Fiatalok Amerika ellen

2022. június 01. 19:38

Az 1970-es évig lazábbak voltak a fegyvertartási szabályok Amerikában, mégis csak az utóbbi időben vált a mindennapok részévé, hogy fiatalok véres leszámolásokat rendeznek az iskolák folyosóin. A májusi texasi vérengzés üzenete: saját fiataljai fordulnak szembe az Egyesült Államokkal.

2022. június 01. 19:38
null

Dobozi Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Tragikus napra virradt a Texas állambeli Uvalde kisváros május 24-én, kedden. Huszonegy ember halt meg, és további tizenhét személy sérült meg a tizennyolc éves Salvador Ramos fegyvertüzétől. A helyszín csak tetézi a tragédia mélységét: a tizenkilenc diák és a két felnőtt a Robb általános iskolában lelte halálát. Ez Texas történetében az első iskolai lövöldözés, szövetségi szinten pedig a 2012-es connecticuti mészárlás óta a legvéresebb. Utóbbit a Sandy Hook-i általános iskolában hajtották végre, és huszonhat emberéletet követelt.

Tízből négy amerikai felnőtt háztartásában található fegyver”

Egyelőre sok a homályos részlet Salvador Ramos indítékaival kapcsolatban. Nincs konkrét bizonyíték például arra vonatkozóan, hogy Ramos mentális betegségben szenvedett volna, ráadásul első bűntényesként még bűnlajstroma sincs. Figyelemre méltó, hogy a közösségi médiában tanúsított aktivitása alapján mégis fontos következtetéseket lehet levonni. Ramos kifejezetten olyan platformokon nyílt meg magáról, amelyeken idegenekkel volt módja beszélgetni. Súlyos személyiségzavarra utaló bejegyzéseivel szerette megbotránkoztatni partnereit. Az egyik csetszobában kifejezetten dicsekedett azzal, hogy sikerült fegyverhez jutnia, egy másikban pedig arról értekezett, hogy az emberek megérdemlik, hogy „megerőszakolják” őket.

A fentiek tükrében nem is meglepő, hogy közvetlenül tettét megelőzően egyik ismerősének a Facebook üzenetküldő felületén, a Messengeren keresztül írt. Először azt, hogy „le fogom lőni a nagyanyámat”, másodszor, hogy „lelőttem a nagy­anyámat”, végül pedig, hogy „le fogok lőni egy egész általános iskolát”. Salvador Ramos utolsó ígérete beteljesedett – sőt még a nagyanyjára vonatkozó is, jóllehet a hölgy nem halt bele a sérüléseibe.

Az iskolába a határőrség különleges műveleti egysége szállt ki, s végzett az elkövetővel. Egyúttal a tanévnek is vége lett.

Demokraták: Csak imádkozunk, de törvényt nem alkotunk

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!