33 éve választottunk először szabadon

2023. március 25. 21:09

Merjünk végre örülni és adjuk meg a tiszteletet annak a sikernek, amit évszázadok óta először értünk el!

2023. március 25. 21:09
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Facebook

„Mi, magyarok, pedig egyértelművé tettük, hogy nem akarjuk folytatni a szocialista kísérletet, a pártállamot. Nem titkos alkuknak, hanem a nép egyértelmű fellépésének köszönhettük azt a sikert, amelyre századok óta vártunk. Először is százezres tüntetésekkel üzentek az emberek az utcán: nem félünk, szabadságot akarunk! Másrészt több, mint 300 ezren személyesen, közel 2 milliónyian pedig a TV-n keresztül vettek részt Nagy Imréék újratemetésén, ahol világossá vált generációk számára, hogy a Kádár rendszer vérben és bűnben fogant. Harmadrészt a magyar polgárok többsége voksolt a »négy igenes« népszavazáson, amely megnyitotta az utat a teljes rendszerváltás számára. Negyedrészt pedig a három évtizeddel ezelőtti, több, mint 65%-os részvétellel megtartott választás végül lezárt minden kérdést a hatalmi erőviszonyokkal kapcsolatban. A Magyar Demokrata Fórum, a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt az első, szabadon választott kormányunk hátországát adták. A két liberális párt, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fidesz, illetve a Magyar Szocialista Párt az első országgyűlés ellenzéki oldalaként kezdték meg a munkájukat.

A sikerhez kellett az is, hogy mind az ellenzéki oldalon, mind a reformkommunisták között színvonalas elittel rendelkezett az ország. Az időszak több tucatnyi jelentős talentummal rendelkező vezetői közül négy kiemelkedő államférfi (hja, szegény Momentum…), a közjogi méltóságok adtak elsősorban arcot ennek az esztendőnek. A nemzeti- liberális miniszterelnök, Antall József, a liberális-szocialista, ex kisgazda köztársasági elnök, Göncz Árpád, a szintén nemzeti – liberális parlamenti elnök, Szabad György és a környezetvédő nemzeti – liberális alkotmánybírósági elnök, Sólyom László. Antall Józsefet sokat támadtuk, kritizáltuk – utólag azt gondolom, sokszor indokolatlanul, nem kellően átgondolva. Göncz Árpádot az utóbbi évtizedben támadja a hazai jobboldal sokszor indokolatlanul, nem kellően átgondolva.

A rendszerváltás elhozta végre mindazt, amire évszázadok óta elődeink vágytak, amiért életüket adták: a szabadságot, a nemzeti függetlenséget. 1848-49-ben elbuktunk. 1867-ben sikert értünk el, igaz korlátok között. 1918-19-ben majdnem megsemmisültünk. 1945-ben cseberből vederbe kerültünk. 1956-ban megint elbuktunk. 1989-90-ben végre győztünk, újra Európa részévé válhattunk. Merjünk végre örülni és adjuk meg a tiszteletet annak a sikernek, amit évszázadok óta először értünk el!”

A nyitóképen Antall József, a Magyar Demokrata Fórum elnöke szavaz az első többpártrendszerű parlamenti képviselő-választás első fordulójában. MTI Fotó: Szebellédy Géza

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2023. március 27. 11:27
És Gabikám ennek te nagy részese voltál, amikor 1994-ben az SZDSZ színeiben csatlakoztál a kommunista MSZP-hez, és közösen elloptátokmaz energiaszektort (eldtátok a németeknek), ekkor lett cementgyára gyurcsánynak, alumíniumgyára az MSZP-s kádereknek, ekkor loptátok el az állami nyigdíajalapot, a it a Fidesze 2011-ben visszavett a kommunista magánvállalkozásoktól, akik szinte semmilyen hozamot nem csináltak, még a banki kamatot sem érték el! Ez tettétek és te még mindig itt vagy és osztod az észt? Arcpirító! Ahogy gyurcsányék is itt ugrálnak megint. 250 évvel ezelőt a franciák az ilyeneket lenyakazták.
Karbantartó9
2023. március 27. 11:07
Vagyis 33 éve hazudtátok azt, hogy szabadon választunk. De ez csupán módszerváltás volt, a kommunisták csak átfeseótették a névtábláikat, és máshogyan kezdtek el lopni, máshogyan kezdték el kiárusítani az országot.
Palatin
2023. március 26. 18:37
Az ilyen széplelkü Fodor Gáborok érdekes módon úgy tudnak elöre jutni, hogy semmilyen teljesítmény nincs mögöttük. A sok naiv embernek borzasztóan tetszik, ha politikusok "szépen" beszélnek hozzájuk. Szerintem ez ugyanaz az effektus, ami a vallásos embereket is a templomba viszi. Aki szépeket mond és nem csinál semmi rosszat (mert semmit sem csinál) arra nem lehet haragudni. Aki, mint politikus valamit csinál, - mindegy, hogy mi az -, biztosan kiváltja bizonyos rétegek haragját, mert nincs olyan intézkedés, aminek ne lenne, valakik számára hátránya, minthogy elosztani is csak azt lehet, ami van. Tehát adni valakiknek csak úgy tudok, ha másoktól elveszek. Ezt lehet persze úgy csinálni, hogy az egész társadalomnak ez összességében jó, de biztosan lesznek olyanok, akiknek nem jó. És azokat lehet lázítani. Tehát egy politikust, amelyik dolgozik, azt biztosan kritizálni fogják, arra ráharap a média, kiforgathatják a szándékait, felnagyíthatják intézkedésének a hátrányait, lefitymálhatják az elönyeit. Az ellenzéki média ebben profi, ezt csinálja Orbánnal már ösidök óta. De egy ilyen "liberálissal" mint Fodor Gábor, még a média sem tud mit kezdeni. A "szeressétek egymást" üzenetet nem lehet kifigurázni. Nos Fodor Gabi ebböl ragyogóan megél.
kiss.istvan770
2023. március 26. 15:15
Ezt a sok szadeszes baromságot nehezemre esett elolvasni. "33 éve választottunk először szabadon" Meg akkor amikor 1993-ban téged és azokat akik a szadesz ifjúsági szervezetévé akarták tenni a Fideszt leszavaztuk. Aztán átmentél a helyedre, a szadesz-be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik