Németh Szilárd kifakadt: Mit csinálnak ezek Brüsszelben?

2024. július 09. 09:40

„Kivéreztetik, tönkreteszik Európa gazdaságát” – fogalmazott a rezsicsökkentés megvédéséért felelős kormánybiztos a Hír TV műsorában. A politikust arról kérdezték, meddig lehet megvédeni a rezsicsökkentést.

2024. július 09. 09:40
Németh Szilárd

Nyitókép forrása: Facebook

 

A Világgazdaság cikkeiből kiderült, ez év júniusában is Magyarországon volt a legalacsonyabb az áram és a gáz bruttó végfelhasználói ára az Európai Unión belül – legalábbis ezt mutatta ki a finnországi VaasaETT. Ugyanakkor június végéig az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Meddig lehet megvédeni így a rezsicsökkentést?”

– érdeklődött tehát a Hír TV műsorvezetője a Napi aktuális hétfői adásában.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés megvédéséért felelős kormánybiztos erre felhívta a figyelmet, az idei büdzsében külön helye van egy úgynevezett rezsivédelmi alapnak, amit a kabinet azért hozott létre, hogy „minden kőkemény brüsszeli, baloldali támadás ellenére” fenn lehessen tartani a rezsicsökkentés intézményét. Annak ugyanis rengeteg pozitív hatása van, nem pusztán a szociális vetületekre kell gondolni, de gazdaságiakra is. Vagyis a mostani kormányzat teljesen másképp áll hozzá a rezsikérdéshez, mint azt a balliberális kabinetek tették 2002 és 2010 között, amikor is több alkalommal emelkedtek a rezsiárak, a haszon pedig az ekkor külföldi tulajdonban lévő cégek zsebébe kötött ki, emlékeztetett Németh Szilárd.

2013 januárjában, mikor az első tízszázalékos rezsicsökkentést végrehajtották, azt szerették volna elérni a második Orbán-kormányban, hogy megsegítsék a magyar családokat. A rezsicsökkentés miatt több pénz maradt náluk, amit nem mellesleg máshol el tudtak költeni – fogalmazott a kormánybiztos.

„Meddig marad a rezsivédelmi alap?” – tette fel az újabb kérdést a csatorna műsorvezetője. Németh Szilárd úgy felelt, az elkülönítést (szükség volt és van is rá) az ukrajnai háború indokolta, aminek következtében világszerte elszabadultak a rezsiárak; de az uniós szankcióspolitika is rányomta az árak alakulására a nem túl kedvező bélyeget.

Ezek miatt kellett meghozni azt a döntést is a kormányzatnak, hogy az átlagfogyasztás mértékéig megtartják a rezsicsökkentést – a gáz- és a villanyárak esetében is. – „De mindeközben most már a túlzott deficiteljárás fenyegeti Magyarországot” – utalt vissza a fenti számokra a műsorvezető. – Mire a kormánybiztos visszakérdezett: „Ebben Brüsszelnek van a legnagyobb sara.

Azok a pénzek, amelyek járnak Magyarországnak, itt vannak-e?”

„Az a tizenhárom uniós szankciós csomag, amiről az előbb tettem említést, vajon mit tett a magyar gazdasággal? Mit csinált Európa gazdaságával? Kivéreztetik, tönkreteszik Európa gazdaságát…”

Németh Szilárd épp ezért úgy vélte, ahhoz, hogy Európa, ezáltal Magyarország is pénzhez jusson, változást kell elérni Brüsszelben. Olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, ami nem a véres háború fenntartását tekinti elsődleges feladatának; a forrásokat egyértelműen a gazdaság élénkítésére kellene fordítani.

Az adást alább tekinthetik meg:

 

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­k­­­e­l­d­­­ ­a­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­­p­u­n­c­­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Valodi
2024. július 10. 00:27
Zsolakomarom 2024. július 10. 00:27 "A magyar versenykepesseg Indiaval all egy szinten" - höhöhö ... mellik' versenyben is? Dubajban a sílesiklón, vagy Szaud-Arábiában a kenu evezésben?
2024. július 09. 22:07 Szerkesztve
Vasalo 14:23 "havonta sok 100 millionyi árutól esnénk el" - höhöhö ... Ratkó-korszakban született öreg VF menedzserként ezt találtam írni 2000-ben: "A vidékfejlesztési folyamat társadalmi/gazdasági közege: a globalizáció, az a profitcélú gazdasági rendszer, melyben a nép azért dolgozik, hogy meg tudja venni, amire nincs is szüksége vagy amit maga is el tudna készíteni…" Lehet cáfolni!
Valodi
2024. július 09. 22:00
Vasalo 14:13 "Lassitani a modern gazdaságban nem lehet" - jól van ez így .... "A visszavonulás azt jelentené, hogy a rendszert le kéne vinni arra a szintre, ami mellett a természet egészségesen fenn tud maradni, sőt meg tud újulni. Ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor azon a redukált szinten, amire levittük az energiatermelést, az emberiség egy része fennmaradhat. Ha nem tudjuk, akkor ez a szisztéma ugyanúgy eltüntetheti az emberiséget is, mint az összes nagytestű élőlényt. De talán akkor is lesznek egyszer utódok, és elmondják, hogy volt egy újabb nagy kihalás. A Föld megújítja magát, és ha már nem lesz egy ekkora invazív faj, mint az ember, akkor újraépül, és megint lesz valamilyen biodiverzitás, és kifejlődhet újra egy intelligens faj." (Szalóczy Zsolt)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!