Egy DK mind felett – gyurcsányi térfoglalás a baloldalon

2021. május 17. 14:20

Közgyűlési többség Budapesten, bizalmi emberek a fontosabb pozíciókban és nemzetközi céghálózat is erősíti Gyurcsány Ferenc befolyását. Bemutatjuk a DK-s birodalom főszereplőit és segédcsapatait.

2021. május 17. 14:20
null

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

„Én valójában a következő kormány programjával, személyi felállásával, a többi ellenzéki párttal és mozgalommal töltöm az életemet kora reggeltől késő estig” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Telex újságírójának tavaly decemberben, utalva az ellenzéki térfélre gyakorolt befolyására is. Ha a 2019-es önkormányzati választás óta eltelt időszakot nézzük, a volt miniszterelnök, illetve köre az informális egyeztetéseken túlmenően azért csinált mást is, a ténykedését nagyjából úgy tudnánk egy szóban összefoglalni: térfoglalás.

Ehhez persze mindenekelőtt szükség volt a korábbinál jóval nagyobb szeletet kihasítani az ellenzéki tortából, vagyis növelnie a támogatottságát. Ezen a téren a 2019-es európai parlamenti választáson szerzett négy mandátummal tudott látványosan előrébb lépni a többiek rovására. Ezt követte a helyhatósági választás, amelynek nyomán az exkormányfő ismét jelentősen növelhette a befolyását a Jobbikkal erősödő baloldalon. Nézzük a fonto­sabb lépéseket.

Befuccsolt pártépítés. Szigetvári Viktor, Juhász Péter és Székely Sándor az Együtt 2014. nyári tisztújítását követően. <br> Fotó: MTI / Kovács Attila
Befuccsolt pártépítés. Szigetvári Viktor, Juhász Péter és Székely Sándor az Együtt 2014. nyári tisztújítását követően.
Fotó: MTI / Kovács Attila

Czeglédy, Draskovics, fővárosi többség
Üzenetértékű húzás volt a DK részéről, hogy a büntetőperrel szembenéző Czeglédy Csaba az ellenzék által meghódított több önkormányzatnál megbízásokat kapott, például Erzsébetvárosban és Újbudán. Ezek miatt még a szövetséges pártokkal is hajlandók voltak tengelyt akasztani Gyurcsányék; hiába tiltakozott például a Momentum, a szerződések maradtak. Vagyis a napnál világosabban kiderült: amit Gyurcsányék eldöntenek, az nagyjából úgy is lesz. Márpedig a jogász személye kifejezetten fontos a volt miniszterelnöknek, még családi cége is kölcsönzött neki korábban pénzt, ha pedig megnyeri az előválasztást, az időlegesen bizonyosan mentelmi jogot jelent majd neki.

Aztán ott van a 2019-es ősz legnagyobb ellenzéki skalpja,  a Fővárosi Önkormányzat. Hiába nem Kálmán Olga lett végül a balos főpolgármester-jelölt, hanem a párbeszédes Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és emberei lényegében beköltöztek a városházára. Érdemes kiemelni Draskovics Tibort, akit a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjává választottak. Draskovics a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, később igazságügyi és rendészeti minisztere volt. Ott van a tűz közelében mások mellett a Karácsony Gergely kampányát vezető Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, államtitkára is, aki a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holdingnál lett igazgatósági tag.

Ha a Gyurcsány-faktort nézzük, s maradunk a fővárosnál, külön említést igényel Draskovics személyén túl is a BKK, ahol bő egy év alatt már a negyedik vezérigazgatót nevezte ki a vélhetően kényszerpályán mozgó Karácsony. A főpolgármester választása tavaly novemberben az addig a városüzemeltetési holdingot vezető, korábban Bajnai Gordon kabinetfőnökeként is ténykedő Walter Katalinra esett. Az ő elődje pedig az a Varga Ivett volt, akinek a korábban szintén a BKK-nál dolgozó élettársa zaklatási ügybe keveredett, ám sajtóinformációk szerint sokkal inkább azért kellett távoznia, mert egy sajtóközlemény kiadása kapcsán összetűzésbe került Draskoviccsal, és alulmaradt.

Nagyobb felbontáshoz kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontáshoz kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Ugyancsak Budapesthez kapcsolódó, a volt kormányfő befolyását erősítő húzás volt, hogy a múlt év elején sikerült megszereznie a DK-nak két MSZP-s veteránt, Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármestert. Ebből az következett, hogy Gyurcsányéké lett a legnagyobb baloldali frakció a közgyűlésben.

Ahogy Tarlós István volt főpolgármester a lapunknak adott interjúban fogalmazott: „Faktum, hogy amit Gyurcsány Ferenc nem akar, azt Karácsony Gergely képtelen átvinni a közgyűlésen. A városházi hírekből pedig az következik, nagy a valószínűsége annak, hogy Gy. Németh Erzsébet nem a főpolgármestert tekinti tényleges felettesének.”

A DK súlyát növeli, ez esetben leginkább az MSZP rovására, hogy az érdekvédelmi szférából is maga mellé csábított több emblematikusnak mondható figurát, például Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkárát, Nemes Gábor egykori BKV-szakszervezeti vezetőt, legutóbb pedig Kordás Lászlót, a százezer tagot számláló Magyar Szakszervezeti Szövetség első emberét. Kordás László kiállt Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mellett, a bejelentés szépséghibája csupán annyi, hogy ehhez nem kért testületi felhatalmazást.

Nemzetközi cégháló bizalmi emberekkel
Mindezeknél is nagyobb jelentősége van annak a céghálózatnak, amelynek kiépítésébe Gyurcsányék már évekkel ezelőtt belefogtak, s amelynek célja az internetes nyilvánosság megszerzése-megszervezése a klasszikus internetes felületeken és a közösségi médiában egyaránt. Egyetlen másik ellenzéki párt sem bír hasonló befolyással ezen a téren, aminek alighanem a háttértárgyalásokon is nagy jelentősége van, az átfogó projekt főszereplői pedig egytől egyig a DK elnökének bizalmi köréből kerülnek ki.

Április közepi indulása óta lapzártánkig mintegy 12 millió forintot költött hirdetésre a Facebookon az Erősítő nevű vadiúj honlap. A kifejezetten ellenzéki üzeneteket közvetítő felület nem készít saját tartalmat, vállaltan mások cikkeit, anyagait dolgozza fel, majd hirdeti meg a közösségi médiában. Nem kevés pénzért. Az elképzelés lényege az egyébként impresszum nélküli felületen olvasható bemutatkozás szerint a következő lenne: „Ha neked, mint olvasónak, szívügyed egy társadalmi, közéleti, kulturális téma, de nem tudod, hogyan hívhatnád fel sokkal több ember figyelmét rá, akkor jó helyen jársz, az Erősítő tud neked segíteni a hangosításban.”

Csakhogy az Erősítőn, illetve Facebook-oldalán kizárólag az éppen aktuális baloldali narratívába illeszkedő cikkek népszerűsítése zajlik. Jelenleg harminc „független hírforrást” követnek, és tervezik továbbiak bevonását. A szemlézett lapok nem teljes listája: 24, Telex, HVG, 444, Magyar Hang, Válasz Online, Szeretlek Magyarország, Átlátszó, G7, Qubit, Direkt36, Media1, Mérce, Mfor, Szabad Pécs, Kecsup, Debreciner, Veszpresszó. Az érintetteket megkerestük, mit szólnak ahhoz, hogy a jelek szerint kéretlenül is felhasználják tartalmaikat egy Gyurcsány Ferenchez köthető oldalon, ám nem kaptunk választ.

Ficsor, Szigetvári és Dessewffy személyében közös, hogy a 2010 előtti – és részben utáni – balliberális politikai elit tagjai”

Bizony, az új revolverhonlap mögött is a DK-elnök személye sejlik fel. Ez ugyan nem derül ki a tájékoztatóból, ahogy az sem, milyen anyagi forrásból működik az oldal, ám az igen, hogy az alighanem a jövő évi választási kampányra kifejlesztett felület adatkezelője egy Észtországban, Tallinnban bejegyzett cég, az Amplify App OÜ. Ezt a vállalkozást ugyanarra a címre jegyezték be decemberben, mint a több száz milliós forgalmat lebonyolító DatAdat OÜ vállalkozást (erre még visszatérünk). Az Amplify (magyarul erősítő) hivatalos képviselője, ügyvezetője Dessewffy Tibor szociológus, az Átlátszó korábbi meghatározása szerint a „Gyurcsány–Bajnai-korszak emblematikus agytrösztje”, a Demos Magyarország Alapítvány egykori vezetője, s őt találjuk az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontjának az élén is.

Dessewffy Tibor régi harcostársa a Gyurcsány házaspárnak <br> Fotó: MTI / Soós Lajos
Dessewffy Tibor régi harcostársa a Gyurcsány házaspárnak
Fotó: MTI / Soós Lajos

Adatgyűjtés, elemzés, profilozás
Korábban a Magyar Nemzet számolt be részletesen arról, hogy óriási választói adatbázist építenek Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz köthető hazai és külföldi vállalkozások, a csatasorba állított cégek közül pedig talán az említett észt­országi cég azonos nevű magyarországi leányvállalata, a DatAdat Professional Kft., amelynek ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Szintén felelős pozícióban van Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, egykori MSZP-s kommunikációs stratéga, illetve tulajdonos részben maga Bajnai Gordon – igaz, ő áttételesen, az EBIT Consulting Kft.-n keresztül – és persze Dessewffy Tibor. Ficsor, Szigetvári és Dessewffy személyében tehát közös, hogy a 2010 előtti – és részben utáni – balliberális politikai elit tagjai, és mindhárman a korábbi kormányfő közvetlen tanácsadói, munkatársi, bizalmi köréhez sorolhatók.

E ponton érdemes felidézni a további előzményeket: a Dessewffy-féle egyetemi kutatóközpont környékén, pontosabban egy, a „Facebook-használati szokások és a személyiségmintázatok összefüggéseire vonatkozó” felmérés adatkezelőjeként 2017-ben tűnt fel a Smart Data Solutions Kft., Ficsor Ádám és Dessewffy Tibor cége, amely mások mellett a DK-s Niedermüller Péternek is dolgozott, amikor a jelenlegi polgármester még európai parlamenti képviselő volt.

A szövevényes cégháló részben bizonyosan a Gyurcsány-párt közpénzből származó bevételeiből tartja fenn magát”

Ennek a Smart Datának ma már Suga Gábor Patrik a tulajdonosa, aki két másik vállalkozásával, a Marketing and Analytics Kft.-vel és a FerWolf Team Kft.-vel összesen több tíz millió forintos megbízásokat teljesített a DK-frakció megrendelésére. A HVG még tavaly írt arról, hogy a Demos jogutódja, az ugyancsak Dessewffy Tibor által alapított Big Data Analytics Kft. 2019-ben 32,9 millió forintért szervezte a DK-s képviselők közösségi médiában való megjelenését. Egy 2016. októberi esemény meghívójának tanúsága szerint a Big Data alkalmazottja volt egyidőben maga Ficsor Ádám is. Az SPG Analytics Kft. ugyanerre, illetve ezt kiegészítő feladatokra kapott 38,5 millió forintot. E vállalatot korábban szintén Suba Gábor Patrik vezette.

E szövevényes cégháló tehát részben bizonyosan a Gyurcsány-párt közpénzből származó bevételeiből tartja fenn magát.

Akcióban az Ez a lényeg
És itt érkezünk el egy újabb, szintén az exkormányfő befolyását jelző vállalkozáshoz, ez pedig az EagleEye-Marketing Kft. E cég ifjabb Páva Zoltáné, s ugyancsak tízmilliós nagyságrendben kap megbízásokat a DK-frakciótól. Sőt, immár a párt adatkezelési tájékoztatójában is feltűnik, mégpedig a DatAdat OÜ helyén. A Tallinnban bejegyzett vállalkozás korábban, például a párt kínai vakcinák ellen indított petíciója idején még szerepelt a dokumentumban, ám azt követően, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke lapunknak ezt aggályosnak nevezte, a jelek szerint lecserélték.

A DK a nyilvánosság elérése terén sem engedi ki kezéből a gyeplőt”

Jóval fontosabb szerep jut ifj. Páva másik vállalkozásának, az Oraculum 2020 Kft.-nek, amely jelen állás szerint az Ez a Lényeg nevű ellenzéki gerillaportál felelős kiadója. Ifjabb Páva Zoltán a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia, és személyes nexusa van a balliberális felvilággal: 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. A szocialista kötődés ellenére immár az MSZP-ben is kifejezetten Gyurcsányhoz közel álló oldalként tekintenek a 2019-es önkormányzati választás előtti kampányban feltűnő, virtigli ellenzéki narratívát, olykor kifejezetten vállalhatatlan tartalmat közvetítő Ez a Lényegre. A portálnak helyi települési és megyei aloldalai is vannak, a közösségi médiában pedig százmilliós nagyságrendben költ hirdetésre.

Az Ez a Lényeghez olyan ügyek kötődnek, mint hogy hírbe hozták Gulyás Gergely és Koncz Zsófia fideszes képviselőt, amiért a kancelláriaminiszter be is perelte a honlapot. Tavaly decemberben az akkor koronavírus-fertőzéssel épp az életéért az intenzív osztályon küzdő Aradszki András KDNP-s politikuson gúnyolódtak. Azt írták: a „szenteskedő” képviselő „lapít” a Szájer-ügyben. Aradszkinak nyilván esélye sem volt reagálni.

Kiszervezett vállalkozások. Észtország fővárosa kedvelt cégalapítási helyszíne a magyar baloldal háttérembereinek <br> Fotó: MTI / Földi Imre
Kiszervezett vállalkozások. Észtország fővárosa kedvelt cégalapítási helyszíne a magyar baloldal háttérembereinek
Fotó: MTI / Földi Imre

További észtországi alapítások
Térjünk vissza egy rövid kitekintésre még Észtországba, ahol nem csupán a DatAdat OÜ-t és az Amplify OÜ-t jegyezték be Gyurcsány Ferenc bizalmasai. Izgalmas lehet a Szigetvári Viktor által alapított, tavaly januárban bejegyzett Datapraxis OÜ is, miután vezetésében megjelent a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője, Paul Hilder. Ő a Magyar Nemzet összefoglalója szerint az ezredfordulón társalapítója volt a Soros-pénzből felhúzott, a nyílt társadalom elképzelésre utaló Opendemocracy.net elnevezésű internetes felületnek, ezt követően pedig négy évet dolgozott kampányigazgatóként a szintén a milliárdoshoz köthető, Avaaz.org nevű platformnál, amely 2018-ban a magyar választáson tömeges, célzott internetes hirdetésekkel támogatta az ellenzéket.

A szintén észtországi Datapraxis vezetésében megjelent a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője is”

Saját honlapja szerint a Datapraxis célja elsősorban adatgyűjtéssel, „választói törzsek” meghatározásával, üzenetek tesztelésével, kutatással, végül pedig a választók célzott megszólításával segíteni az ügyfeleket. Dessewffy Tibor emellett egy Webpredict OÜ nevű céget is bejegyeztetett még tavaly, amely éppen munkatársakat toboroz. Ez a vállalkozás igencsak titokzatos, egy honlap szerint mesterséges intelligencia segítségével segít megkeresni a „valódi értelmet az információs káoszban”.

A fentiekből egyenesen következik: amellett, hogy fontos és szimbolikus pozíciókat szerez, illetve az ellenzéki térfélen informálisan nyomul, a Gyurcsány-párt a nyilvánosság elérése terén sem engedi ki kezéből a gyeplőt. A volt miniszterelnökhöz köthető kulcsfigurák cégalapításokkal és egyéb tevékenységgel is segítik egykori (?) főnöküket.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2021. május 18. 09:38
Ez a mai demokratikus liberalizmus lényege : Tehát akkor csak hogy a LMBTQ liberális hívei is megértsék. Minket anyáink nagyapáink dédszüleink Arra tanítottak hogy nem sz@runk az asztal közepére. Most már biztos van egy olyan szekta aki ezt emberijog ellenesnek és kirekesztőnek tartja. Ma még az űber liberális LMBTQ támogatók is elitélik ha valaki az asztalra carik. Aztán egyszer csak a Facebookon megalakul az Asztal Carók Társasága Az ACT. Az ACT elkezd kormány ellenes dolgokat posztolgatni.. Mert hogy őket kizárják a társadalomból.. Valamelyik politikus új szavazóbázist vél felfedezni az ACT lájkolói mögött így kitűzi a szászlajára Hogy mentsük meg az ACT híveit és igen is emberi jog hogy mindenki oda carik ahova akar. A politikus eddigi támogatói felkaRolják az ügyet a kola megjelenteti az első plakátját hogy egy asztal közepén gugoló ember carás közben kolát iszik. A plakáton a szöveg Free ACT.. Ezután divat lesz ACT s nek lenni.. Még jelennek a Free ACT feliratú pólók szájmaszkok.. Szerveznek kormányellenes felvonulást Ahol nagykamionokon lévő asztalokon carnak.. Mindenkinek elkell fogadni őket aki nem akar ACTfób lenni.. Lesz egy európai támogatójuk is aki egy új európai szavazóbázist vél felfedezni a az asztalra carók és támogatóikban.. Ezután az Európai Bizottság a jogállami feltételek közé sorolja az asztalra carás megengedését.. Hiába büdös hiába gusztustalan.. Most.. A törvény az törvény Európában mindenki oda Carik ahova akar.. Egyszer csak megalakult a Facebookon a szádba carók társasága.. Az SZCT Egy politikus fantáziát látott benne és az egyik nagy világ márka is.. Folytassam?
írmag
2021. május 18. 08:49
Böszme, a főképen remekül csikorog a mosolyod, a Fidesz választási győzelme elviszi az jókedved és az lázálmaidat!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. május 17. 23:56
A baloldalon most indul a Gyurcsány Show. Ne adjunk ennek a bukott műsornak még egy esélyt!
geyza1947
2021. május 17. 19:49
Az ellenzék akkor veszítette el a választást amikor Dovrev elindúlt !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!