Nem enged a kormány az orvosi kamara zsarolásának

2023. március 08. 16:27

Gyorsított eljárásban, két nap alatt megszüntette az Országgyűlés az orvosok kötelező kamarai tagságát azután, hogy a MOK nyomásgyakorló akciójával veszélyeztette a betegbiztonságot.

2023. március 08. 16:27
null

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban

A hét minden bizonnyal legnagyobb vihart kavaró közéleti híre, hogy az Országgyűlés gyorsított eljárásban megszavazta az orvosok kötelező kamarai tagságának megszűnését. Hosszú hónapok eseményei vezettek el ehhez a drasztikus döntéshez.

A parlament december elején fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt. A csomag legfőbb elemei: az ügyeleti rendszer teljes átalakítása, az ápolói bérek jelentős emelése és a háziorvosi praxisok észszerűsítése azáltal, hogy átszabják a körzethatárokat. A Magyar Orvosi Kamara még a törvény elfogadása előtt leszögezte, nem ért egyet a módosítással; ezt a túlzott centralizációval indokolta, illetve azzal, hogy a törvénycsomag fokozza az egészségügyi rendszer bizonytalanságait. Még azelőtt, hogy a parlament rábólintott volna a törvénymódosításra, a MOK rendkívüli körlevélben kezdte felmérni, hány orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását. Nem sokkal azután, hogy az Országgyűlés megszavazta a csomagot, a kamara belengette, hogy 8000 orvosból 4500-an hajlandók letétbe helyezni a felmondásukat, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunkáról szóló szerződésükről állították ezt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!