Kell Strache a vörös Bécsnek?

2020. szeptember 02. 17:33

Újra vörösbe öltözhet a császárváros az október 11-én tartandó választáson – a kérdés az, hogy a jobboldalon mi lesz a megerősödött néppárt, a megroppant radikálisok és a politikába visszatérni kívánó Heinz-Christian Strache különjátszmájának eredménye.

2020. szeptember 02. 17:33
null

Bécs rendkívül érdekes hely, legalábbis ami a helyi politikát domináló pártokat illeti. A szövetségi berendezkedésű Ausztriában a főváros is tartománynak számít, így gyakorlatilag saját kormánya van. A szilárd szociáldemokrata szavazóbázis mellett a bécsiek között öt éve is nagyon népszerű volt a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az akkor még Strache nevével fémjelzett tömörülés a második legnagyobb tömegbázist tudhatta magáénak a fővárosban.

Strache bukása és visszatérése

Tavaly májusban viszont nyilvánosságra került a hírhedt ibizai videó, amelyen Strache egy párttársával együtt egy állítólagos orosz oligarcha unokahúgával tárgyal. A felvétel hatalmas botrányt robbantott ki Ausztriában, ami rövidesen a néppárti–szabadságpárti kormánykoalíció összeomlásához vezetett. Az esetből az Osztrák Néppárt (ÖVP) és személyesen Sebastian Kurz kancellár is nagy hasznot húzott, az ősszel tartott előre hozott választáson nagyon meggyőző, 37,5 százalékos eredményt ért el. Az FPÖ népszerűsége viszont zuhanni kezdett, a párt azóta sem nagyon találja magát, jelenleg 14 százalékkal áll a negyedik helyen az ÖVP, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek – A Zöld Alternatíva nevet viselő formáció után.

Strache a botrány után lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, az FPÖ új vezetése pedig látványosan igyekezett elhatárolódni tőle, decemberben ki is zárták a pártból. A bukott politikus korábban már bejelentette, hogy a jövőben nem kíván részt venni az osztrák politikában, ám a visszavonulás mindössze pár hónapig tartott.

Egy az ibizaihoz hasonló botrány a legtöbb politikus számára a halálos ítélettel egyenértékű, és hát Strache nimbuszát is igencsak megtépázta a videó nyilvánosságra kerülése. Ám még mindig vannak hívei az FPÖ-n belül, akik jóformán a botrány kirobbanása óta az egykori alkancellár felszínen tartásán dolgoztak. A bécsi frakció három tagja Karl Baronnal az élen decemberben otthagyta a pártot, és saját szervezetet alapított Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven – ez azután történt, hogy Baront megvádolták: Strache visszatérését igyekszik előkészíteni az FPÖ egyik gazdasági szervezetébe. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél: Baron – aki a nyolcvanas években autóversenyző volt, és a Német Túraautó-bajnokságon a Hungaroringen is rajthoz állt – Strache nagy támogatói közé tartozik.

Az egykori alkancellár némi ködösítést követően január­ban fel is tűnt a DAÖ egyik rendezvényén, a párt hamvazószerdai találkozóján pedig azt is bejelentette: elindul a bécsi választáson. A Szövetség Ausztriáért név elé gyorsan odabiggyesztették a Team HC Strachét (röviden csak HC, a THC nyilván félreérthető lenne), így az osztrák közéletnek alig három hónapot kellett kibírnia az egykori alkancellár nélkül. E sorok írásáig viszont még nem jelent meg Strache hagyományos választási rapvideója, így egyelőre bizonytalan, hogy teljes értékűnek tekinthető-e a visszatérés.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!