A jogállamiságról még egyszer

2020. október 08. 02:22

A jogállamisági jelentés igazi tragédiája, hogy mérföldkő abban a folyamatban, amely az Európai Unió széteséséhez vezethet.

2020. október 08. 02:22
Kovács Attila
Kovács Attila

Az elmúlt héten az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentéstől volt hangos az európai és a hazai sajtó. A jelentés megállapításai – illetve maga a dokumentum elkészítésének ténye is – azonnal a politikai viták középpontjába kerültek. A bizottság által első ízben elkészített jelentést ki-ki személyes meggyőződése, értékvilága, vérmérséklete vagy éppen pártállása szerint, az Európai Unió kívánatos jövőjéről vallott álláspontja tükrében értelmezte.

Gyorsan szögezzük le: a jelentés silány fércmű. A brüsszeli politikusok által Magyarország kapcsán az utóbbi években unalomig ismételt frázisok köszönnek vissza benne. A tényszerű vita és cáfolat szükséges, noha elhalkul a fősodratú média által szajkózott, előre megírt ítélet mellett: Magyarországon probléma van a jogállamisággal. Az elmúlt napokban a szakértők már rámutattak a jelentésben található tárgyi tévedésekre. A tagállamok vonatkozásában meglévő kettős mérce mindenkinek egyre nyilvánvalóbb, miképpen az is, hogy a nyitott társadalom nem kormányzati szervezetei aktív szerepet játszottak a jelentés érvanyagának kidolgozásában. Lehet merengeni azon, hogy vajon mi lenne az Európai Bizottság álláspontja a hazai jogállamiságról, ha 
a baloldal kormányozna, miként az is beszédes, hogy hazánk esetében a jelentés terjedelme közel kétszerese például a luxemburgi jogállamiságról szóló anyagnak.

A jogállamisági dokumentummal az Európai Bizottság újabb érvet szolgáltatott a hazai ellenzéknek, hogy diktatúrát kiáltson. Ez nem is maradt el. A Momentum és a DK politikusainak győzelmi jelentéseiből a káröröm és a nemzetközi hálózatoknak való megfelelési kényszer egyaránt kiolvasható. Az természetesen nem zavarja őket, hogy a jogállamiság fogalmának az EU-s pénzügyi forrásokkal való összekapcsolása ellentétes az uniós szerződésekkel. Ők természetesen nem emelik fel a hangjukat a tagállami hatásköröket csorbítani szándékozó, lopakodó brüsszeli hatáskörelvonás ellen. Sőt, szívük szerint a föderalizmus oltárán feláldoznák a nemzeti szuverenitás további elemeit is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!