Oroszország nem győzhető le

2023. február 4. 7:25

Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet
Ebben a háborúban nem jófiúk és gonoszok állnak szemben egymással.

„Számít-e, hogy kinek van igaza? A konfliktusban részt vevő feleknek természetesen igen. Hiszen a saját igazuk nevében háborúznak. Hogy kinek van igaza, az persze utólag szokott kiderülni. A történelmet a győztesek írják. Annak lesz igaza, aki megnyeri a háborút. És ezért nincs sok esélye sajnos a békének a közeljövőben. Mert az érintettek sírig ragaszkodnak az igazukhoz. Az ukránoknak természetesen igazuk van. Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ezen nincs mit relativizálni. Az ukrán katonák a hazájukat védik. Mi, magyarok is ezt tennénk. Ezt mindig szem előtt kell tartanunk, bármit is gondolunk a konfliktusról.

Persze innentől lehet elemezni. És kell is. Természetesen ez a konfliktus nem a semmiből robbant ki. Oroszország nem csak úgy megtámadta Ukrajnát. Az, hogy milyen amerikai machinációk vezettek ehhez a háborúhoz, hogyan hergelték fel Ukrajnát Oroszország ellen, manipulálták az ukrán embereket és a világ közvéleményét éveken keresztül, régóta elemzések tárgya. (Legalábbis azoknál, akiket érdekel a valóság.) Egy korábbi videómban már igyekeztem alaposan bemutatni a háború kitörésének okait és körülményeit. Oroszországnak tehát abban van igaza, hogy a geopolitikai státusát egy másik nagyhatalom nem volt hajlandó elfogadni, és ehhez felhasznált egy harmadik országot. (...)

Azon, hogy a mai Oroszország úgy viselkedik-e, mint az egykori Szovjetunió, hogy Putyin napjaink Sztálinja-e, szintén lehet vitázni. Ez a vita nyilván külön írás tárgya lehetne. De ha valaki képes túllépni az érzelmi reakciókon, higgadtan vizsgálni Putyin és Oroszország elmúlt két évtizedét, akkor láthatja, hogy egészen más, a katonainál egyszerre olcsóbb, hatékonyabb és szofisztikáltabb eszközökkel, gazdasági úton érvényesíti az ország érdekeit, tartja fenn az érdekszféráit. A morális megítélése izgalmas filozófiai perceket, intellektuális kielégülést, szellemi maszturbációkat okozhat, ám van egy nagyon fontos tény: Oroszországnak atomfegyvere van. Nem kevés. A világon a legtöbb. Oroszország nem legyőzhető. Sosem volt az, és ezt a régi, gondolkodni képes nyugati vezetők tudták is. (...)

Lehet propagandistázni, putyinpincsizni azokat, akik ezt mondják. Ezek szerint akkor az IMF is Putyin zsebében van. Ugyanis 2023-ra már minimális (0,3 százalék) gazdasági növekedést jósolnak, 2024-re pedig már két százalék fölöttit. Tavaly ilyenkor még húszszázalékos visszaesésről deliráltak a nyugati hangadók 2022-re. Amiből 1-2 százalék is alig lett. Oroszország tényleg nem győzhető le. Nem kellene akkor mégis inkább valamilyen megoldást találni? Hogy ne haljanak meg további tízezrek, ne váljanak földönfutóvá milliók, ne pusztuljon el egy egész ország?”

Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy lócsiszár virágvasárnapja.

Ha az ember valamit NEM tud megtartani, NEM kötelező mindenáron védeni. Maga az élet mindenképpen fontosabb, mint bármi.

Nagyon Jól összeszedett írás (az ehhez hasonló összefoglalói voltak a legjobbak a Pesti TV-n), persze pont azok, akikről szól, hessegetik el azzal, hogy "putyinpincsi". Hiába, nagy úr a kognitív disszonancia.

"Nem kellene akkor mégis inkább valamilyen megoldást találni? Hogy ne haljanak meg további tízezrek, ne váljanak földönfutóvá milliók, ne pusztuljon el egy egész ország?"

Jó, akkor te, mint szakértő, mit válaszolsz erre? Mire szavaznál: a békére, vagy további hullahegyekre? Hogy az európai országok gazdasági kárait már ne is említsem.

Az elvakult, bármelyik oldali propagandával ellentétben az igazság Jeszenszky első mondatában van. De bármi a véleményed erről a mondatról, bármennyire elfogult vagy egyik irányba, mi a véleményed az utolsó két mondatról?

Elmebeteg vagy.
Most megkérdezném, hogy mégis hogyan képzelsz el egy polgárháborút egy atomhatalom esetében... de inkább hagyjuk: elmebeteg vagy.

Az lehet, de aki meghal, nem lehet soha többé hatásra semmire. Hacsak nem a példája emlékével, de ha az erőviszonyok nem megfelelőek, hamar elfogyhat akár egy nemzet is. Akkor jobb?

Azért a 49 utáni sötét évtizednek, a nagyszülőknek persze elsősorban, nehezen tudom szegény Petőfi Zoltán korai halálát megbocsátani.

Ukrajna azzal járt volna jól, ha hídként szerepel Oroszország és Európa nyugatabbra eső része között. Az orosz-ukrán viszony első sorban európai belügy, amit az EU-nak kellett volna közvetítőként befolyásolni, alakítani. De nem ez történt, az EU engedte, hogy az USA kitúrja ebből a szerepből. Ettől kezdve akár Ukrajna, akár az EU szuverenitását nézzük, az nem létezik.

Az USA a NATO-t már régen saját eszközének tekinti, első sorban Oroszország ellen. Putyin színre lépésével nem sikerült megszerezni az orosz gazdaságban és ezen keresztül a belpolitikában azt a befolyást, ami Jelcin alatt még elérhetőnek látszott. Ezért Ukrajnát használták fel, áldozták fel annak érdekében, hogy egy háborúval próbálják meg Oroszországot gyengíteni, és ezen keresztül irányváltásra kényszeríteni. Úgy tűnik, ez nem fog sikerülni.

Ukrajna ma egy béketárgyaláson csak olyan, vagy csak rosszabb megoldásokat várhat, amit háború nélkül is elérhetett volna. Már hallatszanak olyan hangok, amelyek arra utalnak, hogy az USA-nak nem éri meg tovább feszíteni a húrt. Az EU vezetés még elmehet Kijevbe demonstrálni valamit, ami látható időn belül nem valósul meg, de ezt már csak az USA eszközeként teszi.

Tájékozatlannak tűnsz. Az oroszok 91-ben kimentek és azóta maximálisan békén hagynak.

Az ellenzéket, úgy tűnik, egy Apró Antal unoka fogja vezetni. A Donáth Anna sem igazán jobb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés