Minden idők legfurcsább vb-je következik

2022. november 20. 13:12

Az ötszörös világbajnok Brazília jó szerepléséhez ezúttal sem férhet kétség, de sok más országra is érdemes lesz figyelni. Horvátország a 2018-as torna meglepetéscsapata volt, kérdés, hogy az aranygeneráció tagjai négy év múltán mire lesznek képesek. Körképünk az erőviszonyokról.

2022. november 20. 13:12
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban

 

Sosem fordult még elő, hogy késő ősszel rendezzenek futball-világbajnokságot – erre legfőképpen azért van szükség, mert Katarban nyáron nem ritka a 45-50 fokos hőség sem, novemberben, decemberben pedig már kellemesen „hűvös” van, mindössze 29-32 fok.

Az ország 2010 decemberében nyerte el a rendezési jogot az utolsó körben az Egyesült Államokat megelőzve; minderről Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke egy svájci lapnak a közelmúltban így nyilatkozott: „Hiba volt Katarnak adni egy futball-világbajnokság rendezési jogát, túl kicsi ország, és meghaladja a kapacitásait, hogy zökkenőmentesen lebonyolítson egy ilyen tornát. Különben is: a béke gesztusa lett volna, ha a 2018-as orosz rendezés után egy másik politikai nagyhatalom, az USA kapja meg a vébét. Egyértelműen felelősnek tartom magam e rossz döntésért.”

Szintén első alkalommal kerül sor világbajnokságra egy alapvetően muszlim vallású országban.

Katar 2,9 milliós lakosságának 67-68 százalékát teszik ki a muszlimok, 14 százalék a keresztény, ugyanennyi a hindu vallást gyakorlók aránya, 3 százalék buddhista.

A csoportkörben mindennap négy találkozót játszanak, kivéve a november 20-ai nyitányt, amikor csak egyet: a Katar–Ecuador mérkőzés közép-európai idő szerint 17 órakor kezdődik. A találkozóknak öt város – Al-Hór, Ar-Rajján, Al-Vakra, Doha, Loszaíl – hét stadionja ad helyet.

A legesélyesebbek

Az ötszörös világbajnok

Brazília jó szereplése szinte borítékolható,

nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Gabriel Jesus, Neymar, Raphinha, Vinícius Júnior, Rodrygo ötös fogatot bármelyik rivális meg tudja állítani. Persze a fináléban bármi megtörténhet.

A címvédő Franciaország szintén esélyesként érkezik Katarba, már csak a támadószekciójának köszönhetően is: Karim Benzema a Real Madrid, Kingsley Coman a Bayern München, Ousmane Dembélé a Barcelona, Antoine Griezmann az Atlético Madrid, Olivier Giroud a Milan, Kylian Mbappé a Paris Saint-Germain, Christopher Nkunku az RB Leipzig világklasszisa.

Argentínában a jelszó: most vagy soha. Az együttes legnagyobb csillaga,

Lionel Messi ugyanis alighanem utolsó vb-jére készül,

és bármilyen hihetetlen: a 35 éves klasszis még egyetlen nagy világversenyt sem nyert a válogatottal.

Fotó: AFP / Adrian Dennis
Fotó: AFP / Adrian Dennis

 

A háromszoros vb-győztes németek mindegyik világbajnokságon a nagy esélyesek közé tartoznak. Thomas Müllerék már nyilván túltették magukat a gyengécske Nemzetek Ligája-szereplésen és azon a tényen, hogy a magyar válogatott négy pontot is szerzett ellenük.

Bár a tiki-taka már a múlté, és olyan klasszisok sem lesznek ott a spanyol keretben, mint a visszavonuló Gerard Piqué, valamint Sergio Ramos, Thiago Alcântara vagy éppen Gerard Moreno, azért teljesen egyértelmű, hogy Luis Enrique együttese jóval többre van hivatva a csoportkör túlélésénél.

Belgium együttese évek óta Európa kiemelkedő reprezentánsai közé tartozik, az előző világbajnokságon harmadik lett.

A Thibaut Courtois – Kevin De Bruyne – Romelu Lukaku hármas az utolsó nagy dobására készül.

Ebből akár egy egészen fényes érem is kijöhet.

A 37 éves Cristiano Ronaldo szintén búcsúra készül a portugál válogatottban, és érthetően kimagasló vb-szerepléssel kíván lelépni a futball nagyszínpadáról. Ebben egészen kiváló képességű társak segíthetik, így akár a legjobb négyig is menetelhetnek.

Az angolok az 1966-os, hazai világbajnoki győzelem óta képtelenek a kimagasló vb-teljesítményre. Ettől persze még simán összejöhet egy remek szereplés. Kérdés, mennyire sikerül Harry Kane-éknek fölállniuk a padlóról a magyar válogatottól a Nemzetek Ligájában elszenvedett kiütés után.

Akik meglepetést szerezhetnek

A Louis van Gaal vezette

Hollandia csak úgy hemzseg a világsztároktól

– elég talán csak Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt vagy éppen Frenkie de Jong nevét említeni –, ezért a csoportból való továbblépés kötelező házi feladat, ám a legjobb négy közé jutás már talán a maximum lenne ettől a csapattól.

Az Oranjével egy csoportban lévő szenegáliak mindig is a felszabadult örömfutballjukról voltak híresek. Ráadásul saját bevallásuk szerint még boszorkánydoktorokat is alkalmaztak azért, hogy a csapat legnagyobb sztárja, Sadio Mané felépüljön sérüléséből. A Bayern München csillaga ott lesz a vébén, így akár képesek lehetnek egy nagy ugrásra.

Az Egyesült Államok mindig összekapja magát egy-egy világbajnokságra, s mivel a 2018-as tornára nem jutott ki a válogatott, négy éve szinte a nulláról kezdte az építkezést Gregg Berhalter szövetségi kapitány. Nem kevesebb mint tizenhat Európában játszó labdarúgó került be keretbe, a legnagyobb sztár a Chelsea-ben szereplő Christian Pulisic. Meglepő lenne, ha nem nyújtanának emlékezetes produkciót.

A lengyeleknél minden Robert Lewandowski eredményességén múlik.

Mivel az Európai Aranycipő idei díjazottja a Bayern München után a Barcelonában is ontja a gólokat, minden esély megvan arra, hogy Katarban is a góllövőlista élcsoportjában végezzen.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

 

Mexikó minden vébén, amelyikre kijutott, látványos futballra volt képes. Nehéz megverni. Érdekesség, hogy huszonnyolc éve mindig a nyolcaddöntő a végállomás.

Szintén nem könnyű ellenfelek a dánok, a legutóbbi Eb-n a legjobb négyig meneteltek. Katarban várhatóan nem lesznek
ilyen eredményesek, de

óriási lelki töltet, hogy a nagy harcos csapatkapitány, Christian Eriksen újra ott van,

és jobbnál jobb labdákkal segítheti az utóbbi években megszokott, tetszetős támadójátékot.

Bár a japánok szövetségi kapitánya, Morijaszu Hadzsime önbizalomtól duzzadva úgy nyilatkozott, céljuk legalább a negyeddöntőbe jutás, ez azért nehezen képzelhető el. Az viszont igen, hogy a remek erőnlétnek és a lelkesedésnek köszönhetően túlélhetik a csoportmérkőzéseket.

Horvátország a 2018-as világbajnokság nagy meglepetéscsapata volt, döntőt játszott, kérdés, hogy az aranygeneráció tagjai négy év múltán mire lesznek képesek.

Kanadában szép csendben egészen remek kis válogatott alakult ki, ezt jelzi, hogy John Herdman gárdája az Egyesült Államokat és Mexikót is megelőzve, csoportelsőként jutott ki Katarba. Akár boríthatja is a papírformát.

Kamerun mindig is üde színfoltja a vébéknek. Ha „Afrika braziljainak” sikerülne továbblépniük a csoportból, az akár messzire repíthetné őket.

Svájc válogatottja a világbajnokságokon rendre felülmúlja a várakozásokat.

A legutóbbi négy vb mindegyikén továbbjutott a csoportkörből – ez ezúttal is összejöhet…

Szerbia két évvel ezelőtt még csupán a harmadik helyen végzett a Nemzetek Ligája B divíziójában Magyarország és Oroszország mögött, most mégis vb-résztvevő. Ismeretes, hogy a szerbek nemzeti öntudatuknak köszönhetően egészen kiemelkedő teljesítményre képesek.

A húsz évvel ezelőtti vb-t a negyedik helyen záró Dél-­Koreára hasonlóan alázatos futballstílus jellemző, mint Japánra. Esélyeit növeli, hogy legnagyobb sztárja, a Tottenhamet erősítő Szon Hungmin arcsérüléséből felépülve ott lehet a tornán.

Bár nem a ghánaiak a világbajnokság fő esélyesei, a vébé előtt ők erősítettek a legjobban, hiszen öt világsztárt is honosítottak: a Chelsea szélsőjét, Callum Hudson-Odoit, az Arsenal csatárát, Eddie Nketiaht, a Brighton jobbhátvédjét, Tariq Lamptey-t, valamint az Athletic Club Bilbao támadóját, Iñaki Williamst. Mindez akár egy emlékezetes szerepléshez is elég lehet.

Uruguay válogatottja minden vébén a szurkolók kedvencei közé tartozik,

elsősorban látványos támadójátéka miatt. Katarban is kiemelkedően szerepelhet. Érdekesség, hogy öt klasszis, Luis Suárez, Edinson Cavani, Fernando Muslera, Diego Godín és Martín Cáceres is negyedik, egyben utolsó vb-szereplésére készül.

A pofozógépek

Akik nyomon követik a magyar futballt, pontosan tudják, hogy a belgiumi születésű marokkói válogatott Mmaee testvérpár, Samy és Ryan milyen remek labdarúgó. A marokkói szövetségi kapitány, Walid Regragui azonban politikai nyomásra kihagyta őket a vb-keretből, lett is nagy felháborodás. Már csak e belső viharok miatt is gyengén szerepelhetnek majd.

Ecuador esetében már az is csoda, hogy vb-résztvevő lehet, ugyanis az ország labdarúgó-szövetségét a chilei és a perui szövetség is feljelentette, miután kiderült: az egyik játékos, Byron Castillo valójában nem is ecuadori, hanem kolumbiai, így jogosulatlanul lépett pályára a vb-selejtezőkön. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság a jogosnak tűnő kizárás helyett azt a szankciót hozta, hogy az ecuadoriaknak százezer frankot kell befizetniük a FIFA pénztárába, és a 2026-os vb-selejtezőt mínusz 3 ponttal kezdik.

Katar szeretné megadni a módját a hazai szereplésnek,

ezért nem kevesebb mint féléves edzőtáborozással készült a vébére. Ezzel együtt már az is nagy bravúr lenne, ha továbbjutna a csoportjából.

Iránban közvetlenül a világbajnokság előtt történt csere a szövetségi kapitányi poszton: Dragan Skočićot az országban rendkívül népszerű Carlos Queiroz váltotta. A portugál tréner vezetésével a 2014-es és a 2018-as világbajnokságon sem játszottak alárendelt szerepet a perzsák, bár a csoportból való továbbjutás egyszer sem jött össze. Hasonló szereplés várható Katarban is.

A walesieknek még mindig Gareth Bale a legnagyobb sztárjuk,

de az egykori Real Madrid-csillag már levezet az Egyesült Államokban, így nem hisszük, hogy a vb-n a válogatott vezéregyénisége lehet.

Szaúd-Arábia magabiztosan jutott ki a vébére, és a játékosaira sosem volt jellemző az önbizalomhiány, de a torna nagy meglepetése lenne, ha Hervé Renard együttese maradandót alkotna.

A vb egyik legérdekesebb története az óceániai régió kép­viselőjéhez kötődik. Az ausztrálok szövetségi kapitánya, Graham Arnold ugyanis az utolsó pillanatban kihagyta a keretből az éppen Katarban futballozó Trent Sainsburyt – aki történetesen a veje. Nem ezért, de meglepő lenne, ha az auszik túlélnék a csoportkört.

Tunézia eddig négyszer szerepelt a világbajnokságon, először 1998-ban, legutóbb 2018-ban. Egyszer sem sikerült a továbblépés a csoportból, ezúttal is csak mellékszereplők lesznek Dzsalel Kadri fiai –

még ha a ferencvárosi Aïssa Laïdouni személyében remek szűrőjük van is.

Costa Rica utolsóként, az Új-Zéland elleni interkontinentális selejtező megnyerésével kvalifikálta magát Katarba, de az elsők között távozhat. Azért sincs könnyű helyzetben, mert egy hónappal ezelőtt doppingvétség miatt eltiltották az egyik legjobb védőt, Orlando Galót.

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
norbert1970
2022. november 20. 23:04
Nem tudom hogy szerencsés - e egy olyan országban tartani vb.-ét amely eddig csak teve hajtásban jeleskedett,ráadásul sí szezonban.Ez köszönhető a FIFA korrupt vezetőinek.Legalább vb.-re költött dolcsik már nem landolnak az iszlám teroristáknál.
kampman
2022. november 20. 15:37
Borzasztóan sok tárgyi tévedés van a cikkben. Benzema nem fog játszani, a németek már négyszeres világbajnokok, stb.
antares007
2022. november 20. 15:07
Nagy focista fiúcskák,most lehet megmutatni,hogy milyen bátor a nyugat demokráciát képviselő igaz legények vagytok,minden meccs előtt térdepelni és teljes szivárványba öltözni gender képekkel telibe mezekkel kifutni a pázsitra.Van egy olyan gyanúm, hogy ti csak pénzéhes gyáva engedelmes kis pöcsök vagytok,akiknek csakis a gázsi számít,mint a redves primitív arabus házigazdáknál.Éljenek az emberi jogok Katarban éljen a foci na menjetek a jó qu... arabus seggekbe aljas hitvány nyugat európai banda.A arab fekáliát megennétek csak jól megfizessék.
Búvár Kund
2022. november 20. 14:47
@ kibaszott paradicsom Vigyázz! Mert még vki elviszi a rohadt paradicsomot Katarba és bedobja a meccsen!! És jön majd egy iráni válogatott és hopp! Rálép, és volt nincs paradics! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!