Brüsszel több millió francia eurót olvasztat be, mert nem jók a csillagok az érméken

2024. január 12. 20:25

A nyomda nem várta meg, amíg az EU jóváhagyja az érmék terveit, most nyomhatják újra az egészet.

2024. január 12. 20:25
null

A Politico arról írt, Franciaország 27 milliónyi pénzérmét semmisített meg és veretett újra, miután nem kért előzetes jóváhagyást az Európai Uniótól. A francia pénzverde, a Monnaie de Paris novemberben elkészítette az új 10, 20 és 50 centes érméket,

de az Európai Bizottság kifogásolta az uniós zászló csillagainak ábrázolását, mert azok nem feleltek meg a szigorú előírásoknak.

Ehhez is jóváhagyás szükséges

Az uniós jog értelmében az országok 15 évente változtathatnak az euróérmék „nemzeti” előlapjának rajzolatán, de ehhez jóváhagyásra van szükségük a Bizottságtól és az euróövezet többi kormányától. Franciaország novemberben informálisan kapcsolatba lépett a Bizottsággal, de a pénzverde mégis megkezdte az új érmék verését az EU jóváhagyása nélkül. 

A Bizottság informális figyelmeztetést küldött, majd december 12-én hivatalosan benyújtott javított tervezetet december 21-én jóváhagyta.

Felelősséghárítás

A lap szerint a Monnaie és a francia kormány között most elkezdődött a vádaskodás. A vita során a Monnaie hangsúlyozta, hogy önálló állami vállalat, és nem része a francia közigazgatásnak. Azt állítják, hogy teljes mértékben viselik az érmék újraverésének (nem ismert) költségeit, így a francia adófizetőket nem terheli emiatt költség.

A Monnaie által tervezett és a Bizottság által jóváhagyott új érmék tervezése továbbra is titkos, és tavasszal kerül majd bemutatásra a francia gazdasági minisztérium szerint.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: KilloOu / Getty images

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. január 13. 18:33
Na ez már igazi buziskodás nem mindegy ahány országban van euro annyiféleképpen néznek ki az érmék, valaki rohadtul unatkozik Brüsszelben.
zrx8
2024. január 13. 17:28
"A vita során a Monnaie hangsúlyozta, hogy önálló állami vállalat, és nem része a francia közigazgatásnak. Azt állítják, hogy teljes mértékben viselik az érmék újraverésének (nem ismert) költségeit, így a francia adófizetőket nem terheli emiatt költség." öööö... jóvan
OneiroNauta
2024. január 13. 15:48
Majd lecserélik félholdra, úgyis közeleg a nyugati kalifátus...
CsaGaMih
2024. január 13. 08:33
Rossz csillagzat --> Rossz ómen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!