Fasisztázik a CEU

2023. február 3. 22:50

Deme Dániel
Magyar Nemzet
Gyűlölöm is kimondani azt, hogy Orbán Viktor Magyarországa – mondta rögtön az elfogulatlan amerikai moderátor.

„Január végén a kaliforniai Berkeley-ben jártam, hogy találkozhassak az ottani közösség azon tagjaival, akik kiváló és önzetlen munkájukkal erősítik a helyi magyar közösséget. Inspirálónak, sőt meghatónak tartottam azt az önkéntes hangyamunkát, amelyet az amerikai magyar közösség végez: iskolai oktatás magyar nyelven, egyházi közösségek, kulturális örökségünk őrzése, az 56-os forradalom emlékének ápolása és így tovább.

A Berkeley Egyetemen is baráti vitába elegyedhettem néhány helyi diákcsoporttal, ott jutott tudomásomra, hogy az egyetem egy vitaestet tervez A demokrácia és az akadémiai szabadság elleni támadás Orbán Viktor Magyarországán címen. Sajnos, az eseményt elutazásom után egy nappal rendezték, de az erről készült felvételt bárki megtekintheti az interneten. És bátorítanám is főleg azokat ennek megtekintésére, akik esetleg nem lennének tisztában azzal, hogy milyen eszközöket alkalmaz az amerikai szélsőbaloldal és magyar kiszolgálói nemcsak kormányunk, hanem nemzetünk bemocskolására.

A prezentációt Soros Közép-európai Egyetemének (CEU) két megbízható kádere tartotta. Az egyik John H. Shattuck, az egyetem volt rektora és igazgatója volt, aki ma a Harvard Kennedy Centrumát vezeti. A másik Fodor Éva, a CEU gendertani előadója. A beszélgetés, mint ahogy ez várható volt, a teljes akadémiai pártatlanság és politikai elfogulatlanság jegyében zajlott. Ezért is kezdte a beszélgetést a két moderátor egyike azzal, hogy mindketten liberálisnak vallják magukat, tehát pártatlanok lesznek, és mindenképpen tiszteletben tartják a véleménypluralizmust. – Gyűlölöm is kimondani azt, hogy Orbán Viktor Magyarországa – mondta rögtön az elfogulatlan amerikai moderátor.

Igen, tehát a magyarországi politikai életről szóló vita pártatlanságát és a véleménypluralizmust leginkább az garantálja, ha beültetünk a székbe két CEU-s aktivistát, aztán hagyjuk, hogy a vitát két liberális vezesse. Nyilván egy konzervatív érzésű résztvevő jelenléte már zavaró tényezőként hatott volna a spontán kialakult neutralitás és pluralizmus harmóniájára. Kicsit arra a szaúd-arábiai nőjogi konferenciára emlékeztettek, amelyre elfelejtettek meghívni egyetlen nőt is.

Shattuck rögtön munkához látott, nem kertelt, a magyar közéletet az »antidemokrácia kór« jelzővel illette, ennek okait pedig a magyarokban fellelhető mélyen beágyazódott áldozatmentalitással magyarázta. Ha igaza van a professzornak, márpedig az ilyenek ma birtokolják az igazságot, akkor nagyon beteg nép vagyunk. Nem csoda, hogy a brüsszeli bürokráciától egészen a washingtoni gerontokráciáig mindenki karanténba akarja szorítani országunkat, hogy ez az antidemokrata kór ne terjedhessen tovább.

Ami viszont egy kicsit még engem is meglepett, az az volt, amikor Shattuck elkezdett fasisztázni. A politikai szemétdombra került bécsi taxisofőr, Werner Faymann ideje óta nem nagyon hallottunk ilyen szélsőséges retorikát, legalábbis felelős pozícióban levő személyiségektől. A volt CEU-rektor szerint ugyan a magyar kormányfő nem fasiszta, de az, ahogy megfélemlíti és bünteti vetélytársait, tartalmazza a fasizmus jegyeit. Ezt az állítását pedig azzal indokolta meg, hogy Orbán Viktor bírálatot fogalmazott meg Soros György ellen, aki történetesen zsidó származású.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez az a ceu amit ellehetlenitettek es bezartak ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés