Megmozdult a föld Erdélyben

2020. szeptember 30. 12:18

Izgalmas eredményeket hozott a vasárnapi romániai önkormányzati választás: húsz év után újra magyar polgármestere van Marosvásárhelynek, és több fontos, román többségű városnak is magyar vezetője lett. Bukarest balos vezetője csomagolhat, a fővárost a nemzeti liberálisok szerezték meg.

2020. szeptember 30. 12:18
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

A nagy helyi csatározások ellenére Romániában a rendszerváltozás óta most volt a legalacsonyabb, alig 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választáson. Ez, valamint a középkorú és idősebb szavazók nagyobb voksolási kedve valószínűsítette a kedvezőbb, de legalábbis nem rosszabb eredményeket az idősebb korfával bíró magyar közösségnek – nyilatkozta lapunknak Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa. Összefoglaltuk, hogy a helyi magyar politikusok miként értékelték az eredményeket.

Kétszáz polgármester

„Tízes skálán egy jó kövér kilences” – értékelte a Mandinernek Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a legnagyobb magyar párt elnöke a szövetség és az összmagyarság szempontjából a választási eredményeket: mintegy kétszáz településen lesz polgármestere, azonban a korábbi öt helyett csak négy megye – Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár – tanácselnöki tisztségét szerezték meg, Bihar elveszett. A pártelnöknek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már az éjfél körüli sajtótájékoztató idején gratulált.

Kelemen a legnagyobb győzelemnek egyértelműen a marosvásárhelyi diadalt nevezte. Vásárhelyen a függetlenként indított, RMDSZ-es kötődésű Soós Zoltán mellé felsorakozott a város abszolút többsége, köztük sok román is, véget vetve az enyhe román többségű települést magyarellenes törekvései célpontjává tévő Dorin Florea polgármester uralmának, kiütve Florea famulusát, Claudiu Maior polgármesterjelöltet a nyeregből. Soós úgy fogalmazott, „Vásárhelyt visszavették, de nem a magyarok, hanem a vásárhelyiek”, és meghirdette az etnikai politizálás meghaladását. Soóst valósággal elárasztották a gratulációk, a siker hatására ezúttal a magyarországi baloldal is feladta alapvető idegenkedését a határon túliakkal szemben, Karácsony Gergely budapesti főpolgármestertől Gyurcsány Ferencig gratuláltak az új városvezetőnek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!