A nagy karácsonyfabiznisz

2019. december 19. 20:35

Még a fenyőfát is Nyugat-Európából hozzák a hazánkban működő külföldi üzletláncok. Mekkora biznisz a karácsonyfázás? Termelőkkel és kertésszel is beszélgettünk arról, hogyan teszi próbára a magyar termelőket a multik gazdasági és a klímaváltozás természeti ereje.

2019. december 19. 20:35
null
Takács Zsolt

Magyarországon alapvetően öt lehetőség közül választhat a vásárló: vágott luc-, nordmann vagy ezüstfenyő, műfenyő vagy földlabdás fa, az utóbbiak a piac nagyjából 10-15 százalékát fedik le. A megkérdezett kitermelők szerint hazánkban a lucfenyő a legkedveltebb, de a nordmann hamarosan átveheti a helyét, már a facsemeték 80 százalékát adja a kaukázusi jegenyefenyő néven is ismert faj; az emberek azért szeretik, mert nem hullatja a leveleit, nem szúr, és könnyű díszíteni.

VISSZAESETT A MŰFENYŐ

A műfenyőből sokkal kevesebbet vesznek az emberek, mint korábban, mert aki ilyet akart, az elmúlt években már megvásárolta. Sokan környezetvédelmi okból vásárolnak műanyag fenyőt, azonban ez nem jó alternatíva, pláne hogy a legtöbb ilyen „fát” Kínában gyártják, és a több ezer kilométeres szállítás is nagymértékben megnöveli a termék ökológiai lábnyomát. Ugyanez a helyzet a karácsonyfatalppal, amelyet régebben sokkal tovább használtak az emberek, mert fából vagy vasból készült, a most elterjedt műanyag talpat viszont néhány év után kidobják. Az elmúlt években csak minimális árnövekedés volt tapasztalható annak ellenére, hogy a bérek nagyjából 50 százalékkal nőttek a szektorban. Harmath László, a Makronóm által megkérdezett termelő szerint idén sem tapasztalható hatalmas árnövekedés. Mint mondja, a fenyő ára nagyban függ a minőségtől, mindenesetre a lucfenyő méterára 3000, az ezüstfenyőé 4000, a nordmanné pedig 6500 forint. Ezek az árak az átlagos, nagyjából másfél méter magas fákra értendők, efölött extra pénzt számolhatnak fel a kereskedők. Egy szép nordmann métere akár a 10 000 forintot is elérheti – teszi hozzá Harmath László.

Fenyőfát vágnak ki Surdon.<br>FOTÓ: MTI / VARGA GYÖRGY, FICSOR MÁRTON
Fenyőfát vágnak ki Surdon.
FOTÓ: MTI / VARGA GYÖRGY, FICSOR MÁRTON

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!