Pattanásig feszült a helyzet Kárpátalján, folyamatosak a magyarellenes inzultusok

2023. február 6. 19:04
„A Munkácsi kistérségben zászlókat és magyar feliratokat távolítanak el, oktatási és kulturális intézmények vezetőit bocsátják el” – fogalamzott Dunda György újságíró.

Folyamatosan zajlanak a kényszersorozások Ukrajnában, és így Kárpátalján, a Munkácsi kistérségben is állandósultak a magyarellenes intézkedések, a regionális nyelvű média pedig a határon túli magyarok ellen hergeli az ukrán közvéleményt.

 

„Kifelé az ernyő alól, és három nap múlva elintézünk titeket" - üzente Dnyipro polgármestere a magyar kormánynak

Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója is beszámolt a kárpátaljai magyar közösséget ért inzultusokról. „A Munkácsi kistérségben zászlókat és

magyar feliratokat távolítanak el, oktatási és kulturális intézmények vezetőit bocsátják el.

A turulvesztett munkácsi várban megtiltják Petőfi Sándor mellszobrának koszorúzását, az államnyelvi jogok biztossága iskoláinkat listázza a Beregszászi járásban. És ezek csupán az elmúlt hét történései. Amennyiben visszanyúlnánk egészen 2017 szeptemberéig, egy újságoldal is kevés lenne a méltánytalanságok felidézésére” – írta közösségi oldalán az újságíró.

 

Magyar zászlókat szednek le, magyar tanárokat rúgnak ki Kárpátalján egy friss rendeletre hivatkozva

Munkács város után a Munkácsi kistérség magyar falvainak közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat - számolt be két nappal ezelőtt a Kárpátalja. Mint írják, Fornoson ehhez a városi rendőrséget is be kellett vetni. A magyarországi fenntartású Munkács FC Dercenben működő futballakadémia épületéről leszerelték a magyar nyelvű táblákat.

 

A tapasztalatok szerint az ukrán nyelvű hírportálokon folyamatosan szidják a kisebbségeket. „A háborús stressz okozta felfokozott közhangulatban egy szikra is elég. A napnál is világosabb, nekik pont ez a céljuk” – jegyezte meg Dunda György.

Az ukrán hadsereg katonájaként harcoló Fegyir Sándor úgy látja, Magyarországon és Ukrajnában is orosz ügynökök terjesztenek álhíreket a kárpátaljai magyarokról, azzal a céllal, hogy egymás ellen fordítsák a kárpátaljai magyarokat és az ukránokat.

Nyitókép: MTI / Friedmann Endre

 

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Menjél vissza néhány évet (8) az időben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés