Kilőtt a bitcoin: a piacok is reagáltak a Trump elleni merényletre

2024. július 15. 05:24

Világszerte elkezdték beárazni a spekulánsok és a befektetők Donald Trump novemberi választási győzelmét.

2024. július 15. 05:24

Nyitókép: Hiroshi Watanabe/Getty Images

Megmozdultak a piacok a Donald Trump ellen elkövetett merénylet hírére, a legtöbben már Trump győzelmét várják a novemberi elnökválasztáson. Mindez egy olyan időszakban történt, amikor átalakulóban vannak a piaci várakozások. Ennek legfőbb oka, hogy egyre több jel utal arra,

elkezdődött az amerikai gazdaság visszafordíthatatlan lassulása, ez pedig felerősítette a kamatcsökkentési várakozásokat, az amerikai 10 éves kötvény hozama pedig csökkenésnek indult 

– írja a Portfolio.hu. Érdekesség, hogy a hozamok csökkenésének éppen a technológiai szektornak kellene kedveznie, azonban az elmúlt egy-két hétben már felfedezhetőek gyengeségek az eddig legerősebbnek hitt szektorban is.

Trump győzelmi esélyei a támadás következtében sokat nőttek, ezt kezdhetik el a hétfői kereskedésen árazni a piacok. A portál szerint kétféle hatás várható:

  • Egy ilyen szintű esemény mindig növeli a bizonytalanságot, ami általában felerősíti a befektetők kockázatkerülését. Ilyenkor erősödik a dollár, csökkennek a kötvényhozamok, a részvényindexek pedig valamivel lejjebb kerülhetnek. Mivel a merénylet sikertelen volt, ezért ezek inkább csak rövid ideig tartó mozgások lehetnek.
  • Ha a piac úgy gondolja, hogy a merénylet hatására Trump elnökjelölt választási esélyei növekedtek, akkor a befektetők elkezdhetik árazni az új elnök várható gazdaságpolitikai intézkedéseit.

Mivel Donald Trump szigorúbb hangnemet üt meg Kínával, és a dollár is erősödhet, ezért a merénylet rosszul érintheti a kínai részvénypiacokat is, amelyek a héten hosszú idő után először kezdtek el életjelet adni magukról.

Az amerikai választás fő kérdése a bevándorlás és a gazdasági helyzet, és a Reuters/Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérései szerint Trumpot tartják a gazdaság szempontjából jobb jelöltnek, még akkor is, ha Biden igyekszik a szilárd gazdaságból, az infláció lassulásából és az alacsony munkanélküliségből profitálni 

– derül ki a Világgazdaság elemzői körképéből. Trump alatt a piaci elemzők „héjább” kereskedelempolitikára, kevesebb szabályozásra és lazább éghajlatvédelmi előírásokra számítanak. A befektetők a jövőre lejáró társasági- és személyi adócsökkentések meghosszabbítását is várják, ám aggódnak a várhatóan növekvő költségvetési hiány miatt.

Jól járhatnak a kriptokereskedők is: a hét végén is forgó bitcoin vasárnapra 60 ezer dollár fölé emelkedett, ami Trump kriptopárti álláspontját tükrözi.

Trump egy februári interjúban azt mondta, hogy nem fogja újra kinevezni Jerome Powellt, a Federal Reserve elnökét, akinek második négyéves elnöki megbízatása 2026-ban jár le. A hosszabb lejáratú kincstárjegyek hozamai a második Trump-kormányzat esélyeivel együtt emelkedtek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. július 15. 06:33 Szerkesztve
Aztán még nem is elnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!