Meghan Markle, a nárcisztikus Jezábel?

2021. március 17. 13:01

Sokat elárul a korról, hogy egy finoman szólva mérsékelten sikeres hollywoodi színésznő képes saját mediális cirkuszának eszközévé tenni a világ egyik vezető hatalmának számító Nagy-Britannia királyi családját.

2021. március 17. 13:01
null

Joób Kristóf írása a Mandiner hetilapban.

Nárcisztikus Jezábelnek minősítette Shane Vaughn konzer­vatív mississippi prédikátor Meghan Markle-t az Oprah Winfrey-nek nemrég adott nagyinterjú kapcsán. Jezábel az Ószövetségben, a Királyok könyvében szerepel Akháb izraeli király föníciai származású feleségeként. A Szentírás szövege az idegen, pogány hatás veszélyének megtestesítőjeként mutatja be Jezábelt, a király rossz szellemeként, aki az uralkodó feleségeként hazája, Fönícia tisztátalan bálványimádó kultuszát terjesztette Izraelben, és meg­ölette az Úr prófétáit. Még ha Vaughn tiszteletes kijelentésének dörgedelmes ószövetségi hangvételétől eltekintünk is, vitathatatlan, hogy a közrendű származású, nem igazán kiemelkedő színészi karriert maga mögött tudó, elvált külföldiként a brit uralkodói családba beházasodó Markle igen jelentős hatással volt az utóbbi időszakban a Windsor-ház megítélésére.

A Windsor-ház bukásának víziója
A monarchia vélhetőleg nem fog azonnal összeomlani az Oprah Winfrey sokatmondó tekintete és empatikus testbeszéde bátorítására megnyíló sussexi hercegné szavainak hatására. De Markle panaszai között egyebek közt szerepelt a királyi család állítólagos rasszizmusáról szóló vád is mint napjaink egyik mediális ultima ratiója, ami nem sok jóval kecsegtet a Windsorok számára. Az uralkodócsalád elpusztításának toposza több helyen is felbukkant a hercegi pár viselt dolgaival összefüggésben. Meghan Markle apja a brit királyi család tönkretételéről beszélt már 2020 elején a „megxit” hatására, és azt vetette lánya, illetve Harry herceg szemére, hogy a monarchiát olyan „Walmart áruházzá züllesztik, amelynek korona van a tetején”, arra utalva ezzel, hogy semmitől nem riadnak vissza a népszerűség és a vele járó pénz megszerzése érdekében.

Andrew Morton brit író pedig úgy véli, hogy a mostani válságot akár előre is látni lehetett volna bizonyos jelekből. A Diána hercegné életrajzát is jegyző szerző még 2018-ban, az ifjú pár szenzációs lakodalmát övező médiacirkusz kellős közepén jelentette meg Meghan – Hollywoodból a Buckingham-palotába című könyvét a menyasszonyról. Ebben többek között arra is kitér, hogy Markle felmenői között van I. Róbert skót király (Robert the Bruce), aki 1314-ben legyőzte az angol hadat, és mind a mai napig az angol koronától függetlenedni kívánók ikonja északon. Morton szerint a pár „leszámolása” az uralkodócsaláddal egyben a brit nép ellen elkövetett frontális támadás is. Különösen annak az éles kontrasztnak a fényében, hogy milyen fegyelmezettséggel látja el feladatát a Vilmos és Katalin alkotta másik hercegi páros – jóllehet az ő esetükben sem dinasztikus szempontok alapján kisakkozott, hanem szerelmi házasságról lehet beszélni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!