hogy sikerült-e neki, talán sosem derül ki. Az expedíció várt sikere magától értetődőnek tűnt, talán mert a hegymászó naplójában úgy írt, mint mikor egy átlagos blogger arról számol be, mit készített reggelire. Mindez azt éreztette, hogy a küldetés hétköznapi dolog, természetes. Pedig ez a cél minden, csak nem természetes. Az úgynevezett halálzónában, 8000 méter felett minden méter sokszorosan számít, különösen, ha oxigénpalack nélkül szeretné teljesíteni az ember. De miért próbálkozik valaki ilyesmivel?

Májusban van a Himalája-főszezon, emiatt az évfordulók is ebbe a hónapba sűrűsödnek. Erőss Zsolt, aki első magyarként ért fel a Csomolungmára, majdnem napra pontosan tíz évvel Suhajda Szilárd előtt halt meg a Himalájában, a Föld harmadik legmagasabb hegyén, a Kancsendzöngán. Erőss Suhajdához hasonlóan a „tiszta” stílusú mászás híve volt.

Hetven éve, 1953. május 29-én ért fel először ember a Föld tengerszint feletti legmagasabb pontjára. A világraszóló siker az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli serpa Tendzing Norgaj nevéhez fűződik. Az elsőség Hillaryé, ő tette előbb a lábát a csúcsra – Norgaj 39. születésnapján. 2002-ben a két első fia, Peter Hillary és Dzsamling Tendzing Norgaj közös expedíción érte el a Csomolungma tetejét, ezzel tisztelegtek a történelmi mászás következő évben esedékes fél évszázados jubileuma előtt.

„Tisztán” mászni

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!