Meg kell-e büntetni Magyarországot az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt?

2023. március 14. 19:19

William Nattrass
Spectator
Orbán visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország ukrajnai sikere arra ösztönözné Putyint, hogy legközelebb a NATO volt szovjet tagállamait támadja meg.

„Hónapokig tartó késlekedés után a magyar parlament a héten végre megkezdte Finnország és Svédország NATO-tagságának jóváhagyását.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz bejelentette, hogy támogatni fogja a két ország tagsági kérelmét, de mivel Törökország mellett Magyarország az egyetlen ország, amelyik húzta az időt a kérdésben, ismét olyan vádakkal kell szembenéznie, hogy ő az EU fekete báránya. Orbán Viktor azt állítja, hogy annak ellenére, hogy személyesen támogatja a finn és a svéd NATO-tagságot, a »képviselők nem túl lelkesek«. Szerinte »komoly elbeszélgetésre« van szükség ahhoz, hogy meggyőzzék az elégedetlenkedőket, annak ellenére, hogy képviselői szinte soha nem lázadnak a párt irányvonalával szemben. A nyilvánvaló következtetés az, hogy a Fidesz képviselői követik azt, amit Orbán akar.

Nemrégiben Orbán Viktor arra hivatkozott, hogy nyugtalanságot érez egy új NATO-orosz határ létrehozásával kapcsolatban. Azt is mondta, hogy a skandináv országok kritikus hozzáállása saját pártjával szemben felbosszantotta a képviselőket, akik szerint »nem helyes, ha azt kérik tőlünk, hogy vegyük be őket, miközben ők égbekiáltó hazugságokat terjesztenek Magyarországról«. Most további késlekedés várható, amíg a Fidesz delegációt küld Finnországba és Svédországba, hogy rendezze velük a vitát.

(....)

A nyugati vezetők problémája Orbánnal nem pusztán gyakorlati – ez a saját politikai túlélésükről is szól. Miközben az EU vezetőinek egyre nehezebb meggyőzniük a választókat arról, hogy »amíg csak szükséges« támogatniuk kell Ukrajnát, Orbán Viktor kétségbe vonja a politikájuk alapjául szolgáló feltételezéseket, mondván, hogy Ukrajna védelme »nem a jó és a rossz seregei közötti háború«, hanem »két szláv ország közötti háború«.   

Orbán visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország ukrajnai sikere arra ösztönözné Putyint, hogy legközelebb a NATO volt szovjet tagállamait ( baltiak) támadja meg, és azzal érvel, hogy a háború megmutatta, hogy »Oroszországnak esélye sem lenne a NATO ellen«. Ez a nézet Magyarországon is elterjedt; Demkó Attila Oroszország-szakértő, a budapesti Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője azt mondja nekem, hogy »az orosz hadsereg gyenge teljesítménye« azt jelenti, hogy a magyar társadalom nagy része »nem fél Oroszországtól«. Mivel Oroszország a nukleáris arzenálján kívül nem tekinthető jelentős fenyegetésnek, Orbán Viktor úgy véli, hogy a Nyugatnak nincs mitől tartania, ha olyan kompromisszumokat keres, amelyek elősegíthetik az ukrajnai harcok befejezését.”

Nyitókép: Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dear Mr Nattrass, azt kéne elmondanod nekünk előbb, hogyan lett az 1000 éves magyar Kárpátalja Ukrajna része hirtelen.

melyik nato tagallamot fenyegeti Oroszorszag?
ukrajna nem az, hiaba akarja bekebelezni az eu

legjobb lenne nem megszavazni, de legalabbis huzni az idot
egyaltalan nem erdemli meg a jelenlegi vezetesuk hogy tamogassuk oket

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés