Johnson és Corbyn repülő cirkusza

2019. december 04. 14:26

Három parlamenti választás és két bedarált miniszterelnök négy év alatt: a brexitfolyamat örvényei teljesen felkavarták a patinás brit demokráciát. A december 12-ére kiírt új választás előtt a pártok és vezetőik ígérgetésekbe menekülnek, miközben a brexit még mindig lezáratlanul tornyosul előttük.

2019. december 04. 14:26
null
Greczula Levente László

Ez a harmadik választás azóta, hogy a Konzervatív Párt programjába bekerült az EU-tagságról szóló népszavazás. A 2015-ös választást megnyerték ugyan a toryk, de David Cameron miniszterelnökként nem kívánt részt venni az általa kez-deményezett és számára rosszul elsülő brexitnépszavazás eredményét követő bonyodalmakban, ezért lemondott. Utódja, Theresa May kényelmes parlamenti többséggel kezdte meg tevékenységét, és az általa kezdeményezett és számára rosszul elsülő 2017-es előre hozott választáson veszítette el. A toryk azóta az északír Demokratikus Unionista Párt támogatásával, kisebbségben kormányoztak. Szeptemberben aztán az így alkotott többség is elpárolgott, amikor egy csapat tory képviselő átült más pártok frakcióiba, vagy lemondott mandátumáról – olyanok is, mint az új miniszterelnök öccse, Jo Johnson. Azt nem lehet állítani, hogy a július végén hivatalba lépő Boris Johnson ne próbálkozott volna előre hozott választással.

Egyelőre úgy tűnik, a konzervatívok kényelmes többséget szerezhetnek
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!