Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Keményen megbüntetheti Brüsszel az Apple-t

2024. június 15. 21:20

Az iPhone-gyártó akár napi 50 millió dollár bírságot is fizethet, ha beigazolódik Brüsszel vádja.

2024. június 15. 21:20

Nyitókép: Photo by Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Brüsszel szerint az Apple a korábbi felszólítás ellenére továbbra is megsérti az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozását (DMA), mivel az iPhone-gyártó a vád szerint ellehetetleníti a piaci versenyt azzal, hogy az Apple Store-ban korlátozza a hozzáférést más gyártók alkalmazásaihoz – értesült a Financial Times. A lap az ügyre rálátó forrásaira hivatkozva megjegyzi, hivatalos bejelentésre a következő hetekben kerülhet sor.

Az Apple lenne az első olyan technológiai óriásvállalat, amely büntetést kaphat a DMA alapján azért, mert visszaél piaci erőfölényével, vagyis a vádemelés komoly mérföldkőnek számítana.

Az uniós hatóság megállapításaira az Apple egyelőre nem adott ki hivatalos reakciót, de a brit lap szerint a vállalat szerint a januártól életbe lépő változtatásokkal eleget tett az uniós szabályozásnak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Januárban az Apple komoly változásokat jelentett be mobilszoftverével, böngészőjével és alkalmazásáruházával kapcsolatban, lehetővé téve, hogy a konkurens alkalmazásfejlesztők termékeihez is hozzáférhessenek a felhasználók.

Ha az Apple megszegi a szabályokat, naponta fizetendő bírságra számíthat, amelynek mértéke a napi globális forgalmának 5 százaléka is lehet, vagyis nagyjából 50 millió dollár.

Az Apple ugyanakkor a fejlesztők visszajelzése alapján olyan díjváltozásokról is döntött, amely közvetve továbbra is korlátozza az Apple Store-on kívüli alkalmazások hozzáférhetőségét.

Brüsszel az Apple mellett a Facebookot üzemeltető Metát és az Alphabetet fejlesztő Google-t is vizsgálja. 

Az uniós hatóságok célja, hogy a DMA-t betartassa a tech óriásokkal, ezáltal kordában tartva globális erőfölényüket és monopolhelyzetüket.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. június 16. 11:17 Szerkesztve
Én olyan földhözragadtan gondolom. Miért van ez? Hozok büntető intézkedést. Ráveszem a bíróságot (magamat), hogy folyamatos legyen a pénzbüntetés. A pénz bejön, megy Ukrajnába. Ott lőszerre, beruházásra, fejlesztésre, fegyverre. Amit Amerika ad nekik pénzért. Így a pénz megy Amerikába. Nem nagy kunszt ez kitalálni!
Osztap_Bender
2024. június 16. 09:23
Szerkesztő ls vezető elvtársak! Ha egyszer bejelölöm a lehetőséget, hogy maradjak bejelentkezve, akkor miért nem az történik? Öt perc sem telik el, újra be kell jelentkeznem. Már arra gondolok, hogy ezzel büntet engem a mandiner, mert bizony nem minden állításával, véleményével értek egyet és eléggé el nem ítélhető módon ezt szóvá is teszem a honlapon. Régi nagy hibám ez elismerem, már a szocializmusban is szóvá tették. Ott azzal büntettek, hogy soha nem én lettem a valódi szakmai vezető. Mindig akadt egy kiválasztott vagy "választott nép gyermeke" vagy egy seggfej pojáca. Úgy tűnik, a dolgok nem változtak meg a "nagy demokráciában" sem.
Squalline
2024. június 16. 08:56
Ó megint rendkívül fontos. Mint a kurva adatvédelmi szabályzatok, amit senki el nem olvas, ha mégis, akkor kinaiul könnyebb megtanulni, ámde mindenki bosszankodhat, hogy mára az internetezés number 1 pótcselekvése, hogy igen elfogadom bazdmeg, ja nem, csak a kényelmit, ja mégse. Jelentősége: nulla. Visszatérve a big tech cégekre. A mai napig nincs az alábbi: Ahol vagy amin keresztül pénzügyi tranzakcióval járó ügyleteket lehet bonyolítani, ott legyen helyi 0-24 ügyfélszolgálat élő humán erőforrással, perelhető helyi cégképviselet egyetemleges felelősséggel, a helyi nemzeti bíróság illetékes jogvita esetén. A helyin az adott nemzetet értem. Az ügyfélnek pedig már onnantól igaza van, ha nem biztosítanak beazonosítható hús vér ügyintézőt 72 óran belül. Természetesen bírsággal. Vonatkozik ez minden tech cégre, nyomuljon az bármiben. Ha csak 1 kanyi euróért is kínál-közvetít szolgáltatást. Ja, hogy ez máig nincsen. Miért is?
Csendesgyöngy
2024. június 16. 08:49
"korlátozza a hozzáférést más gyártók alkalmazásaihoz" - mondja Brüsszel "Januárban az Apple komoly változásokat jelentett be mobilszoftverével, böngészőjével és alkalmazásáruházával kapcsolatban, lehetővé téve, hogy a konkurens alkalmazásfejlesztők termékeihez is hozzáférhessenek a felhasználók."- írja a brit lap Ki mond igazat és kik azok a "más gyártók", hogy ekkora befolyást gyakorolnak Brüsszelre (és mennyiért)?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!