Elhagyhatja Romániát az OTP

2023. május 23. 18:07
Az OTP román bankjának esélyét még csak vizsgálják.

Az OTP vizsgálja román leánybankjának lehetséges eladását – írja a Bloomberg, amely arról számol be, hogy a magyar bank potenciális vevőkkel tárgyal, és nem kötelező érvényű ajánlatokat kért a román pénzintézetre.

A felvásárlási növekedési akadállyal szembesülve az OTP Csoport kiszélesítette az OTP Bank Románia stratégiai lehetőségeit a bank esetleges eladásával” – válaszolta egy szóvivő e-mailben a lap megkeresésére. Hozzátette: nem született döntés a bank eladásáról, ennek esélyeit most vizsgálják.

A hírről beszámoló Portfolio megjegyzi: az OTP Romániában 7-8 százalékos piaci részesedést tűzött ki célul, ettől azonban elmaradt a bank, és mivel akvirálni pedig sem tudott nagyobb pénzintézetet, piaci részesedése 3 százalék körüli maradt.

Az idei első negyedév végén a román bank mérlegfőösszege 1586 milliárd forint volt, csupán 4,4 százaléka a bankcsoport teljes mérlegfőösszegének, a bolgár, a szlovén, a horvát és a szerb után az ötödik legnagyobb bankja a román az OTP-nek.

Tavaly a román OTP 62,6 milliárd forint összes bevételt ért el, ami a bankcsoport bevételének 3,8 százaléka, a bank 3 milliárd forint profitot szállított, ez a csoport eredményének 0,9 százaléka volt.

Ha esetleg tényleges eladásra kerülne sor, a vevőnek körülbelül 174 milliárd forintot kellene fizetnie az OTP-ért.

Nyitókép: MTI/Mediafax/Silviu Matei)

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés