Pórul járt amerikaiak: egy család óriásit küzdött azon, hogyan csökkenthető az áramszámla ventilátor és léghűtő használata mellett

2024. augusztus 07. 07:42

Pedig még az elektromos szolgáltatóval, a közös képviselővel, egy villanyszerelővel és több karbantartóval is egyeztettek.

2024. augusztus 07. 07:42
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban is tombolt a kánikula, komoly erőpróbának volt kitéve a lakosság bizonyos államokban, összesen 76 millió amerikait érintett a hőségriadó, és 150 millióan tapasztalták meg huzamosabban a 32 Celsius-fok feletti hőmérsékletet – írja a Daily Dot.

Ezt is ajánljuk a témában

A tengerentúlon elképesztő sebességgel terjedt egy TikTok-videó, már közel egymillióan látták, amelyben egy pár rámutat, hogy hiába van a lakásukban horribilis költségekkel járó klímaberendezés, semmit nem ér, így be kellett ruházniuk egy mobilegységre.

„Veszünk egy 400 dolláros hordozható mobilegységet, különben a lakásunk hőmérsékletét nem tudjuk 30 Celsius-fok alá hűteni. Mindezért ráadásul havi 400 dollárt kell fizetnünk az áramért. Rablás” – mutatnak rá a kisfilmben, amelyhez rengeteg megjegyzést kaptak, csalódott sorstársaktól és kreatív ötletelőktől egyaránt.

A pokoli hőséget megtapasztalva rengetegen kénytelenek beruházni klímaberendezésekbe a világ számos pontján, a villanyszámlát azonban ezzel párhuzamosan senki sem szeretné tovább terhelni. Az olyan online üzletekben, mint az Amazon, 70 és 400 dollár között árulnak klímákat, bizonyos szaklapok azonban csak „végső megoldásokként” tekintenek ezekre a termékekre.

A fogyasztók beszámolói szerint, „míg a multi klímák külső levegőt használnak az egység kültéri részének, hőcserélőinek hűtésére, a hordozható légkondicionáló berendezések a helyiségből vonják el a levegőt, amellyel a hűtést biztosítják. Ez negatív nyomást hoz létre, ami miatt meleg, kondicionálatlan levegő áramolhat a közeli helyiségekből vagy a szabadból abba a helyiségbe, amelyet hűteni próbál” – fogalmaz egy vélemény.

Megjött a reakció

A Daily Dotnak adott interjújában a TikTok-videót publikáló Vivian elmondta, hogy ők is erre jöttek rá: a lakás nem hűlt le, mert a klíma egyúttal „melegített” is.

Tudtuk, hogy ez probléma, mert amikor beköltöztünk, az első 6 hónapban csak havi 100-140 dollár volt a villanyszámlánk. Most eléri a 400 dollárt”

– hangsúlyozta az Instagramon. Egyeztettek az elektromos szolgáltatóval, a közös képviselővel, egy villanyszerelővel és több karbantartóval is, de érdemben egyik sem tudott javítani a helyzeten. Kicserélték a lakás klímájának levegőszűrőjét, kitisztíttatták a rendszert, de azzal sem változott a helyzet. Nem sokkal később kaptak a hivatalos véleményt, amely szerint a harmadik emeleti lakásban egyszerűen a felfelé áramló meleg miatt szökik a magasba a hőmérséklet...

Légkondicionáló mellett nagyon megnőhet az áramszámla

Nézzük, hogyan is működnek a légkondicionálók: nem csak speciális ventilátorokról van szó, sokkal inkább egyfajta hőcserélőkről, amelyek egyik helyről a másikra vezetik át a hőt. Tulajdonképpen ezzel csökkentik az adott hely hőmérsékletét. Magáról a hűtési folyamatról a klímarendszerben keringő hűtőközeg gondoskodik. Ez alapvetően folyékony halmazállapotú, de annak érdekében, hogy a helyiségben lévő hőt fel tudja venni, gázzá alakul. A készülék tudatos használata mellett nem szökik az égbe az áramszámla végösszege, azaz nem szabad a külső hőmérséklethez képest extrém módon és állandóan „letekerni” a belső hőfokot.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha nincs otthon napelem, akkor is spórolhat a klímával – mindegy, hogy kiegészítőfűtésnek szánja vagy a teljes fűtést szeretné ezzel kiváltani. Kiegészítőfűtésre egyébként bármilyen inverteres hűtő-fűtő klíma alkalmas, -10 – -15 Celsius-fokig ajánlott a használata, de nem állandóan működtetve – figyelmeztet a szakértő.

A lehetőségek száma szinte végtelen, a hűtő-fűtő légkondicionálók, az air cooler léghűtők, a falra szerelhető, lapát nélküli vagy nagy teljesítményű ventilátorok tárházából mindenki kiválaszthatja az igényeinek és a pénztárcájának leginkább megfelelő változatot. Nem árt azonban előtte kalkulálni a villanyszámla növekedésének kockázatával is.

Fontos: a megfelelő működés érdekében időnként utántöltést igényel a klíma hűtőközege!

Költözés lett az ügy vége

Egy újabb videóban Vivian aztán ismertette sorsuk jobbra fordulását: mint fogalmazott, annak ellenére, hogy a mobilklíma eleinte drasztikus megoldásnak tűnt, jól működik, hűvösen tartja a lakást, így lekapcsolta a haszontalanná, sőt, kifejezetten károssá vált légkondicionálót. A mobilegység nem csak a lakását tartotta hűvösebben, hanem a villanyszámláját is.

Miután a hónapokon át tartó kálvária alatt senki sem tudott segíteni rajtuk, egyedül maradtak a problémájukkal, olyan csalódottá váltak, hogy a költözés mellett döntöttek.

„A kiköltözésünket eredetileg augusztus közepére terveztük, de lehet, hogy már néhány napon belül elhagyjuk a lakást. Megviselt minket ez a helyzet, pedig egy viszonylag új építésű házról beszélünk, 2010 óta azonban jelentősen változott a technológia, a rendszerek karbantartását nem lehet megspórolni” – osztotta meg életük fordulatait a fiatal.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. augusztus 08. 14:32
Ostoba tehetetlen barmok. Ha csak leszigeteli kívülről, vagy feldob egy raschel hálót, már simán jobb a helyzet. A 32 fok meg még nem is olyan meleg, három hete pont annyi volt.
atti64
2024. augusztus 07. 20:26
IDIOTÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
polárüveg
2024. augusztus 07. 13:40
Az a klíma egyszerűen rossz, vagy kicsi, amelyik nem tud hűteni. A mai klímák nagyon takarékosak, az optimális hőmérsékleten hétszeres a szorzó, 1 Watt felhasználással 7 Wattnyit hűt. A mobilklíma ehhez képest nagyon drága. Az éjszakai vagy hajnali átszellőztetés kinti kb. 22-24 C fokig sokat segít. A napsütötte ablakok pedig árnyékolás nélkül akár óránként 2000 W meleget küldenek a lakásba ablakonként. Szigetelt fal esetén ez a meleg nem tud távozni, csak szellőztetéssel, kereszthuzattal. Fentieket egy átlag magyar ember tudja.
stormy
2024. augusztus 07. 11:23
az usában jellemzően légfűtés van. hőszivattyúval. helyiségenként szabályoztható és általában merv13-as szürővel van szűrve a levegő. (ott 10usd egy ilyen szűrőbetét európában 50.000) csak a legcsóróbb helyeken nincs kozponti klima. btw floridában 160m2-es házat kihűteni úgy, hogy kint 32fok van havi 30..40.000ft de ebben benne van a ház teljes elektromos fogyasztása villanybojlerrel is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!