Fogoly állam, kifosztott nép

2023. március 27. 6:07

Vajda Zoltán
Népszava
A verseny már csak egy mítosz.

„Ma a magyar társadalmat nagyon kevesen tartják igazságos államnak. A minket körülvevő globális kapitalizmust nem tudjuk lecserélni, mert egész egyszerűen nincs mire. De ahhoz, hogy a mai állapoton változtassunk, egyfajta jóléti újraelosztáshoz van szükség. Olyanra, amit az ország népének túlnyomó többsége igazságosságra törekvőként ismer el, és széleskörűen támogat. Ennek hiányában csak egy durván igazságtalan rendszerről beszélhetünk, ahol messze nem lehet bárkiből bármi, hanem a születéskori helyzet alapvetően határozza meg a teljes életút lehetőségeit.

Mi kellhet ehhez? A minimum az állami szabályozás. A globális kapitalizmus természetes folyamata a kizárólagosságra, a monopóliumra való törekvés: megelőzni, megverni, majd kiszorítani a piacról a versenytársakat. Ezt csak erős állammal, szabályozó állammal lehet kordában tartani. Nem nagy, mindent leuraló, mindent behálózó, minden ész és értelem nélkül centralizáló államról beszélünk: nem arról, mint amit most látunk Magyarországon.

Nem a nemzetinek és együttműködésnek hazudott rendszer a vágyott irány, hanem az okos, az értelmes, az észszerűség alapján döntő, de erős állam, amely szabályoz, de nem uralkodik. És amelyik valódi párbeszédet folytat a közjóról.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava még él?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés