A Moszkva pusztulása

2022. április 21. 06:41

Mi állhat az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának elvesztése mögött?

2022. április 21. 06:41
null

Somkuti Bálint írása a Mandiner hetilapban, Háború, közelről cikksorozatunkban

 

A Moszkva rakétás cirkáló elvesztésének jelentőségét nem csak az adja, hogy ekkora hadihajó 1982 óta nem süllyedt el harccselekmény miatt, fontossága sokkal inkább abban áll, hogy

egy zászlóshajó elvesztése mindig szimbolikus jelentőséggel bír.

Különösen akkor, ha már fontos szerepet játszott az adott konfliktusban.

De kezdjük az elején. Az 1962-es kubai rakétaválság ráébresztette a szovjet vezetést, hogy kiegyensúlyozott hadiflotta nélkül esélyük sincs a nyugati világ ellen. A felismerés nyomán a nyolcvanas években szolgálatba lépő Moszkva, korábbi nevén Szlava osztály egységei szó szerint az ablakba, azaz a fedélzetre telepített tizenhat hatalmas rakétaindítójuk és óriási méretű radarjaik miatt jellegzetes kinézetű hajók lettek. Bár elektronikai eszközeik már akkor sem voltak a legmodernebbek, a kor kihívásaival szemben nemcsak felderítő rendszereik, hanem fegyvereik is bőségesen elegendőnek tűntek.

Ugyan a február 24-én megindult támadásban az orosz vezetés hibát hibára halmozott, a tengeren április 14-éig egyértelműen az orosz flotta akarata érvényesült. Jól mutatja, mennyire kilátástalannak ítélte a szárazföldön és a levegőben sikeresen ellenálló ukrán vezetés a flotta helyzetét, hogy inkább a kikötőben süllyesztette el a flotta saját zászlóshajóját, a Hetyman Szahajdacsnij fregattot.

A nemzetközi sajtóban a konfliktus ezen vetületéről általában nem esik szó, de az orosz flotta a háború kezdete óta tengeri blokád alatt tartja Ukrajnát, lehetetlenné téve a szállítás e módját. A blokádot fenntartó hajók a parttól nagyjából száz kilométerre őrjáratoznak, és a hírek szerint körülbelül ekkora távolságban érte utol a végzete a Moszkvát.

Az orosz védelmi minisztérium először tagadta,

de a húsvéthétfőn nyilvánosságra került képek alapján legalább egy rakétatalálat biztosan érte a cirkálót.

Az ukrán vezetés szerint a vadonatúj és saját fejlesztésű, 300 kilométer hatótávolságú Neptun rakéták végeztek a háború elején – a híres szóváltást követően – a Kígyó-sziget védőit ágyútűzzel megadásra kényszerítő hajóval. Amennyiben így van, nagy kérdéseket vet fel ez a jelentős ukrán erkölcsi győzelmet jelentő támadás.

A Moszkva ugyanis közepes és rövid hatótávolságú rakétákból, valamint légvédelmi gépágyúkból álló, úgynevezett rétegzett légvédelemmel rendelkezett, amely a nyolcvanas években számított modernnek.

A rendelkezésre álló kevés információból két lehetséges forgatókönyv látszik kirajzolódni. Az egyik szerint az ukrán partvédelem több, nagyon alacsony repülési profilú (sea skimmer) Neptun rakétát is indított a cirkálóra, melynek elavult légvédelme a kedvezőtlen viszonyok közepette is lelőtt belőlük kettőt. A hajót közben két találat is érte, amelyből az egyik berobbantotta a fedélzeti indítók egyik, kisbusz méretű rakétáját, és ez vezetett az oroszok által is beismert tűzhöz és robbanáshoz.

A másik elképzelés szerint a cirkáló az elemi háborús óvatosság nélkül,

kikapcsolt radarokkal, nyitott vízzáró ajtókkal, pihenő legénységgel hajózott. 

Az így kapott találatok nyomán a fellobbanó tüzeket esélyük sem volt eloltani, sőt az oltásra használt víz vezetett végül a hajó felborulásához.

Egy dolog biztos: akár abban bízott a hadihajó – a támadásban életét vesztő – kapitánya, hogy működő radar nélkül, „lesötétítve”, lopakodva nem fedezik fel, akár egy jól megtervezett és kivitelezett, külső információkkal is segített támadás bírta le az öreg légvédelmet, az ukránok jelentős erkölcsi és anyagi győzelmet arattak.

Már csak a cirkáló neve miatt is. Arról nem is beszélve, hogy ezzel szinte biztosan elhárították az Odesszát fenyegető partraszállás veszélyét.

 

Nyitóképen: A Moszkva cirkáló Szevasztopolban 2013-ban. Fotó: Reuters / Stringer / File Photo 

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. április 25. 18:25
na jó, lehetséges, hogy véletlenól elsülyesztették, de legalább kifizetik az árát? , vagy adnak helyette egy másikat?
gonterl
2022. április 21. 20:24
Ha egy ilyen zászlóshajót ki lehet lőni, az azt is jelenti, hogy az ilyen kilövések ellen a repülőgép anyahajók is védtelenek. Akinek a stratégiája az ilyen anyahajókon nyugszik, annak ez a kilövés nem hozhatott megnyugvást.
Akitlosz
2022. április 21. 15:16
"Mi állhat az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának elvesztése mögött?" Szerintem háború. De csak tipp.
ppix
2022. április 21. 12:48
Az orosz haditechnika megint bebizonyította a felsőbbrendűségét. Ezt mindenki látja. Lehet itt hiperszónikus rakétákat vizionálni, amik eltörlik az amerikai hordozókat (lehetséges), de amit most tudunk az annyi hogy a ruszkik 40 éve kb. nem fejlesztettek semmit, a Kirov és a Szlava osztály is ősöreg roncsszökevény. Amikből hadrendben tudnak tartani a 4 tengerükön összesen kb. 4 darabot. Viccnek is sovány. És bármilyen összehangolt cirkálórakétás támadás biztosan lebontja őket, de ha úgy tartják karban mint általában mindent a ruszkik, akkor simán lehet hogy 1-2 cirkálórakéta is elég ha hibázik valamit a légvédelem. Összesen annyi derült ki tehát, amit eddig is sejteni lehetett, hogy éppkézláb harcrendben működtetett orosz haditengerészet nincs. Bocs, kihagytam a nem működő dízel hordozójukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!