A kijózanodás kora

2020. március 05. 01:05

Amikor demokráciaexportőrök csinálnak külpolitikát, mindig alábecsülik a nacionalizmust, és önkéntelenül is felborítják a nagyhatalmi egyensúlyt. Ennek azonban vége lesz, mert vége kell hogy legyen – állítja a realizmus kortárs apostola.

2020. március 05. 01:05
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

John Joseph Mearsheimer botrányhősnek számít a nemzetközi kapcsolatok kutatásának ma élő képviselői között. Amerika markánsan balos elit egyetemein nagyítóval kell keresnünk azokat a politikatudósokat, akik félelem és kompromisszum nélkül képviselik az utópiáktól mentes realizmust, mindezt olyan szellemi termékenységgel, hogy a liberális kánon sem képes aláásni a befolyásukat. Szerzőnk – aki a West Point katonai akadémián végzett, és a légierőnél szolgált – a Brain Bar színpadán is megforduló Stephen Walt professzorral közös munkáiban mindig nekimegy az Egyesült Államok ideologikus külpolitikai döntéseinek, költséges és eredménytelen háborúinak. Ezzel persze egyszerre haragítja magára a háborúfüggő héjákat és a globalista ngó-kat. Cikkeinek, tanulmányainak így többnyire intellektuális vérfürdő a végük.

A nemzetközi hatalompolitika életszagú leírásához – Hans Morgenthau, Leo Strauss és Henry Kissinger nyomdokain – Mearsheimer megalkotta az offenzív realizmus definícióját. Szerinte az államok közötti kapcsolatok szükségszerűen anarchikusak, aminek a fegyverkezés elkerülhetetlen része. Az országok sosem lehetnek biztosak egymás szándékaiban, elsődleges céljuk mindenkor a túlélés – a liberalizmust egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Mégis, az Egyesült Államok külpolitikáját 1989 óta megszakítás nélkül, egyfajta pártok feletti konszenzusra építve a liberális hegemóniába vetett vakhit, a világ többi országának liberálissá tételén alapuló stratégia határozta meg, ami persze látványos kudarcot vallott. Miért alakult így? A sikertelenség két oka, hogy nem számoltak a szerepvállalásuk nyomán felerősödő nacionalizmus erejével („amikor megütköznek, a nacionalizmus mindig erősebbnek bizonyul a liberalizmusnál”), illetve az, hogy a demokrácia-export politikája ártott a globális nagyhatalmi egyensúlynak, és hagyta surranópályán felemelkedni Kínát. Amerika természetesen nem az első hibásan gondolkodó hatalom. Mearsheimer szerint az elmúlt 350 év csaknem minden nagyhatalma figyelmen kívül hagyta a nemzetközi kapcsolatok alapvető természetét. Elkerülhetetlen tehát a kijózanodás kora.

Az országok sosem lehetnek biztosak egymás szándékaiban
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!