Magyarország versenyt fut az idővel a leminősítés után

2023. január 30. 13:49

Bod Péter Ákos
Portfolio.hu
A külső pénzügyi megítélés csak akkor nem romlik tovább, ha a költségvetési konszolidáció gyors és látványos.

„A magyar gazdasági folyamatok romlása miatt a Standard & Poor's hitelminősítő egy fokozattal rontotta péntek éjjel az ország adósságának besorolását. A magas infláció és a növekedési problémák mellett a hitelminősítő szerint a különféle indokokkal fenntartott rendkívüli jogrendben gyengék az intézményi fékek és ellensúlyok, és emiatt a döntéshozatal kiszámíthatatlan. Az S&P-nél már csak egyetlen fokozattal haladja meg az adósbesorolásunk a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriát. Mit kell tenni ahhoz, hogy ne kapjunk újabb leminősítést?

Kellemetlen hír, bár nem nagy meglepetés, hogy a Standard & Poor's az év eleji felülvizsgálat során az addigi »BBB« helyett »BBB mínuszra« mérsékelte a magyar állam adósságbesorolását. Nem sokkal korábban ugyanis a Fitch a saját BBB besorolását megtartva negatív kilátások megjegyzést tett közzé, ami a leminősítés közelgő esélyét jelezte előre. Már a Fitch közleményében is benne vannak a lényeges kockázatok:

  • az infláció és a forintvaluta ingatagsága;
  • a magyar államadósság jelentős mértéke mellet
  • az energiakitettség miatt különösen nagy teher az energiaárak növekedése;
  • többlet bizonytalansági tényező az EU-forrásokhoz való hozzájutás körüli vita.

A S&P a leminősítési döntéshez csatolt 9 oldalas makrogazdasági kitekintésében hasonló leírást adott a helyzetről, viszont már most érvényesítette az elemzéséből adódó következtetést, miszerint a belátható két-három évben (ez a hitelminősítők sajátos világában a »hosszú táv«) a magyar állampapírok kockázata a korábbinál egy fokozattal nagyobbnak látszik.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Leragadt a negyven évvel ezelőtt tanultaknál. A világ már másképp működik. Gyurcsány a világ egyik legrosszabb minelnöke volt. BPÁ kis kedvence.....

Vergődik a foteljában. Kínjában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés