A szankciók már működnek – Európában

2022. október 16. 11:59

A német és az orosz gazdaság szétválasztása fizikailag is megtörtént. Innen már csak az a kérdés, ki bírja tovább.

2022. október 16. 11:59
null
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton

A szerző külpolitikai szakértő, helyettes államtitkár

 

Néhány évvel ezelőtt a Mandinerben megjelent első cikkemet arról írtam, hogyan tartanak szét Európa és az Egyesült Államok érdekei. Az ukrajnai háború pedig rávilágított arra: az Európai Unió nemhogy saját érdekeivel nincsen tisztában, de pontosan ellenük lép fel pusztán azért, hogy kivívja a progresszív nemzetközi elit elismerését. Egyre többen veszik észre, hogyan szakad el az unió vezetése a valóságtól. Még az EU-szkepticizmussal nehezen vádolható Politico is megjegyezte egy minap megjelent cikkében, hogyan próbál az Európai Bizottság elnöke minél több hatalmat magához vonni és az amerikaiakkal szoros együttműködésben újabb és újabb szankciókat bevezetni Oroszország ellen, az európai gazdasági érdeket veszélyeztetve.

Ursula von der Leyen jó ütemérzékkel ismerte fel, hogy a közös piac működéséből adódóan a bizottság gazdasági szankciók és kereskedelmi korlátozások révén hatékonyan tudja gátolni egyes orosz termékek importját. Érvelése szerint az unió így annyira meg tudja majd gyengíteni az orosz gazdaságot, hogy az ukrajnai háború szükségszerűen véget ér, mert Vlagyimir Putyin elnök képtelen lesz finanszírozni a harcok költségeit. Ezzel a logikával azonban van egy jelentős gyakorlati probléma.

Európa, de különösen Németország gazdasága az olcsó orosz nyersanyagokra épült.

Egyes számítások szerint Németország 20 milliárd euró értékű orosz energiahordozóból 2000 milliárd euró értékben állít elő feldolgozott termékeket. A Leibniz Közösséghez tartozó Hallei Gazdaságkutató Intézet becslése szerint az orosz földgázszállítás kiesésével mintegy 2,8 millió német dolgozó állása kerülne veszélybe, a Mannheimi Egyetem tanulmánya pedig úgy véli, a gázszállítás leállítása 8 százalékos visszaesést okozna Németországban.

Ne feledjük: az Északi Áramlaton nemrég robbanás történt, a helyreállítás a mostani körülmények között esélytelennek tűnik, a Lengyelországon áthaladó Jamal–Európa földgázvezetéken pedig Varsó keményvonalas politikája miatt még akkor is lehetetlen lenne a gázszállítás, ha Vlagyimir Putyin esetleg újranyitná a csapokat. De legalább a klímaaktivisták örülhetnek, ugyanis Berlinnek most már tényleg végig kell vinnie az Energiewendét, ugyanis orosz gázra rövid és középtávon a fizikai összeköttetés hiánya miatt sem számíthatnak.

A német és az orosz gazdaság szétválasztása tehát fizikailag is megtörtént.

Innen már csak az a kérdés, ki bírja tovább: Oroszország, amely 2014 óta tudatosan készült a konfliktusra, megtette a szükséges gazdasági előkészületeket, előre felmérte a költségeket, vagy az az Európa, amely a koronavírus-járvány okozta válságból magához sem térve puszta voluntarizmusból taszítja újra recesszióba saját gazdaságát. Valóban az lenne Európa gazdasági érdeke, hogy az olcsó nyersanyagok nélkül egy új globális recesszió küszöbén minden versenyképességétől megfossza magát? Az Európai Bizottság valóban azt tartja a legjobb megoldásnak, ha pusztán azért, hogy jól nézzünk ki Twitteren, tönkreteszi Európa évtizedek alatt felépült gazdasági szerkezetét, hogy nehogy „a történelem rossz oldalán” végezzük?

Ráadásul a szankciókról lehetetlen értelmes vitát folytatni. Aki akár csak arra gondolna, hogy megvizsgálja az intézkedések hatását, vagy esetleg a valósághoz és az elvárt célokhoz igazítaná a szankciókat, azonnal orosz ügynökké válik. Rámehet Németország, sőt egész Európa gazdasága, a Nyugat győzni fog! De hogy mi a győzelem, arra ma Brüsszelben és Washingtonban is az a válasz: ezt majd Kijev megmondja, mert Európa önként feladta szuverenitását ebben a létfontosságú kérdésben.

Vlagyimir Putyin ezenfelül jól tudja, hogy a szank­ciók valójában működnek: Európában sorra buknak meg a kormányok, jönnek a rosszabbnál rosszabb gazdasági előrejelzések,

és egyre nő a lakosság elégedetlensége is.

De Brüsszel legalább az európai filozófiai hagyományt ápolja, mert az EU szankciós politikáját ma is Johann Gottlieb Fichte német gondolkodó szavaival írhatjuk le a legjobban: ha a tények ellenkeznek a valósággal, hát annál rosszabb a tényeknek.

 

Nyitókép: MTI/Olivier Hoslet 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. október 17. 14:16
Arra, hogy egy nagy gazdaságot átfogó szankciós politikával sújtsanak, eddig egyszer volt példa, amikor 1937-ben Kína ismételt megtámadása miatt a világ akkori 7. legnagyobb gazdaságát, a japánt vonták büntető intézkedések alá. Az orosz jegybank korábbi alelnöke, Szergej Alekszasenko számításai szerint az Oroszország ellen 2014-2015-ben elrendelt büntető intézkedések 2021-ig 16 százalékot vettek el az elérhető, vagyis potenciális GDP-ből, tehát az orosz gazdaság teljesítménye tavaly ennyivel lehetett volna nagyobb, ha nincsenek az Oroszország elleni szankciók. És azok messze nem voltak olyan kiterjedtek, mint a mostaniak. A teljes orosz import 49 százalékát ugyanis gépek és berendezések teszik ki, miközben az orosz behozatal 45 százalékában épp azokból az országokból származik, amelyek csatlakoztak a Moszkva elleni szankciós politikához. Az import korlátozása azért fontos kérdés, mert az sokkal pusztítóbb hatást fejt ki az orosz gazdaságra, mint a szénhidrogén-export bojkottja...... ....A legdrámaibb hatás a személygépkocsi-gyártásban tapasztalható: a nélkülözhetetlen alkatrészek hiánya miatt a 18 oroszországi autógyárból ma már csak kettő működik. De vannak más példák is, amik azt mutatják, hogy a Moszkva elleni szankciók nagyon is működnek. Nem abban a tekintetben, hogy a Kreml urait már most eltántorítanák a háború folytatásától, hanem abban, ahogyan kezdik felőrölni az orosz gazdaságot. Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szerint az automata sebességváltók oroszországi gyártása 2035 előtt aligha kezdődhet meg. Ahhoz, hogy a kieső, külföldről immár nem beszerezhető alkatrészeket gyártani tudják, új üzemekre lenne szükség. Ezek felépítéséhez időre és nem kevés pénzre van szükség. Nem beszélve arról, hogy ezeknek az új üzemeknek megfelelő gyártósorokra, gépekre és berendezésekre lenne szükségük. Hogy honnan tudják majd beszerezni őket? Ez egyelőre talány; az orosz ipar egyik leggyengébb láncszeme ugyanis épp a gépgyártás. Nincs jobb helyzetben a vas- és acélgyártás sem: az ágazati minisztérium előrejelzése szerint ennek az iparágnak a teljesítménye 2030-ig stagnálni fog. Ehhez a területhez másfél ezer gyár és üzem tartozik. Ráadásul ezek 70 százaléka meghatározó szerepet játszik annak a településnek az életében, ahol működik. Ami a földgáz-szektort illeti, az idei oroszországi kitermelés az augusztus 15-ig tartó időszakban 13 százalékkal volt kisebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az export pedig 36 százalékkal maradt el a 2021-es év hasonló időszakától. A Gazprom próbálkozhat a szállítások visszatartásával, de ez kétélű fegyver, és bevetése keményen visszaüthet. A szállítások csökkentése már csak azért is problematikus, mert az oroszországi tárolók szinte teljesen fel vannak töltve, úgyhogy vagy szállítják a felszínre törő gázt a megszokott útvonalakon, vagy elégetik. https://qubit.hu/2022/09/05/mennyire-hatekonyak-az-oroszorszag-elleni-szankciok
zakar zoltán béla
2022. október 16. 21:17
E 3 szem-éj +tekintete+ mindent elárul.
zakar zoltán béla
2022. október 16. 21:16
E 3 szem-éj +tekintete+ mindent elárul.
zakar zoltán béla
2022. október 16. 21:14
E 3 szem-éj mindent elárul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!