Elstartolt az Etnofotó

2022. május 04. 21:07

2022. május 04. 21:07

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

 Ünnepi ruhába öltözött csoport <br> Fotó: Néprajzi Múzeum
Ünnepi ruhába öltözött csoport
Fotó: Néprajzi Múzeum

Kevesen tudják, hogy a vadonatúj épületében újranyíló Néprajzi Múzeum az ország egyik leggazdagabb fotó- és mozgóképgyűjteményével bír. A néprajzi és antropológiai témájú archívum a 19. század második felétől gyűjti a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját, szokásait, épített környezetét és tárgyi kultúráját megörökítő felvételeket. A néprajzi témájú fotográfiák készítői széles körből kerültek ki: klasszikus műtermi fényképészek, riporterek, fotóművészek, amatőrök és néprajzkutatók felvételei egyaránt megtalálhatók a háromszáznegyvenezer leltározott darabot számláló kollekcióban.  A gyűjtemény egy része már most is szabadon böngészhető és kutatható. Világjelenségről van szó, melynek eredményeként a közgyűjtemények elősegítik a kollektív emlékezet ébren tartását, a múltkutatás demokratizálását vagy egyszerűen csak a képek mögött rejlő történetek megismerését. Egy fotó vagy mozgókép a megörökített témán túl is számos érdekes információt tartalmaz keletkezése körülményeiről, készítője személyéről, a korról, amelyben született. A Budapest fotófesztivál programsorozata idején útjára indított Etnofotó blog változatos témájú bejegyzésekkel kívánja népszerűsíteni a múzeum gyűjteményét. A muzeológusok által szerkesztett felület tematikus válogatásokkal, a fényképgyűjtemény exkluzív darabjainak bemutatásával nemcsak a szakmát, de a széles közönséget is meg kívánja szólítani. A blog izgalmas kalauznak ígérkezik a néprajzi tematikájú felvételek közötti eligazodáshoz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!