Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A rendszer, az mi?

2021. október 13. 10:37

2021. október 13. 10:37
Leimeiszter Barnabás

Kormány- vagy rendszerváltás? Az utóbbi hetekben a baloldali médiában olyan hévvel kérdezgették az ellenzéki miniszterelnök- és képviselőjelölteket erről, mintha nem lenne nyilvánvaló a kérdés önleleplező jellege. Hiszen aki sarkából akarja kifordítani – ha nem is a földet, de legalább – a még oly homályosan felfogott „rendszert”, abból süt az ilyen irányú szándék. Hogy mégis felmerült ez a kérdés, az az Orbán-ellenes választási ajánlatot körüllengő, tudat alatti zavarra utal.

Az alapprobléma az, hogy nem tudjuk meghatározni, mi a rendszer. Rendszer az Orbán-kormányzás? Az elmúlt tizenegy év inkább permanens rendszerkritikának tűnt. Magyarországot nem lehet egy gombnyomásra lekapcsolni egy glo­balizálódó világ működésének gazdasági-politikai-kulturális szerkezetéről – márpedig ez épp annyira „rendszer”, mint a jelenlegi magyar hatalomgyakorlási paradigma. Talán még rendszerebb is. Hívjuk akár – divatos balos fogalommal – késő kapitalizmusnak vagy más egyébnek. Feltehető a kérdés: mi alakítja erősebben azt, ahogyan egy magyar polgár felfogja és éli a mindennapjait, az orbáni állam vagy valami általánosabb, a nyugati társadalmak életét egyre inkább szabványosító fogyasztói-tudatipari tendenciák? S ha van Magyarországon „rendszerkritikus” hangulat, az mi ellen munkál: Orbán vagy egy rajta túlmutató, tágabb viszonyrendszer ellen?

Az ellenzék azért van most nehéz helyzetben, mert Orbán tartós legyőzéséhez a szimpla kormányváltásnál többre lenne szüksége”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!