Életdöntések

2023. június 01. 00:00

A család a legnagyobb kaland, amit az élet adhat – és a gyereked fölnevelése a legmagasabb és legrejtélyesebb hegy, amire az életben valaha fölmehetsz.

2023. június 01. 00:00
null
Rajcsányi Gellért

Amíg élünk, remélünk; amíg valakiről nem bizonyosodik be a legrosszabb hír, addig remélhetünk, ezt kívántam Suhajda Szilárd hegymászónak és az egész családjának. De csekélyek voltak az esélyek, a végkifejletet pedig ismerjük. Minden együttérzésem a gyászoló családnak, sok erőt kívánok az özvegynek, és minél teljesebb életet a semmiről nem tehető, elárvult kisfiúnak. De nem tudom nem megírni, amin töprengek.

Ha nagyon távolról is, ha messzi alulnézetből is, de van rálátásom a hegymászás világára. Tizenéves koromtól kezdve megmásztam a Krivánt, a Snowdoniát, felmentem a Rysyre, szakadt tornacipőben felcaplattam a havas Schneebergre, túráztam a Fogarasi-havasok gerincén. Bevallom, mostanra elkényelmesedtem, és akkoriban se tettem teljesen próbára a kitartásomat, ezek a hegyek meg kis törpék a világ óriásaihoz képest. De talán át tudom egy kicsit érezni, hogy mi jár a legelhivatottabb és legextrémebb hegymászók fejében, mi a hegy vonzása, miről szól ez az egész a mászók fejében és lelkében.

Csakhogy. Az élet alapszabályai egyszerűek. Amíg te magad vagy, és önmagadért létezel – nem elfeledkezve a szüleidről –, addig, ha megteheted, és ez a te hívásod, akkor akár komoly hobbiként, akár szakmaként felteheted az életedet a legextrémebb sportokra is. Szabadságban és jólétben élő nyugatiak vagyunk már mi, magyarok is: ha valaki nem nagyon hátrányos helyzetből érkezik, nekivághat a nagyvilág felé vezető útnak, ameddig a lehetőségei engedik. A világ legnagyobb hegyeit akarod megmászni palack nélkül? Ha egyedül vagy, és csak önmagadért felelsz, hajrá! Az az életcélod, hogy a világon kétszázvalahányadikként a te neved is odakerüljön a palack nélkül a Csomolungmára felmászók közé? Kitartást! De ha már van feleséged vagy férjed, sőt, sőt, sőt, ha már gyereked is van, akkor két út van előtted. Vagy átértékeled egész addigi életedet, hobbijaidat és vágyaidat, és felállítasz egy új fontossági és felelősségi sorrendet. Vagy pedig az ellenkezőjét választod, és bármi lesz, továbbra is a saját egyéni hobbijaid és a saját vágyaid lesznek az elsők, minden és mindenki előtt. Vagy az egyik utat, vagy a másikat járod tovább. Lehet számos ártalmatlan, biztonságos komoly hobbid, amit esetleg párhuzamosan tudsz folytatni a családi életeddel; de van az a szint, amikor választani kell.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!